Radost Uskrsnuća

Isus Krist živi. „Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 6) Naš Gospodin Isus Krist uskrsnuo je, što znači da je smrt nadvladala životom. Uskrsnuće Gospodinovo je kao ključ, odnosno, čvrst temelj naše vjere te bi za sve kršćane to trebala biti velika i iskrena radost. Kako je smrt nadvladana životom, bez te pobjede na križu (nad smrću), sve naše propovijedi i naša vjera bila bi beskorisna i uzaludna kao i riječi na koje se poziva sveti Pavao. Svo Kristovo javno djelovanje, činjenje čudesa, ozdravljanje bolesnih svodi se prema jednom jedinomu vrhuncu koji daje puninu, a to je Uskrsnuće. Time nam je darovan novi život.

Bog koji je bogat milosrđem, zbog svoje velike ljubavi koja je njegov jedini bitak i iz kojega se očituje ljubav prema svakome od nas, oživi nas zajedno s Kristom. Prema tome, ovaj blagdan je i blagdan našega otkupljenja. U jednoj riječi „sve“, proširuje se otkupljenje ne samo na „sve“ nego za sve narode – Krist daje život, otkupljuje čovjeka. Svijet je bio u mraku, dok Krist govori: „Ja sam svjetlost!“ Dakle, On je svjetlo za čitav svijet, za svako povijesno razdoblje, za svako društvo i za svakoga čovjeka pojedinačno. Tako i uskrsna svijeća koja simbolizira Krista, svi dobivaju slavno svjetlo Kristovo koje raspršuje tmine pameti i srca. To je svjetlo koju Crkva širi svijetom koji je bio uronjen u tminu.

Tako Gospodinovo uskrsnuće snažno nas poziva i na apostolat, odnosno na službu. Da to primljeno svjetlo – samoga Krista – prenosimo drugima. Kako bismo ga prenosili drugima, moramo suuskrsnuti s Njime, biti sjedinjeni s Kristom. Tako se trebamo obnoviti u zajedništvu s Duhom u Kristu kako bi ga stavili u središte svoga života. Utjelovljenjem i svojim životom koji je vodio prema smrti križa i uskrsnuća, Krist nam postaje sve, Prvorođenac i Gospodar svega stvorenja. Tako je blagdan Uskrsa slavlje zahvalnosti iz koje proizlazi radost otkupljenja te radost novoga života. Krist živi i to nam je velika istina koja našoj vjeri daje smisao. Imamo se čemu radovati jer nam to srca puni radošću. Bez Njega naš je život prazan. Prema tome, najveći dokaz božanstva našega Gospodina jest uskrsnuće. Usudimo se radovati s Kristom, primiti Njega kao svjetlo koje razastire svaku tminu te kao kršćanski zadatak objavimo Kristovo gospodstvo obznanjujući ga riječima i djelima.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *