Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

DAN ŽIVOTA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Kad se slavi dan nečega ili nekoga to ne znači da na to mislimo samo taj dan nego da nam taj jedan posebni dan želi posvijestiti nešto što je vrijedno, pogotovo ako je ta vrijednost zaboravljena ili ugrožena. Sve ovo vrijedi i za Dan života koji Crkva slavi na prvu nedjelju u veljači – dakle, danas.
Život je dar čije vrijednosti najčešće nismo svjesni, a istovremeno je njegova vrijednost vrlo često ugrožena ili osporavana i zamjenjivana nekim "pravom na izbor" ili nekakvim drugim "pravima" koja donose smrt. Svaki ljudski život u ovaj svijet donese puno nove, neponovljive radosti, ljubavi i topline, svaki novi život ima u sebi moć mijenjati i obogaćivati druge živote, svaki novi čovjek ostavlja svojim životom neponovljivi, originalni trag, svaki čovjek je drugačija, autentična slika Božja. I nitko, pa ni roditelji, još manje država ili liječnici imaju pravo svojim "pravom na izbor" uskratiti pravo jednom životu da dođe na svijet i uskratiti i sebi i svijetu pravo da upozna taj novi život. Kao što nitko nema pravo odlučiti kad jedan život treba otići s ovoga svijeta. "Kultura smrti" ima snažnu propagandnu "mašineriju", ima i velike profite i politički utjecaj. Lako i napadno širi svoje ideje, proglašava ih "normalnima". Pa ipak, život sam nagrađuje one koji ga prihvate. Radošću, zadovoljstvom, blagoslovom. Toliki su se gorko pokajali i cijeli život sebi upropastili s tim što su prekinuli jedan nerođeni život. Nikad se nitko nije pokajao što ga je prihvatio - makar to značilo i borbu i manji standard i probleme... Život je dar. Primili smo taj dar, a možda nismo ni rekli hvala. Ali, ako i jesmo to nije dovoljno. Jer, život je takav dar da ga treba dalje darivati - darivajući drugima bogatstvo koje je sa sobom na ovaj svijet donio tvoj život. Jer život - to više imaš što ga više darivaš.

DUHOVNI BOJ - priprema za korizmu.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dragi čitatelji u namjeri da “duhovno potaknemo župu” želja nam da za svaki tjedan korizme zajedno prolazimo kroz razna odricanja, duhovne poticaje, molitve i tome slično. Što primjećujete da nam kao zajednici nedostaje ili u čemu mislite da trebamo rasti, predložite, pa da zajedno osmislimo tjedne duhovne zadatke. Svoje prijedloge možete slati na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Hvala za svaki vaš trud.

SVIJEĆNICA - PRIKAZANJE GOSPODINOVO U HRAMU

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Blagdanom se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Preko Mojsija, Bog je Izraelcima, dao propis, da 40. dan nakon poroda svećenici u Hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su za uzvrat, dali janje mlađe od godine dana ili mladu golubicu.

Opširnije...

Božić u našim srcima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

mr1-1.jpg

U srca članova zajednice „Marijine ružice“ i ove je godine ušla Božićna radost. Posebno nam je veselje bilo što smo tu svoju radost mogli podijeliti s drugim ljudima. U svoj smo Božić pozvali svoje bližnje i tako se naša radost povećala.

 

TJEDAN MOLITVE ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pred nama je Tjedan molitve za jedinstvo kršćana - od 18. do 25. siječnja pod geslom: “DESNICA TVOJA, GOSPODINE, SNAGOM SE PRODIČI” (Izl 15,6)
Kršćani iz različitih Crkava i crkvenih zajednica sjedinjuju se ovih dana u jednoglasnu molitvu upućenu Gospodinu Isusu da ponovno uspostavi puno jedinstvo svih svojih učenika. To je složan zaziv izrečen jednom dušom i jednim srcem, kao odgovor na želju samoga Otkupitelja, koji se na Posljednjoj večeri obratio Ocu ovim riječima: "Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao" (Iv 17,20-21). Moleći milost jedinstva, kršćani se pridružuju toj Kristovoj molitvi te odlučuju zauzeto raditi na tome da čitavo čovječanstvo primi i prepozna Krista kao jedinog Pastira i jedinog Gospodina, te tako mogne iskusiti radost njegove ljubavi.
Svaki od nas vjernika pozvan je moliti za jedinstvo kršćana.
Od četvrtka 18. do četvrtka 25. siječnja za vrijeme večernje mise molit ćemo na tu nakanu.

Molitva za jedinstvo
Bože, s Tobom smo jedno.
Ti si nas stvorio jedno s Tobom.
Ti si nas učio:
ako prihvaćamo jedni druge,
ako smo jedni s drugima,
ti boraviš u nama.
Pomozi nam da budemo otvoreni
i da se za to borimo svim silama,
i potpuno, sasvim, otvorena srca
prihvaćamo jedni druge.
Tada prihvaćamo Tebe,
tada ljubimo Tebe svim svojim bićem.
Jer je naše biće u srcu tvoga bića
i naš duh ukorijenjen u tvojemu duhu.
Ispuni nas ljubavlju i učini
da nas ljubav veže
dok hodimo svojim različitim putovima.
Thomas Merton

Dobar dan, kako si?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Uobičajen pozdrav. Svakidašnji. Francuzi bi rekli sava i odgovor bi slijedio sava bien.

A, je li baš tako?

Kažem li dobro sam, puno je laži u tom odgovoru. Kažem li: Nije loše, bit će bolje, takav se odgovor i očekuje. Niti je u pitanju iskrenost, niti u odgovoru. Laž, neistina, ili – ma nisam tražio da me gnjaviš na dugačko i na široko …

I ostaje taj – o.k. sam.

Već dugo izbjegavam to pitanje u pozdravu. Ne mogu nekoga pitati kako je ako nemam vremena zaista ga saslušati, pomoći mu, ne mogu ga pitati u prolazu već ljuta što mi zaustavlja korak, a ja tako silno nekud žurim. Ne mogu jer je pitanje neiskreno.

Blagdan Marije Bogorodice (1. siječnja)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na Novu godinu izmjenjujemo čestitke. Marija koju danas slavimo kao Bogorodicu je, kako ju je nazvala Elizabeta, „blažena među ženama“ jer je bila sredstvo Božjeg blagoslova za sve ljude i čitavo čovječanstvo. Zbog svoje ponizne predanosti Bogu, Svevišnji je po njoj učinio „velika djela“, kako ona sama ispovijeda u hvalospjevu Veliča, zbog kojih će je „svi naraštaji zvati blaženom.“ Tim se naraštajima, a riječ je o kršćanskim naraštajima kroz gotovo dvije tisuće godina, rado pridružujemo i mi, današnji kršćanski naraštaj, prepoznajući je i ispovijedajući je kao Bogorodicu, onu koja je rodila pravog Boga i pravog čovjeka, onu po kojoj su čovječanstvo i sva stvorena stvarnost od Boga blagoslovljeni svakim blagoslovom. Ovo je istinska Božja čestitka kojoj ćemo mi danas, u skladu s pristojnim običajem, pridružiti i svoju čestitku svima koje susrećemo i poznajemo. Božja čestitka je bila iskrena, kako će to potvrditi život i osobito vazmeno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista u kojemu smo blagoslovljeni. Jesu li ili nisu iskrene i naše čestitke koje jedni drugima upućujemo za sreću u ovom danu, ali i u danima, mjesecima i godinama koje dolaze, to samo mi znademo. Bilo bi dobro da jesu jer to bi, jer svi svima čestitaju, značilo da nitko nikoga više ne vidi kao neprijatelja i da svatko prepoznaje i priznaje druge kao braću i sestre, i da s njima želi dijeliti bratstvo, suosjećanje, srdačnost, sreću… Iako je to, unatoč svim našim čestitkama i dobrim željama, u ovom našem poretku stvarnosti gotovo neostvariv san, mi kršćani se s tim ne smijemo pomiriti. Ne smijemo prihvatiti da je to utopija. I jer nam to ne smije biti utopija bl. Pavao VI., papa, je 1968. predložio da se današnji dan, prvi u godini, dan kad jedni drugima čestitamo i u čestitkama izražavamo dobre želje, slavi kao Svjetski dan mira.

SVETI FRANJO SALEŠKI – Poniznost i blagost su temelji svetosti!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Spomen sv. Franje Saleškoga slavimo 24. siječnja. On je svojim životom dokazao i svojim spisima naučavao, da je moguće biti i visoko izobražen gospodin i u isto vrijeme kršćanin duboko prožet Božjom ljubavlju, da je moguće ići u korak s vremenom i odgovoriti zahtjevima moderne kulture, a ipak bez ikakve štete po svoj osobni vjerski život, da humanistička naobrazba, nipošto, ne mora biti baš na štetu prave pobožnosti, već naprotiv da kršćaninu može u njegovu duhovnom rastu i pomoći. Tako je naučavanjem doveo do najdivnije sinteze sklad između kršćanstva i kulture.

Opširnije...

Sveti Franjo i prve žive jaslice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

I približio se dan veselja, došao je dan klicanja. Iz mnogih mjesta pozvana su braća. Muškarci i žene onoga kraja prirediše prema svojim mogućnostima svijeće i zublje da bi rasvijetlili noć koja je blistavom zvijezdom rasvijetlila sve dane i godine. Napokon je došao svetac Božji. Kad je vidio da je sve pripravljeno, obradovao se. Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše, />shrvan krotkošću, a ispunjen čudesnom radošću. Jasle su oltar gdje se služi neobična misa; u neočekivanoj utjehi uživa svećenik.

Svetac Božji oblači levitsku haljinu, jer bijaše đakon, i zvonkim glasom pjeva evanđelje. A njegov glas! Glas je to neodoljiv, glas sladak, glas jasan, glas zvonak! Sve poziva na najveću nagradu. Zatim propovijeda okupljenom narodu. Njegove riječi o rođenju siromašnog kralja u malom gradu Betlehemu teku poput meda. A često je, kad je htio izgovoriti presveto ime ISUS, govorio silnim žarom. Nazivao ga je betlehemskim Djetešcem, a ime BETLEHEM izgovarao poput ovce koja bleji. Usta su mu bila ispunjena glasom, ali još više slatkim osjećajima. Kad bi spominjao Betlehemsko Djetešce ili izgovarao ime ISUS, sve bi oblizivao usne jer je sretnim nepcem kušao i gutao slatkoću ove riječi. Množe se ondje darovi Svemogućega, a neki kreposni čovjek je imao viđenje. Vidio je, naime, kako u jaslama leži prestrašeno Djetešce i Božjeg Sveca koji Djetetu pristupa kao da ga hoće od sna probuditi. To viđenje nije bilo neumjesno, jer je Dijete Isus bilo zaboravljeno u srcima mnogih u kojima je djelovanjem milosti po sluzi Franji bilo probuđeno i duboko utisnuto u vjerno pamćenje. Konačno je dovršeno svečano bdijenje i svi se radosni povratiše kući.

Toma Čelanski