IV. vazmena nedjelja

U današnjem evanđelju Isus se predstavlja kao dobri pastir, pastir koji ne napušta svoje stado ni pred najvećim opasnostima. Govori o najamniku koji čuva tuđe stado, te ugledavši vuka, bježi, ostavljajući stado sâmo, bez čovjeka, vuku na milost i nemilost. No, s druge strane, dobri pastir ostaje sa svojim stadom pred svim nevoljama, čak i kada smrt prijeti i njemu i stadu. Dapače, dobri pastir polaže svoj život za ovce svoje. Daje sebe kako bismo mi mogli živjeti.

Svi ste čuli priču o majci koja je golim rukama podigla auto kako bi spasila svog sina koji je zapeo pod vozilom. Zašto ovo spominjem? Ja bih ovu poredbu u današnjem evanđelju pokušao prenijeti na drugi način, tj. aktualizirati ju, budući da je odnos pastira i ovaca u današnje, moderno vrijeme, ipak dosta zaboravljen, nepoznat. Usporedio bih to s odnosom majke i djeteta: nema tog vuka, lopova ili nasilnika, nema te prepreke koja bi natjerala majku da ostavi svoje dijete. Majka će žrtvovati svoj život da bi ga dala svom djetetu, jer ljubav prema čedu utrobe njezine jača je od straha za njezin život. Zato smatram da se u današnjem evanđelju nazire upravo majčinska dimenzija Božje ljubavi prema nama.

Krist nas uvijek ljubi, pazi i štiti, i onda kada idemo pravim putem, ali i kada idemo stranputicama, kada nas s puta odvlače razni krivi motivi, kada Ga zaboravljamo…Ponekad nam se čini da nas je Pastir napustio. Ali to onda ne bi bio dobri pastir. Dobri Pastir nas toliko ljubi da je spreman žrtvovati sebe da bismo mi živjeli, i to je naposljetku i učinio – na križu. Dao je svoj život za svoje stado, koje neizmjerno ljubi. Poznaje svaku svoju ovcu poimence, i za svaku se brine kao da je jedina.

Zaključit ću ovo razmatranje s jednim pozivom: slika pastira i ovaca može se prenijeti na još jedan način – često ju se koristi da se prikaže odnos svećenika, biskupa ili pape prema vjernicima. Naravno da ne vidimo u svakom svećeniku dobrog pastira. Zato, molimo se za sve svećenike, svećeničke kandidate, te za nova duhovna zvanja. Redovito, ali na današnji dan posebno, imajući pred očima današnje evanđelje.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *