XXXIII. nedjelja kroz godinu

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.« Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.« Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba. No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

Lk 21, 5-19

Evanđelje današnje trideset treće nedjelje govori nam o propasti Jeruzalema, o strašnim tragedijama i o progonu onih koji budu nasljedovali Krista. Upravo ovu poruku o tim „posljednjim vremenima“ Isus izgovara u Jeruzalemu u Hramu, koji je bio najveći ponos gotovo cijelog židovskog naroda. Dok su se neki divili ljepoti toga istoga Jeruzalemskog Hrama, Isus najavljuje njegovu propast i razaranje. Naravno, učenici ga odmah pitaju kako i kada će se ispuniti te njegove proročke riječi? Oni traže znakove misleći kako, jednom kada saznaju kako i kada se ima zbiti taj dan, imat će vremena i mogućnosti pripremiti se za njega.

No Isus nam skreće pozornost s tih, rekli bismo sporednih stvari, te nam otvara nam oči za neke puno važnije stvari! Neke od tih važnijih stvari jesu da ne dopustimo da nas zavedu lažni proroci, lažni bogovi i lažni Mesije koji se imaju pojaviti a koji će nastupiti upravo u Kristovo ime. Doživljavat ćemo mnoga teška i bolna progonstva i kušnje ali se ne smijemo predavati. Ti progoni koje najavljuje Isus svojim učenicima, a koje nećemo doživjeti samo od strane vlastodržaca i moćnika ovoga svijeta nego i od naših najbližih – roditelja, braće, rođaka i prijatelja – ne smiju nas zaplašiti. Trebamo ostati čvrsti i postojani i upravo te situacije prepoznati kao mogućnost za odvažno svjedočenje za Krista. Bit će tu mnogo padova i poteškoća ali Isus je uvijek tu, spreman nam pomoći da ustanemo i da idemo dalje. On za nas jamči: „Ali ni vlas vam s glave neće propasti.“ Jamči nam da smo u njegovim rukama sigurni.

Stoga prepustimo Kristu i snazi njegova Duha i milosti da nas on vodi i da nam udijeli potrebnu mudrost i snagu u trenucima muke i tjeskobe. Bitno je imati otvoreno srce i duh za Krista, stoga ustrajno molimo da budemo njegovi odvažni svjedoci, svjedoci Radosne vijesti u današnjem svijetu koji je prevaren mnogim najavljivanim lažnim prorocima. Za nas vrijedi njegova riječ: „Ako ustrajete, zadobit ćete život.“ Ne boj se, Isus te neće razočarati.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *