TIHA NOĆ U VUKOVARU

 

U subotu, 17. prosinca, u Franjevačkoj crkvi svetih apostola Filipa i Jakova u Vukovaru, Hrvatska radio televizija (HRT) upriličila je, po šesnaesti put, koncert božićnih pjesama. Bila je to svojevrsna kruna svih ovogodišnjih događanja u sklopu Adventskih svečanosti u Vukovaru.  Kroz program je vodio Branko Uvodić, instrumentalna glazba Tamburaški orkestar Franje Slavka Batoreka iz Osijeka,  vokalna pratnja bili su crkveni zbor "MIR" iz Belišća pod dirigentskom palicom maestra  Želimira Sušića. Izvedeno je dvadeset  božićnih pjesma.
Dok je orkestar u podlozi svirao "Tihu noć" voditelj programa najavio je da će četvrtu svijeću na adventskom vijencu upaliti ravnateljica gradskog muzeja u Vukovaru  Ruža Marić, zajedno sa svojim suradnicima. Potom je Mia Dimšić otpjevala "Veselje ti navješćujem". Nakon nje u svetištu crkve pojavila se Aleksandra Čeliković- Cvidrak, a troplet je upotpunila  Maja Batorek.
Mješoviti pjevački zbor " MIR" iz Belišća predstavio se miksom "Spavaj sinko" i  "O preželjeno vrime ovo",  a Meri Androković pjevala je " Djetešce nam se rodilo" a Adrijana Baković upotpunila je drugi  troplet  s pjesmom "Pristupite vjerni!".
Potom je voditelj najavio slijedeća tri izvođača: Valentinu Gyerek i pjesmu: " Rodio se Bog i čovjek", Viktorija Kulišić- Đenka  koja je otpjevala  " Oj Betleme" , da bi nakon nje   Željko Lončarić Žec otpjevao " Kyrie eleison!"
Vlatka Kopić – Tena otpjevala je " U to vrijeme godišta", a u svom drugom zbornom  nastupu mješoviti pjevački crkveni zbor" Mir" iz Belišća   otpjevao je skladbu " Moj Isus".  Solista Igor Delač otpjevao je božićnu pjesmu "Oj pastiri".


U središnjem dijelu programa nastupio je, u slavonskoj tradicijskoj nošnji  a uz pratnju šokačke  tamburice,  Marinko Blažinkov s pjesmom " Tiha noć se eto spusti!" a nakon njega nastupila su tri mušketira: Marko Škugor,  Stjepan Jeršek –Štef i Marko Škugor koji su otpjevali božićnu  pjesmu "Tri kralja jahahu". Vlatka Burić- Dujmović zaokružila je njihov nastup pjesmom "Sretan Božić svima".
Potom su na pozornicu došli brat i sestra Marko i Sara Škugor. Marko je otpjevao  " Svim na zemlji" ,a Sara " Svjetla u noći". U svom drugom nastupu Stjepan Jeršek – Štef  otpjevao je pjesmu "Radujte se narodi!"


Dok su "Vukovarski golubići" predvođeni svojom dirigenticom prof.  Dubravkom  Lemac  ulazili u svetište voditelj Uvodić je najavio i čestitku gvardijana Franjevačkog samostan u Vukovaru i domaćina  fra Ivice Jagodića, koji je iskoristio ovu prigodu da mlade pozove na nacionalni susret Hrvatske katoličke mladeži koji će se krajem travnja i početkom svibnja , iduće godine, održati upravo u Vukovaru. Nakon fra Jagodića svi su sudionici ovog koncerta otpjevali " Narodi nam se!" ( Tekst i snimke Vjenceslav Janjić )

 

 

 

AUTOR: fra Vjenceslav Janjić