XVIII. nedjelja kroz godinu

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!«

Lk 17, 11-19

Zapjevaj sa mnom, o pobožna dušo, riječi koje psalmist danas pjeva: Pred poganima Gospodin obznani spasenje svoje! Pitaš li se nekad kao i ja, dušo Božja, obznanjuje li Gospodin i preda mnom spasenje svoje? Kličem li i ja sa Naamanom Sircem: Evo, sad znam da nema Boga na svoj zemlji osim u Izraelu. Kada i posumnjaš, o malena dušo, u Gospodinovu svemoć, kada se nađeš pod ljutim udarcima života, pogledaj svijet oko sebe, pogledaj kako je veličanstven iako nije savršen i tada se pitaj: Tko li učini ovako veliko čudo od svijeta? Tada ćemo se i ti i ja vratiti na Gospodina, Boga Izraelova koji jedini učini čuda velika. Pazi se, krhka dušo, da te ne zarobe druge stvari koje te ne mogu do kraja ispuniti. Nemoj misliti da će ti netko drugi ili nešto drugo obznaniti spasenje. Čini isto što i Naaman: Jer sluga tvoj neće više prinositi pomirnica ni klanica drugim bogovima nego samo Gospodinu. Ja znam da si ti toga svjesna i znam da se trudiš. I svaka neka ti je čast i pohvala. I ustraj u tome.

Jer: Ako ustrajemo, s njime ćemo i kraljevati. Sama znaš komu si povjerovala. Povjerovala si Isusu Kristu, Sinu Božjemu, po kojem ti je obećan život i uskrsnuće. Spominji se Isusa Krista, uskrsla od mrtvih, od potomstva Davidova – Doista, spominji ga se stalno, nosi ga u sebi. Budi Njegova presveta duša. Bježimo od stvari koje nas mogu od Njega, pravoga Boga i pravoga Čovjeka odvojiti – Ako ga zaniječemo, i on će zanijekati nas. Ako ne budemo vjerni… Nemojmo ga zanijekati ili zamijeniti za nešto što je manje vrijedno od Njega ili da postanemo i ti i ja nevjerne Njegove zaručnice. Molimo Ga danas, da nas drži blizu sebe, da ostane uvijek sa nama. Molimo, Gospodina, Boga Izraelova, Boga našega, da pred nama i u nama obznani spasenje svoje.

I molim te da nikada ne zaboraviš da smo i ti i ja među ovih deset gubavaca koji prilaze Isusu i mole ga za izliječenje. No pravo je pitanje: Vjerujemo li da On to doista može učiniti? Ili se pouzdajem u dostignuća koja smo ostvarili uz pomoć tehnologije ili se pouzdajem u snagu svoga uma? Ako upadnemo u zamku i stavimo našu moć ispred Gospodina, onda smo, prekrasna dušo moja, bijedniji od ovih deset gubavaca. Ali što mi je onda činiti? Slušati Isusove riječi: Tvoja te vjera spasila! Pristupiti mu, u povjerenju ga moliti da te očisti. Iako je On u svojem djelovanju ponekad skrovit i skriven, treba da ti objavljuješ Njegovo spasenje pred svim poganima. Ustani! Idi!slaveći Boga u sav glas. I ne zaboravi na kraju svega mu reći: Hvala Ti! Važno je da ti i ja naučimo jednu malenu lekciju od jednoga gubavca. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. Pođimo daleko, nosimo Ga zajedno drugima, ne zadržavajmo Ga samo za sebe, jer ni On sam se nije zadržao samo na nama nego želi prići svima pa čak i onima koji ne vjeruju ili Ga nisu upoznali. Pogledaj Njegovo milosrđe, pogledaj Njegovu ljubav koja hoće sve narode dovesti u svoje krilo. A to bijaše neki Samarijanac. Samarijance nisu smatrali izabranima u ono vrijeme. Oni su bili stranci. No ipak su i oni kao i svi ostali odabrani. Budi blagoslovljena, o ljubljena dušo, što si odabrana, očišćena i poslana da navješćuješ prevelikog Boga, Kralja i Spasitelja Izraela. Trčimo naprijed … slaveći Boga u sav glas. Nosimo Ga i drugima da i njih pročisti i spasi.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *