Emaus u Sloveniji

Ove godine tradicionalni Emaus bratstva Franjevačkog samostana na Kaptolu bio je u subotu, 7. travnja u Sloveniji. Pošli smo u šest sati ujutro autobusom iz Palmotićeve ulice, braća juniori s odgojiteljima, te braća fra Zdravko Jakobović i fra Zdravko Lazić, gvardijan.

Prvo nam je odredište bilo slovensko nacionalno Marijino svetište Brezje, Svetište Marije Pomoćnice. Tamo nas je kao hodočasnike dočekao i naš brat fra Mario Zrakić koji je u Ljubljani na studiju sakralne glazbe na Akademiji za glazbu. On nam je cijelog dana bio vodič i domaćin. U Svetištu Marije Pomoćnice dočekao nas je domaćin fra Leopold. Uz zajedničku molitvu, kratak duhovni nagovor te prikaz povijesti Svetišta, braća su upoznala Svetište. U sklopu Svetišta nalazi se muzej jaslica s nekoliko stotina izloženih jaslica. Braća su posjetila i muzej.

Predvođeni bratom fra Marijom, uputili smo se u Ljubljanu gdje smo, u franjevačkom samostanu, u Crkvi Marijina Navještenja slavili svetu misu. Gvardijan samostana, fra Ambrož, govorio nam je o povijesti crkve i samostana. Nakon svete mise uslijedio je zajednički ručak u samostanskoj blagovaonici. Tamo smo se upoznali s braćom samostana u Ljubljani. Gvardijan samostana ugovorio nam je susret s bratom franjevcem ljubljanskim nadbiskupom mons. fra Stanislavom Zoreom koji nas je dočekao u zgradi nadbiskupije. Nakon susreta s nadbiskupom posjetili smo katedralu sv. Nikole gdje smo imali priliku čuti ne samo o povijesti katedrale, nego i o povijesti kršćanstva u Sloveniji. Brat fra Mario i gvardijan fra Ambrož poveli su nas prema ljubljanskom starom gradu gdje se mogao vidjeti cijeli grad, a kratko smo čuli i upoznali povijest grada Ljubljane. Uz nešto slobodnog vremena, mogli smo slobodno razgledati grad. U 17 sati braća su se uputila na posljednje odredište – najstariju župu u Ljubljani. To je Župa sv. Franje Asiškog u kojoj su franjevci Slovenske franjevačke provincije Svetoga Križa. Tamo se nalazi crkva sv. Franje koja je izvanredno umjetničko djelo slovenskog arhitekta Jože Plečnika. Uz kratko predavanje o povijesti crkve, razgledavanja sakristijske riznice te mogućnosti posjeta tornju crkve, braća su upoznala i neke članove Župe sv. Franje. Nakon zajedničke večere u dvorani u Župi, uputili smo se u Zagreb gdje smo sretno stigli u večernjim satima.

Obogaćeni novim iskustvima, radosni zbog srdačnog dočeka svih koji su nas dočekali, u ime sve braće, izražavam zahvalu onima koji su omogućili ovaj Emaus te svima koji su nas vodili do mjesta koja smo posjetili i o njima nam govorili.

Komentiraj