XII. nedjelja kroz godinu

Uvečer istoga dana kaže im: “Prijeđimo prijeko!” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe. Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: “Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?” On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: “Utihni! Umukni!” I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: “Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?” Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: “Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?”

Mk 4,35-41

Čuo si viku, vjetar je. Rasrdio si se, val je. Vjetar, dakle, puše. Val se diže. Lađa je u pogibelji. U opasnosti je tvoje srce. Tvoje se srce ljulja. Čuvši buku, želiš se osvetiti. Eto, osvetio si se. Brodolom si doživio popuštajući tuđemu zlu. Zašto? Jer u tebi spava Krist. Što znači da spava Krist? Zaboravio si Krista. Dakle, pozovi Krista. Sjeti ga se. Neka se Krist u tebi probudi. Motri Krista.

Što si htio? Osvetiti se. Zaboravio si da je raspeti Krist rekao: “Oče, oprosti im jer ne znaju što čine” (Lk 23,24). Nije se htio osvećivati koji spavaše u tvom srcu. Probudi ga, sjeti ga se. Sjećanje je na nj njegova riječ. Na nj je uspomena njegovo naređenje. U sebi ćeš reći ako u tebi Krist bdije: kakav sam čovjek kad se želim osvetiti? Tko sam ja koji iznosim prijetnje protiv čovjeka? Možda ću umrijeti prije nego se osvetim. Kada iz tijela iziđem zadahtan, raspaljen srdžbom i željan osvete, neće me primiti koji se nije htio osvećivati. Neće primiti koji je rekao: “Dajte i dat će vam se; oprostite i oprostit će vam se” (Lk 6,37-37). Zauzdat ću, dakle, svoju ljutnju i vratiti miru svoga srca. Krist je zapovjedio moru, nastala je utiha.

Prije svega nasljeduj vjetrove i more. Pokoravaj se Stvoritelju. More po Kristovu naređenju čuje, a ti si gluh. More sluša. Vjetar prestaje, a ti se napuhuješ? Što? Velim, činim, tvorim. Što je to ako li ne nadimati se i ne htjeti na Kristovu riječ oprostiti? Neka vas u uznemirenosti vašega srca ne svlada val. Ljudi smo. Ipak ne očajavajmo ako vjetar nahrupi i pokrene osjećaj naše duše. Probudimo Krista da u miru plovimo i dođemo u domovinu.

Sv Augustin (iz razmatranja na Matejevo evanđelje)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *