II. Korizmena nedjelja

U one dane: Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista.

I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji.« Nije znao što govori.

Dok je on to govorio, pojavi se oblak i zasjeni ih. Ušavši u oblak, oni se prestrašiše. A glas se začu iz oblaka: »Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!« I upravo kad se začu glas, osta Isus sam. Oni su šutjeli i nikomu onih dana nisu kazivali što su vidjeli.

Lk 9, 28b-36

Luka nas danas na drugu korizmenu nedjelju vodi na goru Tabor, goru gdje se Isus preobrazio. Isus je na goru poveo trojicu najvjernijih apostola: Petra, Ivana i Jakova. Njih su trojica bila prisutna kad je Isus uskrisio Jairovu kćer, a sada im Isus želi pokazat još i više. Kako su bili umorni, te pozaspaše, nakon što se probudiše, ugledali su Isusa  kako se preobrazio u slavi razgovarajući sa Mojsijem i Ilijom. Isus je sa njima vodio razgovor o svojemu Izlasku, Izlazak se ovdje može protumačiti kao otajstvo Isusove muke, smrti i uskrnuća, ali posebno nekako stavljajući u prvi plan Isusov izlazak iz groba, tj. samo uskrnuće. Petar zanesen tim prizorom, govoreći Isusu da im je na gori dobro, želi sagraditi tri sjenice: Isusu, Mojsiju i Iliji. Ali nije znao što govori. Koliko često dolazimo na svetu misu prvenstveno zato što nam je u crkvi dobro, nalazimo u njoj mir, ali pripremamo li se da nam ta misa bude doživljaj koji nas vodi dalje od našeg dobrog osjećaja? Treba nas vodit onome što oko nije vidjelo i uho nije čulo, a Bog je pripremio onima koji ga ljube. Isus ih nije poveo na goru samo da bi se pred njima preobrazio i da bi vidjeli njegovu slavu, več da bi ih pripremio za tajnu križa koje se ima zbiti. Tajna križa koja se ima zbiti na Golgoti, a nakon nje u svakom ljudskom srcu. Možda smo u strahu, kako prihvatit taj križ, križ koji nam se svakodnevno iznova daje, kroz naše bližnje, prijatelje i ljude koji su nam često prepreka u našem životu. Ali upravo je ovo korizmeno vrijeme, vrijeme kada se trebamo obratiti, borit se svaki dan sa napastima i kušnjama, opraštajući prvo sebi, a onda i drugima. Baš sad treba prihvatit svoj križ i nosit ga zajedno s Isusom. Riječi koje Bog progovara iz oblaka: »Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!« neka nam budu riječi utjehe i poticaja koliko je dobro i lijepo slušat Isusa i slijedit njegovu ljubav i primjer. Tada će nam kao i Petru bit lijepo u njegovoj prisutnosti, te ćemo poželjet napravit sjenicu kako bi vječno bili blizu Njega. Njega slijedite i slušajte, jer On izbavlja od svakoga straha i zavisti, i otvorite svoje oči i uši za druge, da kroz ovo korizmeno vrijeme bratskom ljubavlju, postom i molitvom, nadvladate duha zloće te budete ustrajni u svakom dobrom djelu.


Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *