III. korizmena nedjelja

U taj čas dođoše neki te javiše Isusu što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: »Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.« Nato im pripovjedi ovu prispodobu: »Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: ’Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori: ’Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.’«

Lk 13,1-9

Nesreća će uvijek biti. Božja providnost ih dopušta da nas čiste, da budemo ponizni, da se proslavi Božja svemogućnost, da se objavi Božja pravednost, da se ljudi napune svetim strahom Božjim, da se grijeh odbacuje. Ne znamo kada dolazi konac svijeta ili kada dolazi smrtna ura naša. Stoga imamo dužnost da dobro iskoristimo vrijeme koje nam Božja providnost daje na raspolaganje da u svijesti naše grješnosti činimo pokoru. Molitva i pokora nužne su nam da isprosimo Božju milost bez koje se nećemo spasiti. Čitajući dnevno u novinama o nesrećama raznih vrsta ili slušajući te vijesti preko radija, malo pomalo u nama otupi ozbiljnost te opomene. No Isusova je opomena izvanredno ozbiljna te traži razmatranje i molitvu.

Svatko se od nas mora zamisliti ozbiljno, ući u se i činiti pokoru. Kršćanstvo nije osiguravajuće društvo koje nam pruža miran i spokojan život. Ono od nas traži rad, napor, samozataju, nošenje križa i nasljedovanje Isusa Krista. Živeći tako i tako se boreći protiv vlastitih neurednih sklonosti, iz novozavjetnih darova neprestano ćemo crpiti životni sok milosti Kristove, sok vrhunaravnog života. Razmatraj dnevno evanđelje, primjenjuj ga na vlastiti život, iskorjenjuj zle sklonosti, nosi svoj križ i idi uskim putem krjeposti za Isusom. Jednom riječju, čini pokoru.

sluga božji Aleksa Benigar (iz knjige Sveto evanđelje po Luki – duhovna razmatranja)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *