VI. vazmena nedjelja

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.«

Iv 15,9-17

Za vrijeme korizme slušali smo kako se trebamo obratiti, očistiti srca, promijeniti svoj život iz temelja, a nakon Uskrsa, kada čovjek započne svoj hod s Bogom, Bog govori: ostanite u ljubavi mojoj. Do korjenite promjene čini se kako je ona bila najteži dio posla, međutim, ubrzo uvidimo kako je ustrajnost zahtjevnija. Netko je jednom rekao: “I Juda je dobro započeo”. Ostati vjeran Bogu do kraja života nije nimalo lako, jer mnogi su dobro započeli, ali nisu svi ustrajali do konca. Iza izričaja “ostanite u ljubavi mojoj” kao da se kriju druge Isusove riječi: bdijte, budni budite.

Isus nam danas u evanđelju govori što će nam pomoći na putu ustrajnosti: ljubav. Što bi bila ljubav? Kako definirati ljubav? Ako ćemo slijediti Isusov primjer uočit ćemo da se on nije zamarao kako ju definirati već kako ju sprovoditi u djelo. Bogu neće biti bitno jesmo li znali točno definirati ljubav nego jesmo li ljubili. Na koncu, Boga ovdje nikada ne možemo točno i precizno definirati, ali ga možemo upoznati, jer nas je nazvao prijateljima, jer nam je priopćio sve što je čuo od Oca.

Ostati nekome vjeran, unatoč najtežim kušnjama, moguće je ukoliko se tog nekog ljubi. Gdje nema ljubavi nema ni ustrajnosti. A da bi tog nekog ljubili prije toga bi valjalo u konkretnosti života prepoznati da nas taj netko ljubi prije. Iz prepoznavanja Božjeg djelovanja u našem životu rađa se zahvalnost. I tek kada svaki dan imamo na čemu Bogu zahvaliti jer prepoznajemo njegovo sveto djelovanje u svojem životu, imat ćemo gorivo za ustrajnost. Tako ostati u Božjoj ljubavi značilo bi biti kadar prepoznati Njega kao Onoga koji svaki dan djeluje negdje u tvom životu.


Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *