Sv. Josip radnik – uzor muškarcima i zaštitnik obitelji

Dragi vjerniče! Dopusti da ti ispričam priču. U jednom gradu živio je muškarac. Jedan običan muškarac. Muž koji voli svoju ženu i svoga Sina. Muž koji štiti svoju obitelj. Muž koji je nositelj kraljevske loze koja je u prošlosti vodila njegov narod. Prije nego je upoznao svoju ženu, živio je svoju mladost kao pobožan, bogobojazan mladić. I tada mu je život bio običan. Sve dok nije uzeo Mariju za svoju ženu. Tada se promijenio na bolje. Tada je dopustio da ga Božja ruka vodi. Ali, kada je Marija zatrudnjela, i tada je dopustio da ga Božja ruka vodi. Iako je znao da je dijete velika odgovornost, da je Marija začela po Duhu Svetomu, nije se pokolebao, jer ju je volio i jer je volio Sina kojeg je nosila. Uvijek pogleda uperenog prema gore davalo je Josipu snagu za dalje. Pogledaj gore i ti! I crpi od Njega snagu za dalje.

Zajedno s Marijom i Isusom radosno je živio svoj maleni i skromni život. Sa svojim Sinom je obrađivao drvo da bi zajedno Mariji donijeli kruh na stol. Gledaj tu ljubav koja se žrtvuje za svoju obitelj! Gledaj kako radi za svoju obitelj. Sjeti se da je tvoj rad dragocjen jer ga činiš, vjerniče, rukama koje ti je dobri Bog dao. Iskoristi ih. Ali pazi da ne pretjeraš. Čovjek je vrjedniji od novca. Čovjek je vrjedniji od stvari. Promatraj uzorna muža i plemenita muškarca kraljevskog roda, promatraj sv. Josipa. U njemu čitaj snagu koja je potrebna da bi se obitelj sačuvala i držala na okupu u vremenu kada se i obitelj urušava. Bio ti dijete ili muž ili žena, i ti si dio obitelji. Plemeniti mužu, želim da čitajući ovu priču i gledajući lik svetog Josipa imaš ovo u svome srcu i pameti. Ti si prvi stup obitelji i poput svetog Josipa štiti svoju i obitelj i skrbi se za nju. Ali ne zaboravi pogled upraviti prema gore i tražiti svemoćnog Boga da ti pomogne u tvome zadatku.

Dopusti mi, dragi vjerniče, da ti ispričam još jednu priču. Kada se maleni Sin izgubio, Josip i Marija su ga tražili, vjerujem da si to već čuo. I oni su ga tražili i zatim su ga našli. I to si, vjerujem, već čuo. I on se s njima vratio nazad kući. Primjećuješ li nešto? Sin se izgubio, a oni su ga tražili. Dragi moj vjerniče, želim da uvijek imaš na umu da je tvoje potomstvo tvoje bogatstvo i da ga paziš najviše što možeš. U današnjem vremenu prepunom slomljenih brakova, djece bez roditelja, zapuštene djece, uplakane i ostavljene djece, pozivam tebe da budeš heroj. Budi heroj poput svetog Josipa, budi heroj poput Marije. Sam ćeš pronaći da je sveti Josip zaštitnik trudnica, radnika, sveopće Crkve… O tome ti ne moram danas govoriti.

Nakon teških dana koje je proživio s onima koje voli ovaj plemeniti muž se približio kraju svojih dana. Približio se kraju i početku. Jer imao je Sina i Majku uz sebe. Prekrasna li blaženstva! Sin, darovatelj novoga početka i slatkoća svakog bića i Majka, prekrasni melem za sve rane. Sklopio je u miru ovaj muž oči da bi se probudio ponovno svjetlom obasjan i da bi ponovno stao uz Sina i Majku. Želim i tebi, koji ovo čitaš, da svojim marljivim i plemenitim životom uz pomoć i zagovor svetog Josipa dođeš do sretnog blaženstva koji je sveti Josip dobio. I želim da razmišljajući o njemu, njegove vrline primijeniš na svoju osobu i da budeš na ponos sebi i svojoj obitelji. Neka ti je blagoslovljeno od dobroga Boga.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *