XXVIII. nedjelja kroz godinu

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!«

Lk 17, 11-19

U današnjem evanđelju Isus je na putu u Jeruzalem gdje će podnijeti muku i smrt te uskrsnuti kako bi napokon izvršio djelo spasenja čovječanstva. Njegove suvremenike tada i nas ljude danas treba promatrati kako putujemo. Gdje? U propast ili istinsku sreću već ovdje na zemlji; sve ovisi jesmo li prepoznali Isusa na tom putovanju ili nismo. 

Najočitiji izraz toga jest zahvalnost, tako skromna ali tako snažna riječ koja daje odgovor na to pitanje. Zahvalan čovjek shvaća da je život dar i da Isus želi da svatko taj dar živi u punini. Jer kako drugačije opisati stav gubavca koji je možda i mislio da taj dar nepovratno gubi, ali susret s Isusom mu je pokazao suprotno. Radost zbog nove prilike, novog života, prvo želi podijeliti s Onime koji mu je taj nezasluženi dar udijelio. S druge pak strane, nezahvalnik ne vidi vrijednost toga dara na svojoj koži, pa ni Darivatelja, a niti će onda i druge ljude oko sebe gledati kao njemu darovane.  

Nije ohrabrujući podatak da je samo jedan od deset očišćenih gubavaca iskazao zahvalnost. No, zato je to velik izazov za svakog od nas da se u masi ljudi prepoznamo u tom jednom čovjeku, čija je zahvalnost i radost cijelog njegovog života govorila o Isusu kao spasitelju i o istinskom smislu života više od bilo kakvih riječi.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *