Misijska nedjelja i Zahvalnica za plodove zemlje

01  Okopaj svoje srce - Stjepan Lice 02  Mnogo je zapuštenih njiva. Mnoge su obrasle trnjem. 03  Na mnoge je odbačen kojekakav otpad kao da nije riječ o zemlji. O tlu čijoj je plodnosti povjereno darivati i obnavljati život. 04  Mnogi kraj njih prolaze kao da ih i nema. Ni ne osvrnu se. I ne pomisle da je zemlji, svakoj zemlji, uz sunce, kišu i vjetar - uz Božju ruku - potrebna i ljudska ruka.
05  Ima ih i koji se jako uznemire pri pogledu na zanemarenu zemlju. 06  Ali ne pođu dalje od svoje uznemirenosti. Osim u svojim riječima. U srdžbi. I obezvređivanju. Onih drugih. 07  A ti... 08  Prije nego išta kažeš o ijednom zaraslom, napuštenom polju, prije nego što išta kažeš o nekome u vezi s njim, pa i prije negoli pođeš u vezi njega nešto učiniti...okopaj svoje srce.
09  Okopaj svoje srce. Okopaj ga pomno. S ljubavlju. Provjeri koje sjemenje udomljuješ u njemu. I čemu dopuštaš da se u njemu razraste. 10  Provjeri kojim kišama dopuštaš da padaju po njemu. Kojim vodama da po njemu teku, da provru iz njega. I kojem ga suncu otvaraš. 11  Okopaj svoje srce. I shvatit ćeš da si okopao ne samo zemlju nego i nebo. 12  A nakon što ga okopaš, znat ćeš što ti je činiti s drugim njivama. Kako ti valja prići srcima drugih.