NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA

Narodna mudrost kaže: " Da slike govore više od tisuću riječi!" Na našoj stranici donosimo  vam, dragi čitatelji naše župske web- stranice, nekoliko fotografija koje više govore o nama nego sve moje pisane riječi.
I ove je godine Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje u našoj župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru- Borovo naselje,  bila jako svečana. Tomu je dalo svoj doprinos zacijelo  i lijepo vrijeme. Sunčano i jako toplo vrijeme izmamilo je , gotovo sve one koji se mogu kretati, da dođu u naše prelijepo crkveno dvorište na obred prisjećanja na Isusov svečani ulazak u grad Jeruzalem , gdje trebao podnijetu muku za naše otkupljenje od grijeha.

Mnoštvo naroda je  je klicalo " Hosana sinu Davidovu!", upravo kao i u njegovo vrijeme.
Obrede smo započeli u deset sati na otvorenom , ispred centralnog križa. Tako nalažu liturgijski propisi, ako zato postoje mogućnosti. Naše župno dvorište je za to je   Bogom dano. Obrede smo započeli blagoslovom maslinovih grančica, čitanjem evanđeoskog ulomka i svečanom procesijom.

U evanđeoskom ulomku po Mateju čitali smo : " Kad se približiše Jeruzalemu te dođoše u Betfagu, na Maslinskoj gori, posla Isus dvojicu učenika govoreći: Pođite u selo pred vama i odmah će te naći privezanu magaricu  i uz nju magare. Odriješite i dovedite k meni. Ako vam tko što rekne, recite: Gospodinu trebaju i odmah  će ih pustiti!" 
( Mt 21, 1-4)
Obitelj Anokić iz Bogdnovaca posudila nam je , i ove godine, svoju magaricu koju mi prozvasmo " Llili", ni rimski vojnici nisu izostali. Doživljaj je bio veličanstven i za oko.

Mnoštvo naroda Božjeg okupilo se puno ranije nego što je najavljen početak obreda. Posebno je bilo puno djece i mladih, zajedno s roditeljima. U  prepunoj  Gospinoj crkvi  naš mješoviti crkveni zbor otpjevao je Muku Gospodnju, potom smo slavili svečanu euharistiju.

 

 

 

 

 

 

 

AUTOR: fra. Vjenceslav Janjić