Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

KLANJANJE 16.10.2019.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pozdravljam Te, Isuse, koji si ovdje prisutan na poseban način….Ti, živi Bog sada si prisutan u ovoj hostiji….

Želim se podsjetiti tko sam ja i zašto sam ovdje večeras? Želim cijelim srcem biti pred Tobom, Isuse……

 Ja sam dijete nebeskog Oca koji je želio da postojim,  koji je želio da postoji svatko od nas….zato je svatko od nas  stvoren iz ljubavi ….željen i pomno planiran…..Ti si već kad si me stavio u majčinu utrobu isplanirao i stvarao svaki djelić moga tijela i svaki djelić moga bića……hvala Ti…..dotakni sad taj  trenutak mog začeća…..Ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu, kao što pjeva psalmist, ....hvala Ti što sam stvorena tako čudesno, što su djela tvoja predivna……Ti si planirao moj stas i boju moje kose…. Hvala Ti…. Želim sada zavoljeti sebe takvu kakvu si me stvorio….. hvala Ti….  Svatko od nas je ljubljeno dijete…..neka se to duboko upiše u našu dušu…..Svatko od nas je ljubljeno dijete Božje….Dotakni sad Isuse i trenutak moga rođenja…..

Znaš Isuse, zbog raznih okolnosti našeg života, nemamo baš osjećaj da smo ljubljeni, svašta nam se u životu događalo, svašta smo morali trpjeti….baš kao što si i  Ti trpio,  zato nas Ti najbolje razumiješ.

Sveti Ivan Pavao II.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Spomendan Ivana Pavla II. slavi se 22. listopada, na dan kada je održao prvu svetu Misu kao papa.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim te odredio da se blagdan blaženog pape slavi svake godine na taj datum, dok je papa Franjo 27. travnja 2014. proglasio Ivana Pavla II. svetim zajedno s papom Ivanom XXIII.

Kardinal Karol Józef Wojtyła izabran je 16. listopada 1978. godine za 264. poglavara Svete Stolice i postao papa Ivan Pavao II.

Poljskog Papu mnogi će nositi u svojim srcima, osobito Hrvati, jer je u ratna vremena upravo on donio mladoj Hrvatskoj poruku mira, a nakon rata joj pružio podršku. Nezaboravna su bila njegova tri posjeta Hrvatskoj 1994., 1998. i 2003.

Sv. Ivan Pavao II. zalagao se za kulturu života te međureligijski dijalog i mir među narodima.

Osobito je bio popularan kod mladih. Ustanovio je 1984. godine Svjetski dan mladih, na kojem se redovito okupljalo mnoštvo mladih, a ti su se Susreti nastavili održavati te okupljaju sve veći broj mladih.

Opširnije...

Crtica nakon susreta 60+ - 9. 10. 2019.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Susret skupine 60+ nakon ljetne stanke održan je 9. listopada 2019. godine. Okupili smo se u našoj župnoj dvorani s početkom u 16:30. Ovaj put je brat Dejan Dinić iz FSR-a obradio temu „Sveti Franjo – molitelj“. Na vrlo jednostavan i nama pristupačan način opisao je koliko je za svetog Franju značila molitva. Tako smo saznali da je sv. Franjo uvijek tragao za skrovitim mjestom gdje je mogao naći mir i sabranost u molitvi gdje bi bio sa svojim Bogom.

Sveti Luka liječnik, Evanđelista i slikar ( + 84)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Spomendan 18. listopada

Sveti Luka je bio Sirijac iz Antiohije. Potjecao je iz poganske, a ne židovske sredine. Prema Muratorijevu kanonu nije vidio ni slijedio Isusa za njegova života na zemlji.

Pavlove poslanice te Djela apostolska pokazuju da je bio pratilac i učenik svetoga Pavla. Uz Pavla ga nalazimo prvi put na apostolovu drugom misijskom putovanju, tamo od Troade do Filipa. Postoji mogućnost da je u Filipima ostao do god. 57. utvrđujući ondje apostolovo misijsko djelo. U proljeće god. 58. nalazimo ga opet u istome gradu uz sv. Pavla, koga prati na njegovu povratku u Jeruzalem. Ondje odmah bijaše uspostavio vezu s apostolom Jakovom.

