Nuncij mons. D’Errico pohodio crkvu i samostan sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu [FOTO]

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico pohodio je u nedjelju 1. ožujka 2015. godine crkvu i samostan sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu i predvodio večernju svetu misu s narodom.

Riječi dobrodošlice na početku svete mise uputio mu je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar. “Posebno me raduje što Vas mogu pozdraviti u ime Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, osobito braće koja djeluju u ovoj crkvi i samostanu sv. Franje na Kaptolu i što ćemo u ovome korizmenom danu s Vama kao izaslanikom pape Franje podijeliti zajedništvo i vjeru. Dobro nam došli!” – rekao je Provincijalni ministar.

Apostolski nuncij zahvalio je na pozivu da posjeti ovaj samostan koji je važan za provinciju Manje braće u Hrvatskoj, ali i za čitavu Crkvu u Hrvatskoj. “Drago mi je da večeras možemo moliti zajedno i zajedno razmišljati o dobru i za dobro Crkve i društva kojemu nastojimo služiti, osobito što je ovaj susret u Godini posvećenoga života, koja je na posebna način posvećena redovnicima”, rekao je na početku svete mise Apostolski nuncij. Pozdravio je svu braću, te biskupa kotorskoga mons. Iliju Janjića, koji je bio prisutan na misi te gradonačelnika Milana Bandića i njegove suradnike Ivicu Lovrića i Stipu Zebu. Večeras svima želim donijeti posebni blagoslov svetoga oca Franje sa željom da vam Godina posvećenoga života donese mnogo plodova”, zaključio je svoj uvodni pozdrav Apostolski nuncij.

Apostolski nuncij je na dijaloški način govorio u homiliji o svetom vremenu korizme koje je prevažno vrijeme za Crkvu. “Korizma je vrijeme milosti, ovo je vrijeme naklonjeno nama. Prepustite se Bogu i pomirite se s Bogom”, rekao je Nuncij.

Govorio je jasno, kako je sam rekao, da ga i djeca razumiju. Pozvao je jednu djevojčicu koja je odgovorila na njegovo pitanje što je korizma. Narod je na njegov poziv zajedno ponavljao glavnu poruku nedjeljnoga evanđelja ‘Ovo je Sin moj ljubljeni. Njega slušajte.’ Pozvao je vjernike da stave Isusa u središte svojega života i da ga slušaju te da to javno potvrde zajedničkim riječima.

Na kraju mise Apostolskom nunciju zahvalio je fra Zdravko Lazić, gvardijan. “Hvala Vam na riječima ohrabrenja i poticaja te ljubavi svetoga oca pape Franje koju ste nam prenijeli”, rekao je Gvardijan.

Apostolski nuncij zahvalio je braći franjevcima i svima koji se okupljaju zajedno u crkvi sv. Franje. U završnom govoru u crkvi prenio je poruku pape Franje da svi idemo po svijetu, da idemo svima, osobito siromašnima, bolesnima, slabima i onima koji ne vjeruju. Više puta je rekao kako papa Franjo uči: ‘Idite, idite, idite’ i da svi trebamo ići i zauzeti se da radost evanđelja doprije do svakoga čovjeka. Na kraju je svima udijelio apostolski blagoslov Svetoga Oca.

U druženju s braćom franjevcima u blagovaonici gvardijan fra Zdravko Lazić predstavio je Apostolskom nunciju život i djelovanje braće franjevaca u crkvi samostanu sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu.

