Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama

Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama. Sin Božji, postaje sinom čovječjim. Sveti Ivan Zlatousti kaže da je Isus potekao iz nas i iz naše ljudske naravi, da je rođen od Djevice Marije, te ne razumijemo kako se to takvo čudo moglo dogoditi. Kaže Crkvena predaja kako je iz bezgrešne krvi Djevice Marije nastalo presveto srce Isusovo te u litanijama presvetom srcu Isusovu molimo: Srce Isusovo, u krilu Djevice majke od Duha Svetoga sazdano, smiluj nam se. U tom istom prečistom krilu svemogući Bog, koji je stvorio sav svijet, vidljivi i nevidljivi, i kojim upravlja postao je stvorom.

Ti što rodi Stvorca svoga, prirodi na udivljenje

Čuvši pozdrav Gabrijela, donese nam život svima

U ovom jednom od najveličanstvenijih trenutaka u povijesti ljudskog spasenja možemo i prepoznati veličinu Blažene Djevice Marije. Govoreći o Isusu, Bogu, koji je sama ljubav, o savršenom čovjeku koji sišao s neba da bi svojom smrću i uskrsnućem spasio i otkupio čitav ljudski rod te imajući na umu da je Blažena Djevica Marija bila dostojna začeti i roditi Isusa Krista možemo sa svecima samo ponavljati kako nikad ne možemo previše lijepih stvari reći o Blaženoj Djevici Mariji.

Velika su ovo otajstva o kojima je napisano mnogo riječi, ali ako se u srcu ne prebiru i  ne razmatraju neće imati nikakvog učinka, a ako uđemo šutnjom i tišinom u ova otajstva zasigurno ćemo naći veliku milost i duhovnu slast koja će nas dovesti do zajedničkog klicanja sa anđelima nad ovim otajstvom – Svet,Svet,Svet.

Verbum caro factum est et habitavit in nobis. Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama.

Komentiraj