IV. korizmena nedjelja

U ono vrijeme: Okupljahu se oko njega svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: »Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.« Nato im Isus kaza ovu prispodobu: 

»Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: ’Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.’ I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno. Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednoga žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. Došavši k sebi, reče: ’Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: ’Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika.’ Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: ’Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.’ A otac reče slugama: ’Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!’ I stadoše se veseliti. A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: ’Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.’ A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati. A on će ocu: ’Evo toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kada dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.’ Nato će mu otac: ’Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!’«

Lk 15, 1-3.11-32

Dobro je poznata prispodoba iz Lukinog Evanđelja, a nazivi za tu prispodobu su različiti. Ovisno o tome na kojeg se lika stavlja naglasak možemo ovu prispodobu nazvati: Razmetni sin, Izgubljeni i nađeni sin, a možda je najbolji naziv Milosrdni Otac.

Svi smo grešni, samim time što smo ljudi. Nije neočekivano da smo, nakon spoznaje grijeha osjetili žalovanje, a vjerojatno i molili za oproštenje. Iz tog razloga, lako nam je zamisliti kako se osjećao mlađi sin, kakav je strah, agoniju morao proći od odluke da se vrati, pa do samog susreta s Ocem. Vjerojatno je imao i mnoštvo različitih scenarija kako bi otac mogao reagirati, s tim da mu je stvarna reakcija Oca bila najmanje zamisliva.

Vrijedi zapaziti kod sina 3 stvari: grijeh, posljedicu i kaznu, a svijest o tome se vidi iz njegovih riječi: grijeh: “Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom”; posljedica: “nisam više dostojan zvati se sinom tvojim”; kazna: “primi me kao jednog od svojih najamnika”. S tom mišlju odlazi k Ocu, te čak i započinje svoj govor. Otac mu priznaje i čuje njegove riječi kada govori o grijehu i posljedici, ali ga prekida prije nego uspijeva reći kaznu. Prije riječi: “primi me kao jednog od svojih najamnika”, Otac ga je preduhitrio riječima:”Brzo iznesite najljepšu haljinu i obucite ga.” Zbog Očeve ljubavi prema sinu nema mjesta za kaznu raskajanom grešniku.   

Nije slučajno ova prispodoba stavljena u sredinu Korizme, u pripravi za Uskrs. Upravo se po Križu Božje milosrđe razlilo na cijeli svijet, te i mi možemo reći: “Ustat ću i poći k svome Ocu.”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *