Gospa Lurdska

11. veljače Crkva slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske. Nekoliko je važnih događaja povezano s obilježavanjem toga lijepoga marijanskog spomendana. Konkretno, 11. veljače 1858. Majka Božja se ukazala siromašnoj djevojčici Bernardici Soubirous, u to vrijeme četrnaestogodišnjakinji koja je, prolazeći pored rijeke Gave u jugozapadnom dijelu Francuske nedaleko od granice sa Španjolskom u špilji De Massabielle doživjela Marijino ukazanje. U narednih petnaest dana Gospa se djevojčici ukazivala, a na Bernardičino pitanje tko je ona, Gospa je znakovito odgovorila da je ona „Bezgrešno začeće“.

Tu formulaciju neuko dijete teško je moglo izmisliti, a ona se pojavljuje u izrazito važnom vremenu, četiri godine nakon proglašenja dogme o Marijinu bezgrešnom začeću. Naime, papa Pio IX. apostolskom konstitucijom Ineffabilis Deus 1854. proglašava dogmu o tome da je Marija začeta bez grijeha. Budući da je to proglašenje izazvalo prijepore u Katoličkoj Crkvi, a neki od njih su trajali i tijekom nekoliko stoljeća, događaj iz Lourdesa u Francuskoj, doživljen je kao božanska potvrda ispravnosti te dogme. Crkva je definitivno potvrdila autentičnost ukazanja 1862. i od tada Lourdes postaje svjetsko marijansko hodočasničko mjesto s milijunima posjetitelja godišnje.

U svojim ukazanjima Gospa je pozivala na molitvu, obraćenje i pokoru te da se sagradi crkvica na mjestu ukazanja, a posebno je zanimljivo i to što Majka Božja poziva ljude da se dođu napiti na izvoru koji je ona pokazala. Ta se voda pokazala čudesnom budući da su ubrzo zabilježena i brojna ozdravljenja koja se i danas događaju. Marijanski papa Ivan Pavao II. stoga je 1992. proglasio 11. veljače i Danom bolesnika te se na ovaj dan vjernici posebno prisjećaju i onih koji su u patnji različitih tjelesnih i duhovnih bolesti. Osim toga, Lourdes je svakom posjetitelju nezaboravan i po večernjoj procesiji svijeća budući da se nepregledno mnoštvo vjernika svake večeri okupljaju na procesiji oko svetišta noseći u rukama svijeće kako bi iskazalo pobožnost i zahvalnost Gospi koja svojom majčinskom brigom i zagovorom kod Boga ne napušta ljude i čitav svijet.

Stoga je ovaj blagdan još jedan podsjetnik veličine Božjega milosrđa koje se po Mariji spušta na naš svijet dajući nam mogućnost ozdravljenja – kako tjelesnoga, tako još i više duhovnoga. Marija se redovito u svojim ukazanjima pokazivala kao Majka koja svojom majčinskom brigom ne ostavlja povjerenu joj djecu. Utječimo se stoga Bezgrešnoj koja se u Lourdesu objavila u predanoj molitvi i povjerimo joj naša srca kako bi nas ona za života čuvala, a potom i što sigurnije izručila Nebeskom Ocu.

Komentiraj