POLA STOLJEĆA GOSPE FATIMSKE

Kao što je poznato ove se godine obilježava 100. obljetnica Gospinih ukazanja u Fatimi. Manje je pak  poznata  činjenica da se spomen  Gospe Fatimske , u vukovarskoj gradskoj četvrti  Borovo naselje, obilježava već pola stoljeća. Naime , sredinom   svibnja 1967. godine, u župi sv. Josipa radnika u Borovu naselju od 1938. godine, dogodilo se malo čudo. Tadašnji župnik o. Flavijan Šolc traži uzaludno  lokacijsku i građevinsku dozvolu od ondašnjih vukovarskih gradskih vlasti.

  Više iz očaja nego li iz vjere piše pismo namjere na Ured predsjednika  bivše države Josipa Broza Tita.  Kao čovjek vjere kleknuo je pred Gospinu sliku i zavapio: Gospe,  ako se moja  zamolba riješi pozitivno, tebi na čast sagradit ću novu crkvu! I dogodilo se čudo! Upravo 13. svibnja 1967. godine, na dan Gospe Fatimske,  na župnikovu adresu stiže preporučeno pismo iz Beograda  s pozitivnim odgovorom. Gospa je odlučila nastaniti se i u Vukovaru. Prigodom 50. obljetnice njezine odluke da se nastani u Vukovaru, u Borovu naselju, kotorski biskup mons. Ilija Janjić, okrunit će Gospin lik pozlaćenom krunom.

Za taj nesvakidašnji događaj župljani i drugi štovatelji Gospe Fatimske pripremit će se trodnevnom duhovnom obnovom koju predvodi bivši vukovarski gvardijan fra Gordan Propadalo. On će od četvrtka , 11. svibnja u 18:30 sati u Gospinoj crkvi na Trpinjskoj cesti, predvoditi duhovnu obnovu. Na sam dan Gospe Fatimske, 13. svibnja  u 11 sati, kotorski biskup mons. Ilija Janjić predslavit će euharistijsko slavlje, održati homiliju i  okruniti lik Gospe  Fatimske, koji je ostao neoštećen punih osam godina pod ruševinama, minirane i do temelja srušene crkve. Upravo one crkve čiju je gradnju   o.Šolc izmolio na koljenima, i mukotrpno  gradio punih 14. godina. Neoštećeni lik Gospe, koja je odlučila ostati simbol neuništive Majčinske blizine, njezine blagotvorne utjehe, te simbol konačne slike Crkve koju vrata paklena neće nadvladati, okupljat će i nadalje " djecu svoju, stradale u teškom boju, da se vrate domu svome, uništenom , srušenome!" ( Iz Gospine himne!)

U subotu, 13. svibnja, u 19 sati bivši vukovarski gvardijan o. Propadalo održat će u župskoj dvorani  blaženog Alojzija kardinala Stepinca, završno predavanje na temu o trećoj Fatimskoj tajni!

 

 

 

 

 

 

AUTOR: fra. Vjenceslav Janjić