Cvjetnica

01  TEKST: Josemaria Escriva (PUT i BRAZDA); FOTO: Snježana Tićac "Evo savjeta koji sam vam uporno ponavljao: budite radosni, uvijek radosni. Neka budu žalosni oni koji se ne drže sinovima Božjim." 02  "Zahvali Bogu što si sretan, u dubokoj radosti koja ne buči." 03  "Do obraćenja se uspinje poniznošću, putevima spuštanja." 04  Idi velikodušno i poput djeteta mu reci: što ćeš mi dati kad od mene tražiš "to"?
05  "Radite sve iz Ljubavi. - Na taj način nema malih stvari: sve je veliko. - Ustrajnost u malim stvarima iz Ljubavi je heroizam." 06  "Ako bez graditelja ne možeš podići dobru kuću za život na zemlji, kako možeš bez duhovnoga vođe podići tvrđavu svojega posvećenja za vječni život u nebu?" 07  "Mi koji smo se posvetili Bogu, nismo izgubili ništa." 08  "Nitko nije sretan na zemlji, dok ne odluči to biti. Ovako se raspetljava put: bol, u kršćanskom smislu! Križ; Božja volja, Ljubav; sreća ovdje i, poslije, vječno."
09  "Osjećaš se radosnijim. Ali ovaj je put riječ o nekoj nemirnoj radosti, pomalo nestrpljivoj, praćenoj jasnim osjećajem da se u tebi nešto razdire u žrtvu. Poslušaj me dobro: ovdje na zemlji ne postoji potpuna sreća. Stoga, sada odmah, bez riječi i bez mentaliteta žrtve, ponudi se kao dar Bogu s potpunim i apsolutnim predanjem." 10  "Križ na tvojim grudima?... - Dobro. Ali... Križ na tvojim ramenima, Križ u tvojemu tijelu, Križ u tvojemu razumu. - Tako ćeš živjeti za Krista, s Kristom i u Kristu: Samo ćeš tako biti apostol." 11  "Početi znaju svi; ustrajati samo sveci. Neka tvoja ustrajnost ne bude slijepa posljedica prvog poticaja, stvar inercije: neka bude promišljena ustrajnost." 12  "Reci mu: Ecce ego quia vocasti me! - Evo me, jer si me zvao!"
13  "Neka nitko ne čita tugu ni bol na tvome licu, dok svijetom širiš slatki miris svoje žrtve. Sinovi Božji moraju uvijek biti sijači mira i radosti." 14  "Zahvali Bogu koji ti je pomogao, i uživaj u svojoj pobjedi. - Koje li duboke radosti što je osjeća tvoja duša nakon što se odazvala!" 15  "Ne zaboravi da Gospodin najviše voli djecu i one koji su kao djeca." 16  "Pogriješio si put ako prezireš male stvari."
17  "Uvjeri se: tvoj apostolat se sastoji u širenju dobrote, svjetlosti, entuzijazma, darežljivosti, duha žrtve, u ustrajnosti u radu, u temeljitosti studija, u velikodušnosti predanja, u suvremenosti, u potpunoj i vedroj poslušnosti prema Crkvi, u savršenoj ljubavi.. - Nitko ne daje ono što nema." 18  "Neki ne znaju ništa o Bogu...jer im nitko o Njemu nije govorio na razumljiv način." 19  "Ne tuži se ako patiš. Brusi se kamen koji vrijedi. Boli te? Sa zahvalnošću dopusti da te režu, jer te Bog uzeo u ruke kao dijamant.. Ne radi se tako s običnim kamenom." 20  "Pitao si me imam li križeva. I odgovorio sam ti potvrdno, da mi uvijek imamo Križ. - Ali slavni Križ, božanski pečat, garanciju autentičnosti da smo djeca Božja. Stoga koračamo uvijek sretni s Križem."
21  "Žalosna Majka Božja. Kada je promatraš, gledaj njezino Srce! To je Majka s dva sina, koji stoje jedan prema drugome: On....i ti." 22  "Odsutnost i osamljenost su kušnje za ustrajnost. - Sveta misa, molitva, sakramenti, žrtve: općinstvo svetih! To su oružja za pobjedu u kušnji." 23  "Misa je duga, kažeš, a ja dodajem: jer je tvoja ljubav kratka." 24  "Neka te nikakva ljubav ne veže za zemlju osim najbožanskije želje da daješ slavu Kristu i, po njemu i s njim i u njemu, Ocu i Duhu Svetomu."
25  "Predano prihvaćanje Volje Božje nužno donosi radost i mir: sreću u Križu. - Tada se vidi da je jaram Kristov sladak i da njegovo breme nije teško."