Susret odgajanika na Trsatu

Ovogodišnji susret odgajanika Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda održao se o slavlju sv. Josipa Radnika, 1. svibnja 2018.g., na Trsatu, u svetištu Majke Božje Trsatske. Na susretu su sudjelovali odgajanici iz sjemeništa, postulature, novicijata i juniorata zajedno sa svojim odgojiteljima.

Nakon zajedničkog doručka uslijedio je nagovor fra Josipa Župana. U njemu se dotaknuo, kako je sam rekao, danas zanemareni govor o krepostima. Osvrnuo se pritom na moguću opasnost koja se sastoji u mogućnosti da čovjek postane rob određene kreposti koju posjeduje. Temelj nagovora bilo je poglavlje Poslanice Efežanima koje govori o novom životu kršćana (Ef 4). Fra Josip je posebno istaknuo važnost kreposti istinoljubivosti u našim životima. Ta krepost se može narušavati na više razina, a u konačnosti može rezultirati promašenošću ljudskog života koji se tada može smatrati jednom velikom laži.

Također se dotaknuo odnosa relevantnosti (bitnosti, značajnosti) i spomenute kreposti istinoljubivosti. Nadalje, govoreći iz vlastitog iskustva, posvjedočio je radosti i poteškoće franjevačkog i svećeničkog života koje je proživljavao i proživljava kao mladi franjevac i svećenik. Pritom je naglasio veliki značaj sakramenta ispovijedi koji je, uz sakrament Euharistije, u značajnoj mjeri obilježio dosadašnje razdoblje njegovog svećeničkog djelovanja. U raspravi koja je uslijedila osvrnuo se na razdoblje svoga boravaka u junioratu i progovorio o problematici koja je tada postojala, a postavio je i ukratko razložio vrlo složeno pitanje identiteta redovnika.

Nakon nagovora uslijedilo je slavlje svete mise u bazilici Majke Božje Trsatske zajedno s hodočasnicima iz Slovenije. Potom su odgajanici zajednički objedovali, a poslijepodne proveli u igranju nogometa ili šetnji. Susret je završio zajedničkom molitvom krunice u Kapeli zavjetnih darova. Ovakvi, već tradicionalni susreti, prilika su za utjecanje Majci Božjoj Trsatskoj u svim postojećim potrebama, ali i za bolje međusobno upoznavanje svih odgajanika.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *