“Izvan sebe je!”

Želio bih nešto reći o današnjoj svetici katoličke Crkve, a to je sveta Janja (Agneza). Bijaše djevojčica od 12 godina kada je za vjeru u Krista – svoga Zaručnika – prolila svoju krv i dala život sačuvavši zavjet djevičanstva. Rođena je početkom 4. stoljeća u jednoj bogatoj obitelji te je još kao dijete postala kršćanka. U svojoj ranoj mladosti učinila je zavjet djevičanstva rekavši da se nikad neće udavati. Prefekt grada Rima odlučio je Janju dati svome sinu za ženu. Odbivši prosidbu navukla je gnjev prefekta na sebe, te ju je on osudio na smrt jer je bila kršćanka. Kršćanstvo je u to vrijeme još uvijek nedozvoljena religija, čak je imalo status prijetnje carstvu.

Nedužna i nevina podnijela je okrutno mučeništvo – odrubljena joj je glava – okrutno i za odrasle ljude, a kamoli za djevojčicu od 12 godina. Ne nalazimo li se i mi ponekad u ovakvoj situaciji kao sv. Janja? Bogu obećamo jedno, a svijet nas vuče na drugo. Nastojimo živjeti pravim kršćanskim životom, a tolike nas izvanjske nevolje odvlače od njega. Ali znamo da nismo sami u tome.

I Isus u današnjem evanđelju po Marku dolazi u kuću – vjerojatno Šimunovu – i ne može čak ni jesti zbog mnoštva koje je nagrnulo da ga vidi. Ovdje je manji problem što on nije mogao jesti, veći je što su njegovi bližnji, tj. rodbina, došli da ga obuzdaju. Pa što bi to značilo da ga obuzdaju? Naravno, širile su se mnoge priče po Galileji da je on izvan sebe. Uz Isusa koji prednjači u toj „ludosti“ u očima ovoga svijeta mnogi su sveci nasljedovali njegov primjer. I danas kad se trudimo činiti dobra djela, mnogi će nam dobacivati: „Ma ovaj je van sebe“.

Danas posebno želim govoriti ženama jer je sv. Janja žaštitnica ženske mladeži i žena. Drage djevojke, žene, majke, ne dajte da vas ovaj svijet vuče na svoju stranu. Ne dopustite da vam mjesto Boga zauzme mišljenje „sela“. Pa ni sv. Janja nije držala do onoga što svijet smatra mudrim, i ona se činila ludom u očima ovog svijeta. Molim zato danas vas djevojke da ustanete protiv svega onoga što ruši vaše dostojanstvo kao osobe, kao žene i kao majke. Postanite svjesni koliko vas ovaj svijet treba, koliko treba vašu tihu i nevidljivu marljivost, obilje ljubavi koje ulažete u živote svojih bližnjih. Probudite se  iz lažnih snova ovoga svijeta koji želi obezvrijediti vašu ulogu u ovom svijetu. Isusu si važna, ovom svijetu si potrebna, zato živi kao današnja svetica, ne odustajući od svojih ideala. Nemoj odustajati od Boga jer ni on nije nikad odustao od tebe. I danas te čeka onakvu kakva jesi, i danas on želi s tobom graditi bolji, pravedniji i ljepši svijet pun ljubavi koji ti – baš ti – možeš dati ovom svijetu. 

Komentiraj