Tamo je također imao priliku susresti barem neke od onih žena što ih on jedini od evanđelista spominje u Evanđelju. Mogao je isto tako susresti i one "službenike riječi" koji su jedan od izvora njegova evanđeoskoga spisa. On sam u predgovoru svoga Evanđelja piše ovako: "Budući da su mnogi pokušali srediti pripovijedanje o događajima što su se dogodili među nama, kako su nam ih predali oni koji su od početka bili očevici i sluge Riječi, učini se i meni dobro, pošto sam ih pomno ispitao sve od početka, da ti ih napišem po redu, preuzvišeni Teofile, da se osvjedočiš o sigurnosti nauka kojeg si primio" (Lk 1,1-4).

Sveti Luka je pratio sv. Pavla na njegovu putovanju u Rim te nam je o tome u Djelima apostolskim ostavio dragocjen dnevnik puta. S apostolom je naroda bio i za vrijeme njegova prvoga rimskoga tamnovanja, a isto tako i za drugoga, kad su ga svi ostavili. Apostol sa žalošću piše Timoteju: "Jedini je Luka sa mnom" (2 Tim 4,11). Luka se u Rimu vjerojatno susreo i s Petrom i s Markom, no na njega je ipak imao najveći utjecaj Pavao. Ništa sigurno ne znamo o životu sv. Luke nakon Pavlove smrti.

Nesigurno je i mjesto smrti sv. Luke. Isto tako način smrti. Jedni drže da je umro naravnom smrću, dok drugi misle da je poginuo kao mučenik. Crkva ga u bogoslužju slavi kao mučenika i upotrebljava za njegov blagdan liturgijsko ruho crvene boje.

Lijevo od glavnog oltara u bazilici Svete Justine u Padovi, u prvoj bočnoj kapeli, Kapeli Sv. Luke, nalazi se sarkofag s relikvijama Sv. Luke Evanđeliste.

Neki podaci govore da je bio liječnik, a pripisuje mu se i da je bio slikar i da je slikao lik Isusa i Majke Božje. Postoji nekoliko slika za koje se vjeruje da ih je naslikao upravo sv. Luka, pa i onu koja se nalazi u njegovoj kapelici iznad sarkofaga.

Sarkofag je otvoren 17. rujna 1998. i izvršena je temeljita stručna obrada radi utvrđivanja autentičnosti. Nakon dvogodišnjeg proučavanja, tim stručnjaka je na Internacionalnom kongresu u Padovi u listopadu 2000. godine potvrdio da su to doista pravi zemni ostaci Sv. Luke Evanđeliste.

Sveti Luka se časti kao zaštitnik i duhovni vođa liječnika i slikara.

Nastavak teksta o Ivanu Pavlu II.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Šest godina kasnije, tijekom održavanja Drugog vatikanskog koncila, 13. siječnja 1964. papa Pavao VI. imenuje ga krakowskim nadbiskupom. Pavao VI. kreira ga i kardinalom 26. lipnja 1967. Kao nadbiskup sudjelovao je na Drugome vatikanskom koncilu (1962.-1965.) pruživši važan doprinos u izradi konstitucije "Gaudium et spes". Kardinal Wojtyła sudjelovao je također na pet skupština Biskupskih sinoda prije svoje papinske službe. Papa Pavao VI. umire u papinskom ljetnikovcu u Castel Gandolfu 6. kolovoza 1978. Nasljeđuje ga, ali samo na 33 dana, kardinal Albino Luciani koji uzima ime Ivan Pavao I., no on umire u noći s 28. na 29. rujna 1978. i već 14. listopada otvara se nova konklava. Dva dana kasnije, 16. listopada, Karol Wojtyła izabran je za Papu. Nakon punih 455 godina izbor je pao na ne-Talijana, prvoga slavenskog papu u povijesti. Karol Wojtyła uzeo je ime dvojice svojih prethodnika - Ivan Pavao II.

nastavak u sljedećem broju

Sveti Anđeli Čuvari spomnendan 2. listopada

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Anđeli su prvijenci Božjega stvaralačkog djela, obdareni pobjedonosnom snagom protiv svakoga zla u svijetu, a puni jedinstvene ljubavi prema nama ljudima. Oni nas mogu štititi, voditi, braniti od svakoga zla po dušu i tijelo, našoj duši davati spasonosne poticaje. Naš anđeo čuvar može nam biti veoma vjeran životni prijatelj. To dokazuju toliki primjeri iz života svetaca i pobožnih kršćana. A na nama je da li ćemo taj dar, što ga nebo pruža, prihvatiti ili ne. Vjerujemo li u svog anđela čuvara, pouzdajemo li se u njega? O njemu je pisano: »Bog anđelima svojim – dakle i mome anđelu čuvaru – zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim« (Ps 91,11). Bog nas ne sili na vjeru u anđela čuvara, na pouzdanje u njegovu pomoć. On poštuje našu slobodnu volju. Mi možemo u njega vjerovati, zazivati ga ili ne. Mi možemo s njim prijateljevati kao što se prijateljuje s drugim prijateljem ili ga jednostavno zaobilaziti, ne znati za njega, kao da uopće ne bi postojao. Dobar kršćanin s radošću i zahvalnošću prihvaća sve Božje darove, pa tako i dar Anđela Čuvara.

Papa Pio IX. rado je i često pripovijedao o doživljaju što ga je kao dječak doživio, a koji dokazuje čudesnu pomoć njegova anđela čuvara. On je u očinskoj kućnoj kapelici kao dječak svaki dan imao dužnost posluživati kod svete mise. Dok je tako jednoga dana ministrirao, osjetio je u srcu neku neobičnu tjeskobu i strah. Nije znao zbog čega je to. Čak je osjetio kako mu srce u grudima snažno lupa. Stoga je i nehotice okrenuo pogled na drugu stranu oltara, kao da traži nečiju pomoć. Tamo je ugledao lijepa mladića koji ga je pogledom k sebi zvao. Zbunjen tim viđenjem, nije se usudio maći s mjesta. No ta ga je svijetla prilika zvala k sebi još jače i izrazitije. Dječak je tada skočio i prešao na drugu stranu. Prikaze nestade. No u isti čas pade s oltara teški svetački kip i to upravo na ono mjesto na kojem je mali ministrant netom klečao. Dječak, kasnije svećenik, biskup i papa, često je pripovijedao o tom nezaboravnom doživljaju svoga djetinjstva, slaveći ga kao zaštitu i vodstvo svoga anđela čuvara.

I s pravom, jer je jedno od nepojmljivih Božjih velikih djela to što je čovjeku dao vlastitog anđela da mu bude zaštitnik duše i tijela. Samo Sveto pismo kaže »da postoje službujući duhovi, poslani na službu onima koji žele postići spasenje«.

 

Pastoralno pismo biskupa Mrzljaka u prigodi završetka njegove aktivne biskupske službe

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 

VARAŽDIN, 11. 10. 2019.

Pastoralno pismo biskupa Josipa Mrzljaka, apostolskog upravitelja Varaždinske biskupije, u prigodi završetka njegove aktivne biskupske službe i imenovanja novoga varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša

Draga braćo svećenici, dragi redovnici i redovnice, sjemeništarci i bogoslovi,
draga braćo i sestre, dragi Božji narode!

 

  1. kolovoza ove godine obradovala nas je vijest da je Njegova Svetost papa Franjo mons. Božu Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije na službi rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu, imenovao novim biskupom naše mjesne Crkve varaždinske. I dok njegovo imenovanje, biskupsko ređenje i preuzimanje službe predstavlja početak jednoga novog razdoblja naše Varaždinske biskupije, za mene osobno predstavlja i završetak moje aktivne službe kao pastira ove Crkve. Stoga mi dopustite da Vam svima na završetku uputim ovih svojih nekoliko riječi i promišljanja.Svaki čovjek na kraju određenog dijela svoga životnog puta, ili kakvog pak životnog poduhvata, promatra cilj do kojeg je stigao, ali i sve ono što je bilo potrebno učiniti da bi se ondje stiglo. Naviru sjećanja o raznoraznim proživljenim trenucima i događajima, radosnim, ali i teškim, prisjeća se životnih suputnika, pomoćnika i podupiratelja, zahvaljujemo na primljenom i učinjenom dobru, ali i molimo oproštenje za ono krivo i ono što nije bilo dobro, barem ne dovoljno – za ono što je moglo biti još bolje. Tješi nas spoznaja da, iako smo se trudili prepoznati ono što je bilo potrebno, ipak ostaje ona istina da često »naše misli nisu Njegove misli, kao i da Njegovi puti nisu naši puti« (usp. Iz 55, 9). Provjereni je to lijek i protiv naše preuzetnosti kojom često mislimo da možemo sve sami, kada nastupamo kao da baš sve o nama ovisi. Na kraju ponizno zaključujemo: »Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!« (usp. Lk 17, 10). Svjesni smo u tim trenucima naše malenosti, ali i svjesni da Bog daje snagu onima koji ga nastoje u potpunosti slijediti, bez obzira na njihove nedosljednosti. Poput dječaka, iz poznatog nam evanđeoskog događaja umnažanja kruha (usp. Iv 6, 1-21), pozvani smo uvijek Gospodinu Isusu velikodušno dati svoje »malo«, kako bi On to »malo«, koliko god bilo nedostatno, kroz naše zalaganje i raspoloživost umnožio da svima pretekne, i nama i drugima.Toga sam bio i ostao svjestan svih ovih godina moje, kroz 50 godina prezbiterske, a od toga i 20 godina biskupske službe. Nikad nisam smatrao da imam mnogo za darovati onima kojima sam bio poslan, ali prepoznavao sam uvijek Njega koji se sa mnom služi i koji me i zato pozvao, stoga sam riječima psalma mogao samo ponavljati i moliti »Koji je bog tako velik kao Bog naš!«, kao i diviti se kako On mudro upravlja mojom malenošću da bi činio velika djela, jer doista: »Ti si Bog koji čudesa stvaraš« (Ps 77, 14-15). Prepuštao sam mu da vodi sve moje puteve, a jedino što sam sâm želio jest s Njime »činiti dobro«. Upravo sam zato to smatrao i prikladnim geslom moje biskupske službe. Učinili smo zajedno mnogo dobra, a uvijek se moglo i može još i više! Na učinjenom svima zahvaljujem, u budućem svima i dalje našu Varaždinsku biskupiju preporučam!


Na kraju sam već i sâm osjećao da je došlo vrijeme, a navršio sam ove godine i zato propisanu kanonsku dob, da prepustim svoje mjesto onome koga će Crkva vođena Duhom Svetim poslati. Stoga sam u siječnju ove godine uputio Svetom Ocu pismo vlastitog odreknuća od službe i molio ga da odreknuće i prihvati. U pismu sam ga kratko podsjetio na svoju biskupsku službu: »Pomoćnim biskupom Zagrebačke nadbiskupije imenovan sam od Vašeg svetog predčasnika u Petrovoj službi Ivana Pavla II. 20. prosinca 1998., a zaređen sam za biskupa u zagrebačkoj katedrali 6. veljače1999. Služba pastira Varaždinske biskupije povjerena mi je od Svetog Oca, sada u miru, Benedikta XVI. 20. ožujka 2007. godine, a 31. ožujka iste godine započeo sam svečano u varaždinskoj katedrali svoju pastoralnu službu. Želio bih zahvaliti Gospodinu i Crkvi koji su me pratili svih ovih 50 godina moga svećeništva, kao i za sve duhovne darove koje sam primio. Nadam se da sam mogao, unatoč svim mojim nesavršenostima, barem nešto uzvratiti za sve ono mnoštvo dobara koje sam primio, a u duhu moga biskupskog gesla „Bonum facere“.«  Papa Franjo je to i učinio, zamolivši me da i dalje nastavim upravljati ovom mjesnom Crkvom sve dok ne imenuje novoga varaždinskog biskupa. Rado sam to učinio, nastojeći biti u svim onim prigodama u kojima smo se svi, vi i ja običavali već redovito susretati, zajedno slaviti Gospodina i bratski se družiti. Ipak, i sâm sam bio svjestan da dani i godine postaju sve teži, korak sve sporiji, a ni tijelo se više ne odupire raznim poteškoćama kao prije kada je bilo mlađe. Osjećam stoga sve više, i s njima se suživljavam, riječi pape u miru Benedikta XVI., koji je na kraju svoje petrovske službe rekao: »Posvema sam svjestan da se ova dužnost po svojoj duhovnoj biti treba vršiti ne samo djelovanjem i govorenjem nego ništa manje trpljenjem i moljenjem«. To i ja sada želim, što je više moguće, činiti.Hvala Vam svima na Vašoj brizi i pomoći, dobroti i molitvi, razumijevanju i suradnji u vršenju moje biskupske službe. I dalje ostajemo povezani, i duhovno i fizički bliski, i dalje ćemo se susretati u Vašim župnim i redovničkim zajednicama, u slavljima sakramenata i susretima, proštenjima i hodočašćima, vjerskim, kulturnim i društvenim događajima. Bit će mi to uvijek radost, dokle ću god moći, tako nastaviti biti prisutan među Božjim narodom kao njegov pastir u miru.Na kraju od srca vam preporučam novoimenovanoga biskupa Božu. Molite za njega i povjerenu mu službu. Osobito ga stavljam u sveopće molitve nedjeljnih i blagdanskih euharistijskih slavlja u našim župama, pozivljući sve zajednice vjernika da neumorno i gorljivo mole za svog pastira. Kada smo u našoj katedrali 19. kolovoza ove godine zajedno slavili misu za pokojnog biskupa Marka i sam nas je novi pastir, mons. Bože zamolio: »Pomolite se za mene jer to će biti najočitiji znak ljubavi i vjerujem da će mi po vašim molitvama Bog dati milost da izvršim svoje poslanje«. Nemojmo, osobito u ovome vremenu priprave za njegovo ređenje i preuzimanje službe, propustiti taj čin kršćanske ljubavi i blizine, poslušnosti i odanosti svojem od Boga i Crkve danom pastiru.Našu mjesnu Crkvu Varaždinsku, njezinog novog pastira Božu, i sav Božji narod preporučam našoj nebeskoj majci Blaženoj Djevici Mariji, našim svetim zaštitnicima, svetom Marku Križevčaninu i blaženom Alojziju Stepincu, da nas i dalje prate svojim zagovorom i pomoću, a mi po Božjoj milosti u svemu što činimo nasljedovali njihov svijetli primjer života i vjernosti, poslušnosti i odanosti Kristu i Njegovoj Crkvi!Spomen svetog pape Ivana XXIII., 11. listopada 2019. godine
 

