2. nedjelja kroz godinu (A)

U ono vrijeme: Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče:

»Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta! To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene! Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.«

I posvjedoči Ivan: »Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ’Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.«

Iv 1, 29-34

          Prošle nedjelje smo slušali Matejev izvještaj o Isusovu krštenju na rijeci Jordanu. I ove nedjelje Crkva pred nas stavlja događaj krštenje Gospodinova na razmatranje. No, ovaj put o krštenju, točnije o susretu Isusa i Ivana Krstitelja, govori nam evanđelist Ivan. 

          Ovaj tekst je pun sitnih detalja, koji se naoko ne čine baš pretjerano bitnima. Ipak smatram da su oni ključ razumijevanja ovoga teksta i događaja. Susret Ivana i Isusa događa se pogledom, a ne riječju. U tekstu nemamo ni jedan dijalog između Isusa i Ivana. Ivan svjedoči kako nikad prije nije susreo ili upoznao Isusa (Usp. Iv 1,31.33). Samo pogled na Isusa bio je dovoljan da Ivan usklikne: „Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!“. U Isusu Ivan pronalazi onog dugo očekivanog Mesiju, koji će spasiti narod svoj od grijeha njegovih (Mt 1,21). u tom trenutku se ispunjavaju riječi proroka Izaije: „Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju kao što se žetvi raduju žeteoci, kao što kliču koji dijele plijen. Jer teški jaram njegov, batinu plećâ njegovih, šibu njegova goniča slomio si kao u dan midjanski.“(Iz 9,1-3).

          No, kako ovaj događaj ne bi ostao samo susret od prije 2000 godina, uključimo i sebe u ovu priču. Mi kršćani bi trebali biti slika Ivana Krstitelja. Kažem trebali jer često puta to nismo. Ipak, puno možemo naučiti od njega iz njegova susreta s Isusom. 

  1. Pazi kako gledaš, možda je Isus baš u onom čovjeku kojeg ne primjećuješ!
  2. Trudi se što bolje upoznat Isusa da Ga lakše primijetiš u svom životu!
  3. Vidio si Ga? Susreo se s Njime? Svjedoči: „On je Sin Božji!“.
  4. Primjećuješ ljude izmučene grijesima? Svjedoči: “Evo Jaganjca Božjeg koji odnosi grijehe svijeta!
  5. Isus stoji na mom početku i mom kraju. Nema straha!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *