3. nedjelja došašća – Gaudete (A)

Gaudete – Radujte se! To je ozračje koje se posebno ističe u današnjoj liturgiji. Radost kršćanstva najbolje vidimo u licima svetaca i blaženika, možda i onih ne kanoniziranih koji su još među nama. Njihova vedrina osvježenje je našem opterećenom, umornom ili zbunjenom srcu. Nije ta njihova radost jedan od onih umjetnih reklamnih osmijeha. Mnogi se smiju ali bez učinka da tuđu tamu malo osvijetle ili da druge zaraze tom vedrinom. Ako vidiš nekog bez osmijeha, daruj mu ti svoj! – majka Tereza. 

U licu svetaca i blaženika nalazi se trag za tebe i mene, ta njihova vedrina poziv je u nutrinu. Što toj vedrini svetaca daje boju? –Sređena unutrašnjost. To ne znači da nema kriza, oluja i tornada u njihovom životu, nego da su baš te nepogode jedino plodno tlo na kojem vedrina „uspijeva“. Radost nastaje kao rezultat prihvaćanja ili rješavanja nekog problema na pravi način.

1974, Calcutta, West Bengal, India — Mother Teresa with a child from the orphanage she operates in Calcutta. Mother Teresa (Agnes Gonxha Boyaxihu), the Roman Catholic-Albanian nun revered as India’s “Saint of the Slums,” was awarded the 1979 Nobel Peace Prize. — Image by © Nik Wheeler/Sygma/Corbis

Primjer su nam Kajin i Abel, tj. kad se Bog obraća ljubomornom Kajinu: „Jer ako pravo radiš vedrinom odsijevaš. Dosta je posložiti nutrinu i vedrina će sama doći na lice, jer će lice jednostavno pokazivati što je u nutrini. Tu nam postaje jasniji Isusov poziv ako ne postanete kao djeca…  jer na djetetovoj vanjštini jasno se vidi što nosi u sebi, nema potrebu pretvarati se. Ako ti je lice tmurno ne izobličuj ga na silu, sredi nutrinu.

[Naslovnica: bl.Chiara Luce Badano]

1 Comment

  1. Claudia

    Odlično!

    Reply

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *