Božje je ime Milosrđe

Papa Franjo od prvoga dana svoga pontifikata vjernike je osvojio svojim jednostavnim nastupom, izravnom i konkretnom porukom, otvorenom i pristupačnom kontaktu s ljudima i svojom vedrom i veselom pojavom. Unatoč svemu tome Sveti Otac u nešto više od dvije godine svojega pontifikata mnoge je iznenadio svojom čvrstoćom i nepopustljivošću u rješavanju problema i otvaranju dugo zatvaranih tema i otvaranju novih vrata. Nakon što je proglasio godinu posvećenog života, koja se snažno odrazila u redovničkim zajednicama diljem svijeta, Papa je proglasio godinu milosrđa. Godinu otvaranja vrata, godinu praštanja. O toj uvijek aktualnoj svetopisamskoj temi uvijek je bilo govora, no ovo je možda prvi puta da je netko o toj temi progovorio tako jednostavno, jasno i dostupno kao papa Franjo.

Papa Ivan Pavao Drugi najčešće je pisao teške filozofske tekstove, papa Benedikt pisao je brojne teološke knjige, a papa Franjo napisao je jednostavnu, često šaljivu, no izravnu, nedvosmislenu i konkretnu knjigu iz koje svaki čitatelj, bio vjernik ili nevjernik, na najjednostavniji i najtočniji način može shvatiti što je to Božje milosrđe u praksi. Što je to Božje milosrđe s kojim se svakog dana svaki čovjek susreće. Papa daje odgovor na pitanja kao što su: “Što je za vas milosrđe?” Na njega odgovara da milosrđe znači “Otvoriti srce bijednome…” Govori kako je Bog došao bolesnima, a ne zdravima, navodi konkretne primjere milosrđa na djelu. Govori o ispovijedi, o iskustvu vojnika i opata Gastona koji traži pukotinu u žaljenju za nežaljenjem kroz koju ulazi Božje milosrđe, govori o ispovjedniku koji se ispovijeda Bogu govoreći “Oče oprosti mi ako sam previše praštao, no ti si mi dao loš primjer…” Na kraju knjige progovara o tome kako doživjeti jubilej i što svaki vjernik treba učiniti kako bi što bolje doživio milosrđe i dao milosrđe. Vjernik bi trebao “Otvoriti se Božjem milosrđu, otvoriti sebe i svoje srce, dopustiti Isusu da mu dođe ususret, s pouzdanjem pristupiti ispovjedaonici. I nastojati biti milosrdan prema drugima.”

Čovjek najčešće ne traži frazu, nego konkretnu uputu, točnu smjernicu. U vrijeme u kojemu su vrijednosti relativizirane te svako glasno iznošenje stava može biti popraćeno osudom, papa Franjo daje upravo to. Jasan stav, jasnu smjernicu, konkretan savjet. Knjiga Božje je ime milosrđe više je od knjige. U njoj čitatelj osjeća riječi upućene točno njemu izravno, bez dvosmislenosti dobiva uputu što činiti. Svatko tko želi hodati u hodu Crkve u godini milosrđa, najlakše će to uspjeti uz čitanje ove knjige i življenja onoga što ona govori.

Komentiraj