Presveto Trojstvo

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.«

Iv 16, 12-15

Nedjeljno evanđelje donosi nam Isusov govor o Duhu Svetome kojega Isus obećava kao onoga koji će učenike upućivati u istinu nakon što Isus umre i uskrsne. Učenici tada još nisu bili sposobni primiti sve riječi koje im Isus govori, zato će on slati svoga Duha koji će im postepeno otkrivati neizrecive Božje istine. Duh će ih upućivati u ono što tek treba doći.

Isus ovdje otkriva odnose koji se događaju unutar Trojstva. Duh, tvrdi Isus, neće govoriti ništa nego samo ono što čuje. Što je time htio reći? Htio je reći da će Duh Sveti njega, Isusa, proslavljati jer će od njegovoga uzimati i navješćivati to učenicima. Drugim riječima, Duh Sveti prenosi učenicima samo ono što uzima od Isusa.

A koje je to znanje? Sve što ima Otac moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama. (Iv 16,15) Sve što Isus zna, on zna po Ocu jer je on Sin. Zato ono što Duh Sveti navješćuje učenicima prima od Oca po Sinu. Duh je tako onaj koji izlazi iz Oca po Sinu kako nam donosi Niceejsko-carigradsko vjerovanje. Duh Sveti ljubav je Oca i Sina i, kako kaže Pavao u drugom čitanju, ta je ljubav razlivena u našim srcima (usp. Rim 5,5).

Sve što Duh nama govori i čini, on to čini po Sinu, a Sin vrši volju Očevu te tako Presveto Trojstvo skladno djeluje kako bi nas privelo u taj međusobni odnos ljubavi u sam trojstveni život. Tako po Duhu Svetomu primamo ljubav Oca i Sina, te poput Sina postajemo ljubljena djeca Božja, a poput Oca ljubitelji drugih. A zna se kako Bog ljubi: Veće ljubavi nitko nema od ove:da tko život svoj položi za svoje prijatelje (Iv 15,13).

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *