Prorok Božje pobjede i prorok Božje tajnovitosti

Nahum i Habakuk su dva, možda, nekima nepoznata biblijska proroka. Njihove su knjige smještene među takozvane male proroke kojih ima dvanaest. Postoje i četiri velike proročke knjige. Mali proroci zovu se mali zbog opsega svojih djela. Ovim tekstom htio bih čitatelja potaknuti da zaviri i u one knjige Svetoga pisma u koje možda ne zaviruje često. Slijedi kratak opis onoga što su ovi proroci govorili.

Nahum, prorok Božje pobjede: Nahum nije prorok koji donosi opis nekih novih događaja koji će se dogoditi. On u svijetlu svojih religijskih uvjerenja tumači povijest koja se događa u vrijeme njegova života. Radnja je smještena oko 620. godine prije Krista. Naime u to vrijeme događa se pad Ninive, jednog od najvažnijih gradova Asirskoga Carstva. To je za Izraelce značilo mogućnost obnove. Ovaj prorok Boga opisuje kao strogog kažnjavača onih koji se usprotive njegovu narodu. Oprez! Dragi čitatelju valja ovaj tekst čitati pažljivo i znati ga tumačiti u svijetlu onoga vremena. Važna je poruka koju knjiga prenosi, a to je da Bog uvijek stoji uza one koji su ga odabrali.

Habakuk, prorok Božje tajnovitosti: Habakuk je prorok koji govori o Bogu koji unatoč svim svojim objavama uvijek ostaje tajnovit i čovjeku nedohvatljiv. Povijesno, Habakuk je živio neposredno nakon Nahuma, a možda su neko vrijeme bili i suvremenici. On opisuje nastanak Novobabilonskoga Carstva koje končno lomi moć Asirskoga Carstva te je kao takvo velika prijetnja Izraelcima. Habakuk opisuje kako Bog pomoću Izraelovih neprijatelja kažnjava svoj narod zbog svih zala koje su oni učinili, no Bog ne šuti, nego odgovara i to očinski. Knjiga je pisana u svjetlijem stilu nego knjiga proroka Nahuma.

Na kraju, dragi čitatelju, pokušao sam donjeti kratak opis ovih dvaju proroka. Svakako je dobro pročitati ih (desetak stranica) i donjeti vlastiti sud o njima. Puno sreće.[1]

[1] Biblija, Stari i novi zavjet, ZAGREB, Kršćanska sadašnjost, 2009.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *