III. vazmena nedjelja

U ono vrijeme: Učenici su Isusovi pripovijedali što se dogodilo na putu i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam. Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ’Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«

Lk 24,35-48

Danas čitamo u evanđelju kako Isus dolazi među apostole. Nalazi ih zbunjene i prestrašene te punih sumnje. No, Isus pun dobrote i očinskog razumijevanja, donosi među njih mir i otvara im srca i pameti kako bi razumjeli Pisma da mognu postati svjedoci njegovih riječi. Postati svjedok pun vjere, ufanja i ljubavi. Isti svjedok kakav je bio i sam Isus Krist, bez da je ikom prijetio, te da mu je uzvraćao nasiljem ili osvetom. Apostoli su ohrabreni Isusovim riječima činili čudesa te tako svjedočili, ali glavno njihovo svjedočenje u Isusa Krista oni su pružili kroz svoj život, kroz život pun ljubavi prema bližnjemu i neprijatelju, pa sve do mučeničke smrti za vjernost toj najvećoj ljubavi, Bogu.

Nasljedovanje Krista ispočetka nam se može činiti teško, ali po primjeru koji nam je On dao i hrabro ga slijedeći poput apostola, nitko nam ne može zabraniti da budemo svjetlost svijeta i sol zemlje. Nemojmo zaboraviti da su i Isusove stope bile krvave, pune patnje i boli kako je i pisano u današnjem evanđelju: „Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih.“ Ali Njegove su stope također bile prožete ljubavlju, istom ljubavlju kakvom mi trebamo živjeti kako bi postali njegovi svjedoci. Svjedoci koji će hrabro krenuti propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha svima, a naše najveće svjedočenje neka bude naš krepostan kršćanski život pun Kristove ljubavi prema svim ljudima po kojem ćemo u Posljednji dan uskrsnuti i doći k Njemu, koji je treći dan ustao od mrtvih.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *