XXX. nedjelja kroz godinu

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«

Mt 22, 34-40

U današnjem Evanđelju slušamo kako farizeji žele iskušati Isusa pitanjem koja je zapovijed najveća u zakonu. Zanimljivo pitanje koje sigurno zanima i svakoga od nas, a ako nas ne zanima trebalo bi. Jer s ovim pitanjem, a onda i sa Isusovim odgovorom dobili smo praktički životni šalabahter. Iako je odgovor oduvijek tu, jer zapovijedi koje Isus izgovara dio su Staroga zavjeta i dio su Božje objave nama oduvijek.

Kaže Isus da je najveća i prva zapovijed: „Ljubi Gospodina Boga svojeg svim srcem svojim, i svom dušom svojom i svim umom svojim.“, ali on se tu ne zaustavlja nego kaže: „Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.“. Prva nam se zapovijed može činiti nekako jasnom i znamo što treba, ali ipak mislimo da je nemoguće, pa se oko nje i ne trudimo previše, ali druga nam je zato jako bliska i mislimo da nju možemo puno lakše izvršiti. No je li to uistinu tako? Je li ova druga zapovijed toliko lakša od prve? Iz moje perspektive obje se zapovijedi čine iznimno teškima. Pogotovo druga, jer ako ne savladaš prvu nećeš moći nikada u potpunosti niti drugu. Zašto je tomu tako? Iz jednog jednostavnog razloga – ako ne naučimo ljubiti Boga svojim osjećajima, ali i svojim razumom nećemo moći niti sebe, a zatim niti druge. Jer mnogi će reći da je ljubav prema sebi narcisoidna, ali ona je očito nužna zbog odnosa s drugima. Jer ako ne ljubim sebe kako mogu onoga do sebe? A kako ljubiti sebe ako nisam naučio ljubiti Boga, koji me treba naučiti kako da ispravno ljubim sebe. Vidimo kako su ove dvije zapovijedi neraskidivo povezane, kako one jednostavno ne idu jedna bez druge. Jer jedina ljubav koja je ispravna proizlazi od Boga koji je Ljubav (1 Iv 4,16) i ako nas On ne nauči ljubiti uzalud nam sve. Želimo li da nas nauči ljubiti moramo mi biti ti koji ćemo Njemu doći i zatražiti ga da nas nauči ljubiti sebe, ali i druge isto kao što su ga učenici tražili da ih nauči moliti.

Zato imamo zadatak koji traje cijeloga života, a to je da se učimo ljubiti Boga, sebe i svoje bližnje. Uzor ljubavi nam je dao Pavao u svojoj poslanici (1Kor 13) što je također jedna vrsta šalabahtera koju krije riječ Božja u sv. Pismu. U toj famoznoj knjizi zvanoj Biblija, možemo pronaći jako puno odgovora, a ako ne pronađemo u njoj ona nas uči da potražimo kod Oca te nas uči strpljivosti i poniznosti prilikom traženja. Stoga dragi čitatelju stavljam Ti na srce da već ovoga časa počneš tažiti na odgovor na pitanje kakva je to ljubav na koju nas Krist poziva danas prema Bogu i prema bližnjemu. Budi strpljiv na tome putu i Bog će ti pokazati kako ispravno ljubiti onoga koji je kraj tebe, ne samo onoga koji ti je drag nego i onoga koga smatraš neprijateljem! Nemoj nikada odustati, i traži uvijek pomoć u Crkvi i odgovori će sami doći!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *