Duhovne vježbe braće juniora

Godišnje duhovne vježbe braće juniora i ove su se godine održale u Samoboru u kući susreta Tabor od 21. veljače do 26. veljače 2016. Moderator duhovnih vježbi bio je fra Marin Grbešić, odgojitelj braće postulanata. Okupljanje svih juniora u Samoboru bilo je u nedjelju u 16 sati nakon čega je prvi zajednički susret bio u nedjelju navečer u 20 sati. Na tom susretu fra Marin je napravio kratki uvod u duhovne vježbe, rekao svoja očekivanja te iznio dnevni red. Svakoga dana duhovni nagovori bili su u deset ujutro i u 16 sati. Molila se cijela molitva časoslova te sveta misa u 11 i 30, a pobožnost u 18 i 15.

U ponedjeljak, 22. veljače, na blagdan katedre svetog Petra, juniori su mogli poslušati jutarnji nagovor o važnosti osame te o tome što su osama i šutnja značile u životu Isusa Krista. Fra Marin je također naglasio problem suvremenog društva koje vrijednost pojedinca mjeri po njegovoj materijalnoj korisnosti. Nakon svakog jutarnjeg nagovora do svete mise bila je tišina. Na misi je propovijed bila usmjerena na važnost Crkvenog učiteljstva.  U poslijepodnevnom nagovoru središnja tema bila je milost sadašnjeg trenutka. Navečer se molila krunica Majke Božje.

U utorak teme oba nagovora bile su o pozivu općenito, a onda je poseban naglasak bio na duhovnom pozivu. Istaknute su važnosti suočavanja sa samim sobom u donošenju odluke u odabiru poziva, ali naglašena je i Božja intervencija u odabiru poziva svakog čovjeka. Na propovijedi središnja tema bila je činiti u suprotnosti s govoriti. Navečer je bila pobožnost križnoga puta te prilika da se braća pridruže cijelonoćnom klanjanju u kući susreta Tabor.

U srijedu na jutarnjem nagovoru tema je bila zavjet čistoće. Fra Marin je nagovor zaključio mišlju kako je zavjet čistoće upravo onaj zavjet u kojemu čovjeku mora najviše pomoći Bog. Na misi je istaknuta važnost malenosti. Na drugom nagovoru riječ je bila o obraćenju koje bi se svakodnevno moralo događati u čovjeku. Navečer je bilo zajedničko klanjanje pred presvetim.

U četvrtak, 25. veljače, tema čitavog dana bila je milosrđe. Na jutarnjem nagovoru izrečen je poticaj svima kako trebaju biti milosrdni, a na propovijedi također je središnja tema bilo milosrđe. Poslijepodne nije bio nagovor već je bilo pokorničko bogoslužje nakon kojega je bila prilika za pojedinačnu ispovijed. Navečer se molila krunica božanskoga milosrđa.

Petak, posljednji dan duhovnih vježbi, tema nagovora bila je Božja volja te njezino prihvaćanje u ljudskom životu. Nakon nagovora uslijedila je svečana sveta misa koja je označila kraj duhovnih vježbi. Nakon tjedan dana duhovnih vježbi, sporta, brojnih susreta i mira, braća juniori zahvaljuju svima koji su im omogućili ovo prekrasno iskustvo.

Komentiraj