Sačuvaj me, Bože!

Vjerujem da je većina vas gledala tragikomičnu kultnu seriju “Prosjaci i sinovi.” Posebno je dojmljiva scena  kad umire svećenik don Pavao i izgovara svoje posljednje riječi: “Mnogih sam se, dakle, radosti u životu odrekao, ali mi je samo za jednom žao, malo sam se smijao, malo šalio.”

Najgore je kad počnemo sebe preozbiljno shvaćati misleći da smo nezamjenjivi na svom poslu, u svojoj  zajednici, u svojoj župi, crkvi, zboru, da bi  se sve to raspalo kad ne bi bilo nas i naših “super” sposobnosti. Na sreću to nije istina, stvarnost je sasvim drugačija. Uvijek netko uskoči na vaše mjesto i stvari opet funkcioniraju isto, možda čak  i bolje. Većina stvari ovisi o Bogu, a ne toliko o nama. Sigurno da to ne znači prepustiti se kolotečini života i pustiti “kola niz brdo,”   mi moramo učiniti koliko je u našim mogućnostima, ali često zaboravimo Riječ koja kaže: “bez mene ne možete ništa učiniti .” Današnji svetac je bio svjestan da nije nezamjenjiv i da je samo instrument kojim upravlja Božja providnost. To možda najbolje ocrtava sljedeća anegdota: “Često se puta probudim u noći i počinjem razmišljati o ozbiljnim problemima u svijetu i kažem sebi kako bi trebao porazgovarati s papom o tim problemima. Drugog dana kada se probudim, sjetim se da sam ja zapravo papa.” Sveti Ivan XXIII. bio je jednostavan, ponizan i  spontan čovjek sa izvanrednim smislom za humor. Njegova dobrota, humor i jednostavnost osvajali su ljude pa je dobio nadimak “Ivan Dobri.”  Sazvao je II. vatikanski sabor, pokrenuo mnoge reforme u Crkvi od kojih još mnoge nisu provedene. Bio je čovjek Božji, ispred svog vremena, čovjek vođen Duhom Svetim  koji je s malo humora i dobrote uljepšavao život ljudima oko sebe. Nasmijte se i zahvalite Bogu za današnji dan ma kakav on bio, ipak je sve u Božjim rukama. Ako sumnjate da humor i šala uvelike pomažu u duhovnom životu čujte što kaže velika mističarka sveta Terezija Avilska: “Sačuvaj me, Bože, priglupe pobožnosti i namrgođenih svetaca.”
Ako pročitate  ovaj članak, dobijete gratis molitvu za humor od sv. Tome Mora.

MOLITVA ZA HUMOR

Daruj mi dobru probavu, Gospodine, pa i nešto za probaviti. Daruj mi tjelesno zdravlje, zajedno s potrebnim razumom da ga što bolje očuvam.  Daruj mi prostu dušu, Gospodine, koja zna cijeniti sve što je dobro, a koja se, suočena sa zlom, ne da lako prestrašiti, već radije traži načine da popravi stvar. Daruj mi dušu kojoj je dosada tuđa, koja ne pozna gunđanja, ni uzdisanja, ni tužaljki i ne dopušta da me odviše uznemiruje ovo nešto što se šepuri, a koje se naziva “Ja.” Gospodine, daruj mi smisao za humor. Udijeli mi milost da razumijem šalu kako bih našao nešto sreće u životu i kako bih od nje dijelio drugima.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *