Učenik kojega je Isus najviše ljubio

Sveti Ivan evanđelist je svetac iza čijih se spisa krije najviše teologije, ali i iza njegova lika krije se mnogo teologije. Htio bih ovim tekstom rasvijetliti odnos Marije, Isusa i svetog Ivana. Radi se naime o evanđeoskom odlomku u kojemu je Isus dao Ivanu Mariju za majku. Zašto je nama taj odlomak toliko važan?

Ivan sam o sebi piše pod imenom „učenik kojega je Isus najviše ljubio.“ Ivan nije bio ohol. Bog sve ljude jednako voli. Iz toga se može zaključiti da je Ivan htio reći nešto više. Ivan, kad govori o sebi, zapravo govori o svima nama, i kad govori o tome kako je Isus njega njaviše ljubio, zapravo govori kako Bog svakoga od nas najviše ljubi. Drugi je moment onaj u kojemu Isus Ivanu daje Mariju za majku. Ako Ivan predstavlja sve nas, onda kad mu Isus daje Mariju za majku, daje je za majku svima nama. Jer kao što je Eva bila „majka svih ljudi“ tako je i Marija, ali na savršeniji način postala majka svih nas. Otud nam prilika da Mariju zovemo Majkom. Na blagdan svetog Ivana apostola svaki bi si čovjek trebao posvijestiti da je upravo on onaj kojega Isus najviše voli te da je upravo njemu Isus dao Mariju za majku.

Tako, dragi vjerniče, nakon što smo proslavili činjenicu da je Bog postao jedan od nas, da je Riječ tijelom postala, kako to kaže sveti Ivan, proslavimo i činjenicu da nam je Marija svima majka i da smo upravo mi oni koje Isus najviše ljubi. I zato, uvijek s vedrinom i osmjehom, naslanjajući se na Božju veličinu, bez straha kročimo u svome životu!

Komentiraj