 Josip Mrzljak
biskup
apostolski upravitelj Varaždinske biskupije

40 dana za život

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 plakat

 

Tri stupa na kojima počiva zalaganje u međunarodnoj ekumenskoj Inicijativi 40 dana za život su: molitva i post, miroljubivo bdjenje pred bolnicama te osvješćivanje lokalne zajednice.

Godine 2014. Hrvatska se prvi put uključila u 40 dana za život, a do danas ostvareni su veliki plodovi: uključilo se 33 hrvatska grada, preko 10 000 ljudi sudjeluje u kampanjama, sigurno se zna da su spašena 64 života, pružena je moralna, duhovna i materijalna pomoć trudnicama, došlo je do obraćenja brojnih očeva i majki. Organiziran je niz popratnih programa – za supružnike koji ne mogu imati djece, za žene ranjene pobačajem (Oprostom oslobođene), odnedavno i za muškarce koji osjećaju posljedice nakon gubitka djeteta (Iscjeljenje očeva srca), za mlade, te mnogi drugi plodovi u srcima ljudi koji nisu mjerljivi statistikama... Među zemljama uključenim u inicijativu, Hrvatska se istakla kao zemlja u kojoj je inicijativa postigla najveći rast i postala je primjer drugim zemljama.

Pred nama je jesenska kampanja koja počinje 25. rujna i traje do 3. studenog 2019. Zaštitnici ove kampanje u Hrvatskoj su Presveto Srce Isusovo i Bezgrešno Srce Marijino, a tema:  Za dijete više. U 10 gradova u Hrvatskoj ova će kampanja započeti Marijanskom procesijom (detalji o tome su ispod Pozdrava) od kojih je jedan i grad Koprivnica. Također, na početku kampanje, bit će duhovne vježbe „Oprostom oslobođene” u Ludbregu, u Patoralnom centru Varaždinske biskupije, od 26. do 29. rujna 2019. Molitvom možete pratiti žene prijavljene u taj program, a i sami budite poticatelji ženama koje nose rane pobačaja, da se prijave na sljedeći termin spomenutih duhovnih vježbi.

            Unaprijed zahvaljujemo na svemu što ćete učiniti za ovu jesensku kampanju, što podržavate naše molitelje te preporučamo u Vaše molitve održavanje i uspjeh i ove kampanje. 

 

            Pozdravljamo Vas u Kristu!

 

                    Marko Bunić, voditelj inicijative, 40 dana za život Koprivnica 

Za ostale informacije i sadržaj pogledajte na: 40 DANA ZA ŽIVOT