Sveti Matej apostol

Zamislimo danas Isusa na Zemlji koji hoda i skuplja učenike oko sebe, druži se s odbačenima iz društva, s gubavcima modernog doba, možda s HIV pozitivnim osobama, ukratko čini još bolje i više nego što možemo vidjeti kod pape Franje.

Svatko od nas zna da i danas postoje i gubavci i grešnici s kojima bi se mogao družiti, pa tako i carinici. Koga staviti danas u tu kategoriju, vrlo je nezahvalno tvrditi. U Isusovo vrijeme za svakog Židova carinici su bili najgora sorta ljudi koja je mogla postojati, zato što su surađivali s okupatorom, u ime Rimljana ubirali porez na štetu vlastitih građana. Toliko omražen danas bi mogao biti neki bogati vlastodržac koji nema niti primisli dati svojim radnicima što zaslužuju, a od ostalih državljana Hrvatske krade gdje god stigne.

Teško je zamisliti Isusa koji bi hodao po Lijepoj našoj i pozvao upravo takvog čovjeka. Moguće je da bismo i mi sami reagirali kao onovremeni Židovi, sumnjali u išta nadnaravno kod Isusa, pa čak i u njegovo mentalno zdravlje. Ipak, velika je šansa da bi Isus to i danas napravio sličnu stvar o kojoj nas izvješćuju prva tri Evanđelja, da bi pozvao upravo tog omraženog, najgoreg građanina, koji surađuje s neprijateljem, a od kojeg “naši” okreću glavu.

Želio bih ovdje ipak naglasiti jednu drugu stvar. Sva tri Evanđelista donose vrlo sličan izvještaj o Matejevom pozivu, Isus ga susreće, poziva ga: “pođi za mnom”, a Matejevu reakciju svi opisuju jednostavno riječima: “On usta i pođe za njim”. Svi mjesto događanja smještaju u carinarnicu, što znači da je tamo imao blagajnu vjerojatno punu novaca, a možda i džepove pune novaca koje je napunio tako što je uzimao više od propisanog. Ipak, u susretu s Isusom ne pita ga što će biti sa mnom, hoću li izgubiti posao i ostalo, nego jednostavno ide za njim. To može biti svima nama primjer koji se nalazimo na putu s Isusom, bilo da smo u svećeničkom ili redovničkom pozivu, bilo da svoj poziv vršimo kao laici u svijetu. Primjer da se oslonimo na Isusa koji je znao vodit poziv sv. Mateja, kao i ostalih apostola i svetaca kroz cijelu povijest, pa će valjda znat i naš.  

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *