II. nedjelja kroz godinu

U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: »Evo Jaganjca Božjega!« Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: »Što tražite?« Oni mu rekoše: »Rabbi« – što znači: »Učitelju – gdje stanuješ?« Reče im: »Dođite i vidjet ćete.« Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura.

Jedan od one dvojice koji su čuvši Ivana pošli za Isusom bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On najprije nađe svoga brata Šimuna te će mu: »Našli smo Mesiju!« – što znači »Krist – Pomazanik«. Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: »Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!« – što znači »Petar – Stijena«.

Iv 1,35-42

Započinjući novu liturgijsku godinu, Crkva pred nas stavlja ovaj odlomak iz Ivanova evanđelja. Odmah na početku smjera na ono što je bitno za život svakog kršćanina. Biti s Isusom je prvotni poziv vjernika. Iz toga života s njim slijedi onaj život prema drugim ljudima. Za početak bih malo više stavio naglasak na Ivana Krstitelja i njegovu ulogu koja je vrlo važna u ovom događaju. Ivan je poznavao Isusa i prije ovog susreta. Upoznao ga je na krštenju. U tom činu krštenja ugledao je kako Duh silazi u obliku goluba na Isusa. Taj silazak Duha za Ivana je bila potvrda da je Krist došao. Čovjek se čitajući mora začuditi kakav je ovaj njihov drugi susret. Isus se ne zaustavlja da bi s njim popričao, niti ga gleda. Ipak Ivan izriče jednu veliku istinu o njemu. „Evo Jaganjca Božjega!“ Jako čudno ime ili nadimak za neku osobu. Unatoč tome on ga tako naslovljuje. Time Ivan ističe svoju vjeru, radost i nadu cijelog Izraela, jer se njihovo veliko iščekivanje Mesije ostvaruje. On u Isusu vidi Mesiju, onoga koji će biti zaklani Jaganjac za spasenje svih ljudi. Vidi u njemu poveznicu s onom hramskom žrtvom u kojoj se prinosi zaklano janje kao žrtva pomirnica s Bogom. Ali što su ove riječi značile za ovu dvojucu pored Ivana? Koliko su oni morali vjerovati Ivanu, da su ga smjesta napustili i pošli za nekim drugim čovjekom? Ivan ovime završava svoju „trku“, i polako nestaje sa scene ispunjajući svoju misiju preteče – „on treba da raste a ja da se umanjujem!“

Sada dolazimo do onoga bitnoga u ovom komadu evanđelja. Isus primjećuje da ga dva čovjeka slijede te postavlja im tako snažno pitanje: „Što tražite?“ Ovo pitanje je aktualno i za nas danas. Što ti, baš ti tražiš u svom životu? Da li uopće tražiš nešto? Što je ono što je tebi bitno za život, ono u što ulažeš sve svoje snage? Za čime danas čezneš? Za čime ćeš sutra? A što tražiš od Isusa? Tražiš li samo da bude tu kad ti je teško i kad nisi sretan? Samo onda kad je bolest i nevolja? Samo onda kad treba izvesti neko čudo u tvom životu? Što tražiš? Odgovor ove dvojice nije odgovor nego pitanje. „Učitelju – gdje stanuješ?“ to je ono što oni traže, vidjeti gdje živi. I ne samo to. Žele vidjeti kako on živi, žele ga upoznati u njegovoj svakodnevici, tamo gdje on jest. Nije im rekao gdje stanuje, pokazao im je gdje stanuje. Ne samo gdje stanuje nego i kako stanuje. Pokazao je svojim život da on jest onaj o kojem je Ivan toliko govorio. Da, on je Mesija, Krist, Pomazanik. U tom vremenu koliko su bili s njime jako dobro su ga upoznali. Pisac kaže od desete ure tj. od četiri sata popodne.

Koliko su dugo ostali? Možda do večeri, možda cijelu noć kao i Nikodem. Manje je to važno. Važno je da oni odmah nakon susreta s njim trče svojim bližnjima noseći vijest o pronalasku dugo iščekivanog Mesije. Tako je Andrija svojim svjedočanstvom svom bratu Šimunu pokazao plodnost provođenja vremena s Isusom. Zanimljivo je kako se uloge polako mjenjaju. Ivan je svjedočio svojim učenicima o Kristu, a sad jedan od tih učenika svjedoči svome bratu. Shvatimo u tome činu važnost našeg posredovanja između Boga i ljudi. Shvatimo koliko je bitno naše svjedočenje života za Krista pred ljudima. A susret Isusa i Šimuna? Susret Boga i čovjeka. Čovjeka nagla, temperamentna, neuka ali otvorena. U ovom davanju imena Šimunu, Isus kao da želi reći ti si sada moj, moj prijatelj i učenik. I ime mu ne daje kao da on odmah postaje Kefa – Stijena, nego govori da će to postati. Da, Šimun gore opisani postat će stijena Kristove Crkve.

Gospodine, hvala Ti za primjer Ivana Krstitelja. Pomozi nam da poput njega budemo oni koji će svojim životom – riječima i djelima – svjedočiti za Isusa. Da On u našem životu raste, a mi da se umanjujemo.

Gospodine, daj nam milost da uvijek tražimo Tvoje kraljevstvo. Molimo Te, da nam prva molitva uvijek bude da ostanemo povezani s Tobom. Pomozi nam da ne tražimo znakove i čudesa Tvoje blizine, nego da prepoznajemo ona koja već jesu oko nas. Daj da nam upoznavanje i vršenje Tvoje volje ne bude teret, nego radost.

Gospodine, hvala Ti za primjer Šimuna Petra. Pomozi nam da kroz njegov život shvatimo da ne postoji niti jedna prepreka koju s Tobom ne možemo preskočiti. Daj nam milost da prihvatimo sebe kakvi jesmo i takvi Ti se predamo. Podari nam spremnost da surađujemo s Tobom na izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *