VAŽNIJA DOGAĐANJA U PRVOM POLUGODIŠTU 2017. GODINE U NAŠOJ ŽUPI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pučki rečeno: " Čim ševa zapjeva krećemo s prvim radovima!" Sasvim konkretno rečeno  započinje prva etapa izgradnje nove crkve sv. Josipa Radnika. U prvoj etapi bit će utrošeno oko sedam milijuna kuna,a čitava njezina izgradnja stajat će oko deset milijuna kuna. Već sada treba  razmišljati i o izgradnju župnog dvora za upravitelja župe. No to će doći tek  kasnije kad se , u međuvremenu, slože sve kockice kako društvene tako  i ekonomske! Na njezinu se izgradnju čeka od 1942. godine. Češki poduzetnik Jan Bata odredio je mjesto za njezinu izgradnju. Zelena površina na križanju ulica Hrvatskog zrakoplovstva i dr. Ante Starčevića, te s druge strane osnovne škole "Siniša Glavašević" i pošte 2 u Borovu naselju.  Tadašnji đakovački biskup mons. Antun Akšamović  dao je tadašnjoj tvorničkoj upravi milijun i pol kuna kao polog za njezinu izgradnju uz kamate od deset posto. Izbijanjem II. svjetskog rata planirana izgradnja pala je u vodu. Nakon veleprevrata novi vlastodršci ne samo da nisu dali nastaviti njezinu izgradnju nego su , na perfidan način 1946. godine , iselili iz tvorničkog stana posljednjeg župnika fra Rufina Rufa. Nedugo nakon toga , u lipnju iste godine, i  školske su  vlasti zabranile održavanje vjeronauka i dijeljenje sakramenata  u školskim prostorijama. Zemljište je bilo oduzeto. Komunistički ideolozi željeli su  " ubiti Boga u radnicima" i  izgraditi moderne gradove bez bogomolja. Uzor su im bili  , u to doba, gradovi  Ploče i Novi Travnik, u kojima dugo vremena nije bilo zvonika. U međuvremenu slika se i tih gradova promijenila.
Druga šansa    njezine izgradnje pojavila se 2003. godine. Tadašnji župnik pater Antun Perković  uspio je ishoditi građevinsku  dozvolu, ali se pojavio kronični  nedostatak novaca za njezinu izgradnju. U tijeku je bila i  izgradnja nove crkve sv. Ane na Lipovači.

NARODNA MUDROST KAŽE: " TREĆA SREĆA!"


U travnju  2009. godine ,  ponajviše zaslugama  dvojice gospode , Mirka Ćavare i Petra Mlinarića, oduzetu  zemlju na način koncesije, onome kome je ona 1942. godine  bila  i  namijenjena , na vremenski period  od 99 godina i s dodatnim  aneksom da župa sv. Josipa Radnika u Borovu naselju  ima pravorijek  prva produžiti taj  ugovor  na novih 99 godina, moglo se pristupiti izradi nove  projektne dokumentacije  i pribavljanju drugih dozvola.  Nakon što je napravljena sva projektna dokumentacija, ishođene potrebite dozvole,  dobivene sve dozvole  za njezinu izgradnju i činjenica  da nitko nije uložio prigovor na njezinu izgradnju u zakonskom roku,  čim se vrijeme poboljša  može se očekivati i početak njezine izgradnje. Ove se godine navršava  (1687. – 2017. godina )330. obljetnica kako je hrvatski sabor odredio da sv. Josip bude zaštitnik naše domovine Hrvatske. Ima li boljeg načina obilježavanja te obljetnice nego što je početak  njezine izgradnje.
Ovih se dana očekuje i potpisivanje ugovora između vukovarske građevinske firme "Volko" i župe sv. Josipa Radnika .  Crkva i Pastoralni centar gradit će se u etapama. Cjelokupna izgradnja stajala bi, kako sam na početku napisao,  oko deset milijuna kuna. Gospodin Pupovac i njegova Srpsko narodno vijeće mogao bi dati barem  polovicu tog iznosa jer su njegova braća , po oružju, 1991. godine do temelja porušili novoizgrađenu crkvu Gospe Fatimske čija je izgradnja stajalo oko dvadeset milijuna. Bio je to 1991. godine  najrazrušeniji sakralni objekt u gradu Vukovaru.

 Glavni investitor je Đakovačko- osječka nadbiskupija i   župa sv. Josipa Radnika u Borovu naselju. Za  očekivati je da  mnogobrojni vjernici sa svojim prilozima,  poduzetnici  i toliki prijatelji grada VUkovara, pripomognu njezinu izgradnju. Posebnu financijsku pomoć očekujemo od naše braće i sestara iz inozemstva. Stoga ovdje i objavljujemo kunski i devizni žiro račun.
( ovaj prilog staviti na prvu stranicu između dviju maketa buduće crkve!)


" DANAS MI JE BORAVITI U TVOJOJ KUĆI!"


Drugi događaj godine u našoj župi bit će  Franjevačke pučke misije na temu:  "DANAS MI JE BORAVITI U TVOJOJ KUĆI!" Misije će se održati  od  5. do 12. ožujka. Voditelj ovih misija bit će pater Ivan Matić, ravnatelj kuće susreta Tabor u Samoboru, sa svojim pomagačima. Program odvijanja pučkih misija objavit ćemo na posebnom listiću kao  i teme. Misionarima će na početku misija, 5. ožujka u 18:30 sati , u sklopu svete mise, župnik fra Vjenceslav Janjić uručiti ključ župne crkve  i na simboličan  način župu predati na duhovnu upravu ocima  misionarima. Provincijalni ministar brat Ilija Vrdoljak, izmolit će posebnu molitvu nad misionarima  i obavit poslanje misionara kod večernje svete mise , iste nedjelje 5. ožujaka  u crkvi Gospe Fatimske.
Završnom euharistijskom slavlju ,koje će se održati u nedjelju 12. ožujka u 11 sati, također u crkvi Gospe Fatimske,  predslavit će naš  đakovačko- osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Već danas pozivamo na sudjelovanje  naše vjernike  te one iz okolnih župa na ovaj nesvakidašnji vjerski događaj.
( staviti sliku  crkve Gospe Fatimske  izvana  i sliku crkve Gospe Fatimske iznutra na kojoj stoji  natpis i obavijest o ovom susretu, možda onu gdje je ona obitelj  u narodnim nošnjama na krštenju svoga djeteta. )

SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI OD 29. TRAVNJA DO 1. SVIBNJA 2017. GODINE U ĐAKOVAČKO – OSJEČKOJ NADBISKUPIJI

Đakovačko- osječka nadbiskupija domaćin je ovogodišnjeg nacionalnog  susreta Hrvatske  katoličke mladeži koji će se ove godine održati od 29. do 30. travnja, pod geslom: " KRIST, NADA  NAŠA!"  Za 29. travnja predviđeni su programi za mlade po svim župama naše nadbiskupije koje će udomiti mlade, kako  iz Domovine tako i  iz inozemstva. U nedjelju, 30. travnja, biti će zajedničko hodočašće mladih u naš grad. Kolona sjećanja na žrtvu Vukovara kreće  od Memorijalnog groblja hrvatskih branitelja i ide prema  dvorcu  Eltz, u središtu grada, gdje će mladi s prispjelim biskupima i nadbiskupima, te svećenicima, slaviti euharistijsko slavlje. S obzirom da je u ponedjeljak prvi svibnja, međunarodni praznik rada, postoji mogućnost da se mladi druže i dan duže u našem  gradu. Naša župa udomit će mlade iz Dubrovačke biskupije. Od njih očekujemo da ostanu naši gosti i 1. dan mjeseca svibnja jer je naša župa posvećena sv. Josipu Radniku. Tog dana slavimo naš kirvaj, kako se to kaže u našoj Slavoniji. Pa bi nam oni bili dragi gosti!
KRIZMA U NAŠOJ ŽUPI
22. travnja  2017. godine, s početkom  u 17,00 sati , u  crkvi Gospe Fatimske, u našoj je župi krizma. Djelitelj krizme za sada nam je još nepoznat.
100. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U FATIMI
Od 10. do 13. svibnja u našoj župnoj crkvi organiziramo trodnevnicu u čast Gospi Fatimskoj. Ona je naša suzaštitnica naše župe , zajedno s njezinim zaručnikom svetim Josipom.  Znakovito je da trodnevnica započinje na blagdan Gospe  Trsatske, Majke milosti. Gospa Trsatske je zaštitnica naše Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Osim toga ove godine poda i 100. obljetnica Gospinih ukazanja u Fatimi. Glavno slavlje bit će kod večernje svete mise u 18:30 sati. Nakon mise nosit ćemo Gospin lik u procesiji oko naše župne  župne crkve. Završno slavlje ,na sam blagdan Gospe Fatimske u subotu 13. svibnja,  predslavit će, kako se očekuje, kotorski biskup mons. Ilija Janjić. Nakon te svečane svete  mise nosit ćemo ponovno  Gospin lik u  procesiji. Večernju svetu misu slavit će bivši vukovarski gvardijan fra Gordan Propadalo . On će održati i predavanje o TREĆOJ FATIMSKOJ TAJNI  u našoj velikoj pastoralnoj dvorani blaženog Alojzija kardinala Stepinca.
SUBOTA , 20. SVIBNJA U 11 SATI, PRVA SVETA PRIČEST U NAŠOJ ŽUPI
SUBOTA, 3. LIPNJA U 10 SATI, ZLATNA HARFA ZA VUKOVARSKI  DEKANAT
Naša je   župa prihvatila da   ove godine bude domaćin održavanja ZLATNE HARFE ZA  VUKOVARSKI DEKANAT . Potrudit ćemo se da budemo dobri domaćini!

I opet će neki reći kako se u našoj župi ništa ne događa. Ovo je samo dio onoga što smo planirali. Možda iskrsne i neka ponuda za održavanje koncerata  na otvorenom u dobrotvorne svrhe. Za izgradnju nove župne crkve sv. Josipa Radnika. Ponuda imamo već podosta i o tome ćemo Vas na vrijeme izvijestit.

 

 

 

 

AUTOR: p.Wenzel