Emaus u Budimpešti [FOTO]

Emaus je naziv za cjelodnevno samostansko druženje, kada braća iz samostana odu negdje na put i provedu dan u zajedničkom druženju i molitvi. Sam naziv Emaus podsjeća na put dvojice Isusovih učenika u Emaus na kojem susreću uskrslog Gospodina i s njim putuju i večeraju.

Ove godine naše samostansko bratstvo na Kaptolu išlo je u Budimpeštu. Polazak je bio u 5 h, a dolazak u 10h, s kratkom pauzom na odmaralištu za doručak i kavu. Put je bio prožet druženjem, razgovorima i molitvom pa smo tako u autobusu prije svega izmolili molitvu jutarnje časoslova. Po dolasku u Budimpeštu dočekao nas je subrat iz naše provincije, fra Petar Deže, koji je trenutno na studiju u Budimpešti i privremeni član Mađarske franjevačke provincije sv. Ivana Kapistrana.

S fra Petrom smo se zaputili u razgledavanje stare jezgre Budima, obilazeći mnoštvo lijepih i fascinantnih starih građevina. Među najljepšim je bilo razgledavanje crkve sv. Matijaša, Budimskog dvorca (nekadašnje kraljevske palače u kojoj se danas nalazi Mađarska nacionalna galerija i Muzej povijesti Budimpešte, UNESCO-va svjetska kulturna baština) te pogled na Dunav sa zidina starog Budima. Nakon toga smo krenuli pješice do Pešte, a s Elizabetinog mosta se pružao predivan pogleda na Budim, Peštu i Dunav. Stigavši u Peštu posjetili smo teološki fakultet na kojem studiraju redovnici iz cijele Mađarske uz laike.

Potom smo autobusom otišli do samostana i crkve sv. Stjepana mučenika, gdje smo slavili svetu Misu, u kojem borave braća franjevci Mađarske provincije sv. Ivana Kapistrana koji su nas ugostili na ručku. U tom samostanu je nekad živjelo mnogo franjevaca Hrvata, a među istaknutim svakako treba spomenuti fra Matiju Petra Katančića. U ovom samostanu čuva se njegov vlastoručni prijevod Biblije na hrvatski jezik i njegov latinski rječnik koji je napisao u svrhu prevođenja ove Biblije.

Poslije okrepe i razgledavanja knjižnice zaputili smo se podzemnom željeznicom na drugu stranu Dunava u Peštu gdje smo otišli u razgledavanje parlamenta, Katedrale sv. Stjepana kralja i ostalih znamenitosti ovog lijepog i starog grada. Nakon kraćeg slobodnog vremena za osobno razgledavanje i druženje, oko 17 h smo se zaputili našim autobusom kući u Zagreb.

Iako je vrijeme brzo prošlo i Budimpešta je zaista lijep i prostran grad s mnogo znamenitosti, te je bilo malo vremena da bi se sve pogledalo, ovaj Emaus je bio lijep zbog druženja, upoznavanja i razgledavanja grada u kojem do sada još nisam bio.

 

Slike s emausa u Budimpešti:

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *