NAKON 75 GODINA ČEKANJA KREĆE IZGRADNJA CRKVE U ČAST SV. JOSIPU

U 330. obljetnici kako je Hrvatski sabor proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske (1687. godine),  tom omiljenom hrvatskom svecu u čast , započinje izgradnja još jednog svetišta na krajnjem istoku Hrvatske, u Vukovaru.
Češki poduzetnici  braća Tomaš i Jan Bata  osnivali su diljem Europe  lanac tvornica za izradu kožne i gumene obuće. S tom namjerom kupili  su 1931. godine  i  zemljište na desnoj obali Dunava između Vukovara i Borova sela. Njihova želja bila je ne samo zaposliti radnike nego ih i smjestiti, omogućiti školovanje njihove djece, ali nisu zaboravili niti duhovne potrebe svojih radnika. Od  godine 1935. franjevci, iz obližnjeg samostana u Vukovaru, vodili su duhovnu brigu za radnike kojih je svake godine bivalo sve više i više. Već 1938. godine, odcjepljenjem od župe matice sv. Filipa i Jakova u  središtu grada Vukovara,  osniva se samostalna kapelanija posvećena sv. Josipu Radniku, nazvana Borovo Bata . Franjevci stanuju u jednom od radničkih stanova, a jedna od učionica u mjesnoj  školi služi im za bogomolju i dijeljenje sakramenata. Godine 1942. đakovačko-osječki biskup mons. Antun Akšamović daje tadašnjoj upravi tvornice polog od milijun i pol kuna, uz kamatu od deset posto, da će se na njenom zemljištu graditi katolička bogomolja. Zemljište je već bilo dodijeljeno i izgradnja crkve samo što nije započela. Izbijanjem Drugog svjetskog rata svi planovi padaju u vodu.
 Nakon veleprevrata komunističke  vlasti, u lipnju 1946. godine, na perfidan su  način brutalno izgnali  tadašnjeg župnika o. Rufina Rufa iz radničkog stana,a nekoliko dana kasnije, i  školska uprava zabranjuje mu  upotrebu školskih prostorija za religiozne potrebe svojih vjernika. Kroz to vrijeme novi vlastodršci su se hvalili gradovima kao što su bili Ploče i Novi Travnik, kojeg su prozvali Pucarevo, kako u njima nema ni minareta niti zvonika. Takva slika novijih jugoslavenskih gradova potrajala je do kasnih šezdesetih godina. Franjevci iz obližnjeg samostana u Vukovaru ponovno  pokušavaju   otvoriti pastoralni centar u Borovu naselju u kojem se broj katoličkih vjernika povećavao iz mjeseca u mjesec. To im polazi za rukom tek 1962. godine kupnjom skromne obiteljske kuće na Krivoj bari. U jednom dijelu kuće stanovao je prvi poslijeratni franjevac o. Flavijan Šolc, a u drugi dio kuće preoblikovana je u pastoralni prostor. Punih pet godina župnik Šolc traži lokacijsku  dozvolu.

Kad je izgubio gotovo svaku nadu odlučio se iz očaja napisati pismo namjere na ured tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita. Očekujući pozitivan  odgovor iz Beograda kleknuo je na koljena i sa svom skrušenošću Gospi obećao ako dobije lokacijsku dozvolu da će tu novu crkvu posvetiti upravo njoj u čast. Na blagdan Gospe Fatimske , 13. lipnja 1967. godine, uskoro će biti pedeseta obljetnica, iz Beograda stiže pozitivan odgovor. Godine 1981., njoj u čast, posvećena je velebna crkva. Župnik o. Franjo Tomašević, nasljednik o.Šolca, izravno je 1988. godine iz  Fatime , naručuje kip Gospe Fatimske kojeg donosi časna sestra Ivana. Taj će kip , na čudesan način, preživjeti i miniranje Gospine crkve 1991. godine. Crkva je bila sravnjena sa zemljom, a Gospin lik je ostao netaknut. Taj će Gospin lik biti okrunjen 13. svibnja ove godine,  povodom  50. obljtnice privatnog zavjeta Gospi o. Šolca. Novoizgrađena Gospina crkva  iz 2008. godine  dominira Borovo naseljem, danas vukovarskoj gradskoj četvrti.

2.
Planirana crkva, s početka ovog našeg  priloga iz 1942. godine, ovih se dana privodi  njezinom ostvarenju. U župskim prostorijama u Borovu  naselju , u srijedu 22. ožujka, potpisani su ugovori o njezinoj izgradnji. U ime Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao nositelja gradnje, Ugovor je potpisao o. Vjenceslav Janjić, sadašnji župnik, a u ime izvođača , vukovarske građevinske firme "Volko" Ugovor je potpisao gospodin Lavoslav Bosanac. Kao nadzorni organ Ugovor potpisuje osječka firma "URBOS".
Tako će Vukovar, uz Borovo naselje, s vremenom  dobiti još jednu gradsku četvrt, Borovo Bata. U Borovu naselju dominirat će zvonik Gospe Fatimske,a u Borovu Bati zvonik sv. Josipa. Tako će u Vukovaru , na najbolji način, svoju potvrdu dobiti dvije obljetnice: 100.  Gospinih ukazanja u Fatimi, i 330. obljetnica otkako je Hrvatski sabor sv. Josipa  ( 1687.)proglasio zaštitnikom Hrvatske.

Tunjo Janjić

 

 

 

 

 

 

 

AUTOR: fra. Vjenceslav Janjić