Čovjek koji je svjedočio za svoju vjeru

Sveti Nikola Tavelić, tada samo Nikola Tavelić, rođen je oko 1350., najvjerojatnije u Šibeniku. Postao je franjevac i već od samog ređenja istaknuo se revnošću za misijsko djelovanje te je neko vrijeme djelovao u Bosni i Hercegovini. Nakon djelovanja u Bosni pošao je u Palestinu gdje je htio Evanđelje navijestiti muslimanima. To je razbjesnilo kadiju (muslimanskog suca i poglavara) te im je prijetio smrću, a jer se oni (Nikola i još nekoliko fratara) nisu htjeli pokoriti, mučeni su tri dana i na koncu ubijeni. Vrlo brzo nakon smrti počeo se širiti kult Nikole Tavelića, a danas se dijelovi njegova tijela nalaze u Šibeniku gdje je oduvijek vrlo štovan.

Posebno je dirljivo čitanje iz Časoslova u kojemu Nikola razgovara sa svojom braćom o misiji koju kane poduzeti. Osim životopisa Nikole Tavelića, koji svakako vrijedi poznavati jer je on hrvatski svetac, možda je još vrednija poruka njegova života. Često se možda sramimo što smo kršćani u društvu u kojemu to nije popularno biti. Možda se nekada i bojimo kako će nas ljudi gledati i što će o nama misliti. Meni je, priznajem, uvijek teško kada s nekim, koga kršćanstvo ne zanima, moram razgovarati o kršćanstvu, a pogotovo ako znam da bi me on zbog toga mogao ismijavati. S ljudima koje kršćanstvo ne zanima, ili još više, s ljudima koji kršćanstvo preziru, uopće ne volim razgovarati o kršćanstvu i tu temu često namjerno izbjegavam. Tu je Nikola Tavelić pravi primjer. On ne samo da se nije bojao da bi mogao biti ismijan ili nesaslušan, on se nije bojao ni fizičke kazne. Ne samo da mu vjera nije malaksala kad je stavljen na kušnju, nego mu vjera nije malaksala ni kad je zbog nje mogao izgubiti život, što se na koncu i dogodilo. Često se pitam koliko ljudi, od svih onih koji se izjašnjavaju kao kršćani, bilo spremno javno i u svakom trenutku reći da su kršćani, koliko bi nas se usudilo za to podnijeti teškoću, kolikima nam to što smo kršćani uopće nešto znači?

Na ova pitanja ne treba tražiti odgovor. Treba početi od sebe. Treba početi od želje. Treba reći želim biti kršćanin u punom smislu. Želim time što sam kršćanin svjedočiti svojim riječima, ali prvenstveno svojim životom svoju vjeru. Uzor nam je dan, nemojmo ga izbjegavati. Sveti Nikola Taveliću, moli za nas!

Komentiraj