“U našemu samostanu žive četrdeset i dvojica braće. Od toga je 12 svećenika, sedmorica časne braće i 23 juniora. Tu je i osam sjemeništaraca. Dvije sestre iz družbe Kćeri Božje ljubavi vode naše domaćinstvo, a pomažu im i vjernici laici. Iz našega samostana trojica braće, fra Mario Cifrak, fra Darko Tepert i fra Danijel Patafta, predaju na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu. Fra Bonaventura Duda je umirovljeni profesor KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Fra Ivan Crnković je vjeroučitelj u Osnovnoj školi Miroslava Krleže u Zagrebu. U našoj crkvi svete mise su radnim danom u 6,7,9 i 18,30 sati, još imamo misu kod sestara Kćeri Božje ljubavi u Novoj Vesi 16 radnim danom u 7 sati a nedjeljom u 7.30 sati, Nedjeljom su svete mise u našoj crkvi u 6,7,8,9,10,11,12 i 18.30 sati. Mise su posjećene, nedjeljom je broj posjetitelja oko 2.500 ljudi, radnim danom oko 400. Ispovijedamo, svaki dan je dežuran jedan svećenik, nedjeljom ispovijedamo na svim misama a pred Uskrs i Božić od 6 do 20 sati, tako da je naša crkva velika ispovjedaonica grada Zagreba. U našemu samostanu je uredništvo časopisa i biblioteke ‘Brat Franjo’ za što je odgovoran fra Darko Tepert. Osim redovitoga izdavanja časopisa ‘Brat Franjo’ koji izlazi šest puta godišnje objavili smo i nekoliko knjiga, a naša braća su objavljivala i kod drugih nakladnika. Fra Miroslav Petrac nastupa na koncertima duhovne glazbe. Naš samostan je odgojna kuća gdje se formiraju braća za život i rad franjevca i svećenika. U našemu samostanu imamo kateheze za prvopričesnike, krizmanike, katekumene, mlade, starije mladiće i djevojke i odrasle. Naša braća su tu vrlo aktivna, uz pomoć vjernika laika. U samostanu djeluju i druge skupine u kojima vjernici rastu u duhovnom životu. Braća su aktivna u služenju redovnicama po gradu i u Hrvatskoj, vode duhovne vježbe i različite duhovne obnove, imaju pučke misije, primaju na razgovore, nastupaju u medijima, duhovno prate laičke udruge. Imamo vrlo dobre odnose s dijecezanskim svećenicima. Pomažemo župnicima u Zagrebu, osobito u župama sv. Marije i sv. Ivana Krstitelja i župnicima našega dekanata. U našemu samostanu je pučka kuhinja gdje se dnevno siromasima podijeli oko 150 toplih obroka, u čemu volontiraju članovi Franjevačkoga svjetovnog reda”, rekao je Gvardijan.

Apostolski nuncij zahvalio je braći franjevcima za bogato služenje Crkvi.

“U Hrvatskoj je oko 800 redovnika koji djeluju zajedno s oko 1600 dijecezanskih svećenika, a tu je i oko 3500 redovnica. Radujem se što sam izravnije upoznao vašu zajednicu, kako ste organizirani i kako djelujete. Vaše služenje je veliko. Kao papin predstavnik želio bih reći da gledamo u vas s velikom nadom. Gledam na vas kao na živu snagu koja može prenijeti poruku pape Franje. Poruka je to koja stavlja u pitanje. Središte Papine poruke bi vama zbog vaše duhovnosti trebalo biti blizu. Papa nastoji ponuditi svježinu evanđelja, želi da se vratimo na korijene. Papa želi da Crkva živi jednostavnost i zbog toga se nazvao Franjo. Papa kaže: ‘Idite, idite’. Ne smijemo sjediti i biti nepokretni. Postoji taj stalni poziv da treba ići. Idite ljudima. Liječnik dolazi zbog bolesnih, ne zbog zdravih. Papa kaže da sanja misionarsku Crkvu, Crkvu koja ne govori ‘Uvijek se radilo tako’, Crkvu koja ima otvorena vrata i Crkvu koja se ne zatvara djelovanju Duha Svetoga. To je Papin san. Crkva u Hrvatskoj ima posebnu karakteristiku, a to je vjernost Apostolskoj Stolici. Nastavite tu tradiciju vjernosti. Danas se Petrov nasljednik zove Franjo. Vjernost Apostolskoj Stolici je vjernost Franji. Redovnici i franjevačka obitelj osjetljiviji su na tu Papinu poruku. Vi ste nada pape Franje i nada Crkve. Budite vjerni vašoj franjevačkoj karizmi. Na taj način učinit ćete veliku službu ne samo Papi nego i čitavoj Crkvi u Hrvatskoj. Hvala!”, zaključio je Apostolski nuncij.

Provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak u znak zahvalnosti darivao je Apostolskom nunciju medalju Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, monografiju o stotoj obljetnici Provincije, knjigu o baroknom slikarstvu u Provinciji te knjigu o vukovarskim franjevcima u Domovinskom ratu.

Na kraju se Apostolski nuncij sa svakim franjevcem osobno pozdravio i rukovao te sve blagoslovio i radosno pozdravio.

(pc)

Slike s pohoda nuncija mons. D’Errica crkvi i samostanu sv. Franje u Zagrebu:

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *