IV. NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu.Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: »Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!«

Lk 1,39-45

 

Nekoliko redaka prije ovih gore možemo čitati kako je Marija upravo čula od Anđela jednu od najuzvisenijih riječi koju jedan čovjek može čuti i kako joj se dogodio jedan od najuzvišenijh događaja u povijesti spasenja. Marija je začela Sina Božjega, Isusa Krista. I upravo u ovom kontekstu možemo bolje iščitavati daljni sveti tekst.

Između ostalog Anđeo je Mariji rekao kako je i njena rođakinja Elizabeta u šestom mjesecu trudnoću te Marija hiti u Gorje, u grad Judin upravo kako bi pomogla svojoj rođakinji.  Upravo u tome možemo vidjeti djelovanje Duha Svetoga, kada je osoba spremna sudjelovati s Bogom. Marija hiti, ne čeka neki pogodniji trenutak. Djeluje odlučujuće i brzo. Ona hiti u Gorje, poduzima jedan put koji nije nimalo lagan koji je čak i opasan. Djevojka od četrnaest godina ide jednim strmim putem kojim vrebaju razbojnici, ali Bog koji joj je i dao nadahnuće da pohodi svoju rođakinju daje joj i jakost, hrabrost u djelovanju, nema tu mjesta bojažljivosti, kukavičluku! Takvo je djelovanje potaknuto Duhom Svetim, hrabro, brzo, odlučno s potpunim povjerenjem u Boga bez obzira na naizgled bezizlaznosti situacije pred koju nas Bog stavlja.

Ali možda više od svega možemo vidjeti smisao i cilj sveg Marijinog djelovanja, njezinog pohođenja, a to je pohod i samoga Boga po Mariji! Marija i u našim životima nikada ne dolazi sama nego uvijek sa Sinom i Duhom Svetim i Bogom Ocem. Pa tako se i Elizabeta ispunila Duhom Svetim tek što joj je njezin glas dopro do ušiju. A to je i Marijina želja da se svi ispune Duhom Svetim, da svima donese Boga!

Pa zapitajmo se i mi: „otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega?“ i budimo zahvalni Bogu da nas pohodi po čovjeku, po Mariji. A budimo svjesni duhovne stvarnosti da nam Marija uvijek hitro i brzo dolazi. Ona zaista dolazi  bez obzira na težak put kojeg mora prijeći da bi ponekad došla do naših duša. I to jest između ostalog njezin cilj da nam dade svojega Sina, Isusa Krista.

fra Marko Dominik Ricov


Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *