Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Blaženi Gracija Kotorski spomendan - 8. studenog

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Garsija KotorskiSvetac Euharistije kako ga često nazivaju, ili danas blaženi Gracija Kotorski, rođen je kao Pavao Krilović, 27. studenog 1438. u malom ribarskom mjestu Muo pokraj Boke Kotorske.
Odrastao je u poniznoj i pobožnoj obitelji, od malih nogu naučen na rad i molitvu. Kao i većina mladića njegovog kraja, i Pavao se okrenuo moru i ribarenju ne znajući da će uskoro poći stopama najvećeg ribara. Onog među ljudima.
Sa 30 godina, oprašta se od roditelja Benedikta i Dobre te odlazi na pučinu, ploveći na brodu Mletačke Republike u čijem je sastavu tada bila Boka.
Kao pomorac, bl. Gracija priskrbljuje sebi i svojoj obitelji materijalno dobro, ali više od ičega hrani svoju dušu onim duhovnim, nepropadljivim.

Opširnije...

MISIJSKA NEDJELJA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Jedan mladi svećenik odlučio je poći u misije. Njegovi nadređeni trebali su preispitati njegovu nakanu i provjeriti je li podoban za to. Njegov poglavar rekao mu je da dođe u njegov ured sutra u 6 ujutro pa da će s njim obaviti jedan razgovor o njegovoj odluci. Mladić se pojavio sutradan točno u 6 i sjeo u ured svog poglavara, no poglavar se nije pojavio sve do 10 sati. Nakon ta četiri sata pojavio se u uredu i bez nekog pozdrava ili dobrodošlice ili isprike što ga je morao čekati četiri sata, upitao mladića: "Je li ti znaš kako se zoveš?"
Opširnije...

Gospa od Svete Krunice blagdan 7. listopada

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ovaj Marijanski blagdan je spomen na pobjedu kršćanske vojske nad Turcima 7. listopada 1571. godine kod Lepanta. Sveti papa Pio V. pozvao je vjernike katolike da mole krunicu te tako pospješe zagovor Blažene Djevce Marije. Pobjedu je pripisao Marijinoj pomoći.
Kad je Sveti Dominik postao kanonikom katedralnoga kaptola u Osmi, nalazeći se na putovanju kroz južnu Francusku, jedna nevolja zgrabila ga je za srce. I odluči se iz tišine svoga gotovo samostanskog života stupiti na bojno polje, na kojem se vodila duhovna borba između raznih naučavanja. Njihovi su nosioci bili katari, koji su u materijalnim stvorovima gledali izrod zloga boga ili zloduha, dok su Crkvu zbog lošeg života mnogih njezinih službenika mrzili kao skrovište sotone. Pa budući da su ti katari raznih boja - kao albigenzi i valdenzi - provodili izvanredan, upravo fanatičan religiozan život, jasno je da je to djelovalo na srca jednostavnih ljudi koji nisu bili dosta sposobni uočiti krivi teološki nauk što se iza svega toga krio.

Opširnije...

Sveti Luka liječnik, Evanđelista i slikar ( + 84) spomendan 18. listopada

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sv. Luka rođen je u Antiohiji, a umro je u dubokoj starosti. Luka je bio suradnik Sv. Pavla i njegov suputnik na misijskim putovanjima. Napisao je Evanđelje koje je nazvano njegovim imenom i Djela apostolska. Neki podaci govore da je bio liječnik, a pripisuje mu se i da je bio slikar i da je slikao lik Isusa i Majke Božje. Postoji nekoliko slika za koje se vjeruje da ih je naslikao upravo sv. Luka, pa i onu koja se nalazi u njegovoj kapelici iznad sarkofaga.

Nakon smrti tijelo mu je bilo pokopano u gradu Tebe, u grčkoj pokrajini Beociji. Odande mu je tijelo početkom 4. stoljeća preneseno u Carigrad u baziliku Dvanaest apostola. Kako je i kada doneseno u Padovu, ne zna se.
Tijekom 11. i 12. stoljeća na groblju uz baziliku sv. Justine pronađene su mnoge relikvije i tijela svetaca. Spominju se neobjašnjivi fenomeni koji su se događali tijekom tih iskapanja. Među iskopanim tijelima bilo je i jedno položeno u škrinju s imenom i simbolom triju bikova. Taj prvotni sarkofag može se vidjeti u Hodniku mučenika. Padovanski biskup Gerard i opat Dominik obratili su se za savjet papi Aleksandru II, a ovaj je potvrdio da se radi o tijelu Sv. Luke.
Sarkofag je otvoren 17. rujna 1998. i izvršena je temeljita stručna obrada radi utvrđivanja autentičnosti. Nakon dvogodišnjeg proučavanja, tim stručnjaka je na Internacionalnom kongresu u Padovi u listopadu 2000. godine potvrdio da su to doista pravi zemni ostaci Sv. Luke Evanđeliste.

Poštovani roditelji i školska djeco!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Započela je još jedna školska godina, još jedna etapa vašega života u kojoj možete puno toga naučiti i primiti za svoj život… ili možete to svojom nebrigom i nemarom profućkati i potratiti uzalud. Pred vama je jedan izazov kojeg neminovno treba prihvatiti i iskoristiti za budući život. Stoga treba ozbiljno shvatiti ovu školsku godinu i započeti s pouzdanjem u Božju pomoć. Zato je potrebno Boga više upoznati i približiti mu se u molitvi i slavlju.
Stoga i u ovoj pastoralnoj i školskoj godini nastavljamo sa započetom župnom katehezom za sve razrede Osnovnih škola, od drugog do osmog razreda. Time se polako i djeca i roditelji od početka školovanja pripremaju za sakramente: sv. Ispovijedi, Pričesti i sv. Potvrde. U prošloj školskoj i vjeronaučnoj godini, župnu katehezu je pohađali su redovito prvopričesnici i krizmanici, dok su ostali razredi imali priliku, ali su je slabo iskoristili.
Koga kriviti da djeca ne polaze župnu katehezu i u onim razredima kada nisu kandidati za sakramente teško je reći. Stalno se čuje kako su opterećeni školom i mnogim vanškolskim aktivnostima. Zar ne bi i župni vjeronauk trebao biti visoko na ljestvici obveza koja djeca polaze? Bilo je pitanja roditelja: pa zar moje dijete mora ići na katehezu, pa što će biti ako neće ići, hoće li imati kasnije probleme…??? (na takva i slična pitanja roditelja mogu odgovoriti samo: Vaše dijete je krštenjem postalo i Božje dijete, dopustite mu da raste u Božjoj blizini).
Ne vidim potrebu takvom kalkuliranju, kao da se na katehezi gubi vrijeme ili nešto krivo uči. Ne, župna kateheza nije gubljenje vremena niti se može dijete pokvariti u blizini crkve ili u crkvi, već dapače, može puno toga dobiti što nažalost nema u svojoj obitelji, društvu i okruženju u kojem živi.
Na vama, dragi roditelji i djeco je – da se odlučite i prijavite za župnu katehezu, dakle, ne samo za Prvu pričest i Krizmu, nego za sve razrede. Po završetku upisa, naći ćemo se sa roditeljima i djecom iz svakog razreda i dogovoriti realizaciju župne kateheze koja će započeti u prvim danima mjeseca listopada.
Danas, u nedjelju, 24. rujna na misi u 11,30 zamolit ćemo Duha Svetoga da u novoj školskoj godini bude nadahnitelj djece kako bi se opredijelila za dobro, a izbjegavala zlo, a raspored će biti objavljen na misi i u sljedećem listiću. Kao i prošlih godina 2., 4., 5., 6. i 7. razred imat će župni vjeronauk svaki drugi tjedan u popodnevnim satima. Isto tako dobro je upozoriti da djeca koja ne polaze školski vjeronauk ne mogu primiti prvu pričest, odnosno potvrdu. Stoga razmislimo o svemu tome i budimo "živi kršćani", a ne kršćani na papiru.

HODOČAŠĆE MINISTRANATA U VARAŽDIN

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

IMG-345.jpg U subotu 7.10.2017. ministranti župe sv. Antuna Padovanskog i voditeljica Petra Terzić posjetili su varaždinsku katedralu i grad Varaždin. Oko 8:30 sati stigli smo u Varaždin. U 9:00 sati je počeo program koji je bio održan u biskupiji, a vodio ga je župnik biskupije.

 

Obećanje frame Koprivnica

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

IMG_3103.png 16. rujna ove godine desetero framaša iz Koprivnice, s fra Franjom Jasenovićem kao novim duhovnim asistentom, stalo je pred oltar i obećalo živjeti evanđelje po primjeru siromaška iz Asiza. Kako bismo se pripremili za taj veliki korak, prošli smo formacijski vikend u selu Gotalovu u društvu fra Vjerana Lazića i fra Matije Korčanina, razmatrajući svoje geslo – „Ovo je ono što hoću, ovo je ono što tražim, ovo želim svim srcem izvršavati!“ (sv. Franjo) – i promišljajući što nam je sada činiti. Zaključivši da možemo znati kako je sveti Franjo želio živjeti evanđelje, da trebamo raditi ono što moramo uz molitvu i da se tada smijemo nadati svetosti, vratili smo se u Koprivnicu i bacili na pripremanje programa za obećanja.

Sveti Ivan XXIII. papa (1881.-1963.) spomendan 11. listopada

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Angelo Giuseppe Roncalli rodio se 25.studenoga 1881. godine u seljačkoj obitelji. Angelo je bio četvrto dijete od trinaestero djece. Nakon sjemeništa odlazi u Rim gdje 10. kolovoza 1904. godine biva zaređen za svećenika.
Godine 1914. Roncalli biva regrutiran u Prvom svjetskom ratu kao sanitetski podnarednik, a zatim kao vojni kapelan. Papa Benedikt XV. postavlja ga 1920. godine za predsjednika misijskog apostolata za Italiju. Papa Pio XI. upućuje Roncallija u diplomatsku službu. Zauzimao se za približavanje ostalim kršćanima, posebno "pravoslavnoj braći". Za vrijeme Drugog svjetskog rata pomogao je mnogim Židovima koji su bježali od progona. Papa Pio XII. šalje ga 1945. godine za nuncija u tek oslobođenom Parizu. Osam godina kasnije imenuje ga kardinalom i postavlja za patrijarha Venecije. Tom prilikom kardinal Roncalli je rekao: Dolazim iz poniznosti i odgojen sam u zadovoljnom i blagoslovljenom siromaštvu. Providnost me odvela iz moga rodnog mjesta. Upoznala me sa različitim narodima, religijama, ideologijama. I mene je uvijek više zanimalo ono što nam je zajedničko, nego ono što nas dijeli. To je trebao biti častan umirovljenički položaj.
Papinska služba

Opširnije...

Rane (stigme) svetog Franje Asiškog

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveti Franjo Asiški (1182-1226) je od početka svoga obraćenja (1204) gajio pobožnost i štovanje prema Kristu raspetom. Dvadeset godina nakon svoga obraćenja Franjo je na brdu Alverni posljednji put propostio svoj četrdeset-dnevni post od Velike Gospe do blagdana svetog Mihaela Arkanđela. Dok se o blagdanu Svetog križa udubio u razmatranje, Krist Gospodin mu je na čudesan način utisnuo u tijelo znakove svoje muke, tj. svoje rane - stigme. Benedikt XI. dopustio je Franjevačkom redu da 17. rujna slavi blagdan Rana (stigma) svetog Franje.
Što su stigme?
Sama riječ stigma grčkog je podrijetla, a znači biljeg, ožiljak, rana; pod tim se nazivom misli na pet Isusovih rana. Stigme su ožiljci za koje se misli da su na vrhunaravan način utisnuti nekim osobama velike duhovnosti, a izgledom podsjećaju na pet rana što ih je Isus zadobio kod razapinjanja na križ; na rukama, nogama i boku.
U stigme se ne ubrajaju rane koje je Isus zadobio od bičevanja, stavljanja trnove krune na glavu ili možda od padanja pod križem. Pod stigmama se, dakle, podrazumijevaju rane koje dolaze direktno od uboda ili probijanjem udova. Isusu su u njegovoj muci bile probijene noge, ruke i bok, i to čavlima i kopljem; kod stigmatiziranih ljudi to je bilo na vrhunaravan način.
Kao izraz osobne ljubavi prema Kristu i njegovu križu, stigmatizaciju treba religiozno uvažavati i pristupati joj s vjerničkim poštovanjem. Ona ne smije biti povezana nekom težnjom za dobitkom niti se smije iskorištavati kao senzacija. Od prve stigmatizacije, koju su kod Franje Asiškog 1224. godine posvjedočili vjerodostojni svjedoci pa do danas, u povijesti Crkve poznato je nekoliko stotina slučajeva. Zadnji čovjek sa stigmama bio je kapucin otac Pio iz Pietrelcine (1887-1968), kojega je papa Ivan Pavao II. 2. svibnja 1999. godine proglasio blaženim a 16. lipnja 2002. svetim. U svakom slučaju stigme su kod mistika, tj. osoba velike duhovnosti, jedna spontana pojava što proizlazi iz dubokog proživljavanja Kristove muke, a ne da bi ih oni namjerno izazivali ili samima sebi zadavali.

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj od svete Krunice.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 Svake godine, pa tako i ove, u našoj se župi obavlja Listopadska pobožnost. Krunica je jednostavna molitva, satkana od temeljnih molitava naše vjere: apostolsko vjerovanje, Oče naš i Zdravo Marijo. U taj niz molitava utkana je i molitva kojom slavimo Presveto Trojstvo, utkana su razmišljanja o muci i smrti na križu našeg Spasitelja, Uskrsnuće i vječna proslava Sina Božjega, te dolazak Duha Sv. Krunica nas uvodi u stanje velikog milosrđa Božjega prema čovjeku grešniku. Ona poziva čovjeka na pokajanje, potiče nadu i otkriva konačni smisao čovjeka u ljubavi i radosti Presvetog Trojstva. Kroz ta otajstva vjere vodi nas Blažena Djevica Marija, puna milosti. Ona nas vodi svojom majčinskom rukom Isusu Kristu i zato nas molitva svete krunice povezuje trajno s Isusom i njegovom djevičanskom Majkom. Stoga, molitvu svete krunice trebali bi uvesti svakodnevno u naše obitelji. Odlučimo se moliti uvijek, ma u kojem se stanju nalazili; bilo da nam je dobro ili loše, imali ili ne imali, bili zdravi ili bolesni, mladi ili stari.
Svaku večer Listopadska pobožnost započinje u 17,50 nakon čega slijedi sveta misa. Preporučamo starijima, kojima je teško doći do crkve da se dogovore u susjedstvu te zajedno mole. Isus nam kaže: "gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima." (Mt 18,20)

Žalosna Gospa Marijanski spomendan 7 žalosti BDM spomendan 15. rujna

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pobožnost prema Gospinim žalostima ima svoj biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna Mariji: »A tebi će samoj mač probosti dušu« (Lk 2,35). Te riječi s kontekstom naviještaju Kristovu muku. A budući da nitko nije s Isusom tako usko povezan kao njegova Majka, nikoga kao nju neće pogoditi tako da će Isus biti »znak kojemu će se protiviti« (Lk 2,34), nikoga kao nju neće potresti njegova muka.
O Marijinim žalostima počeli su u srednjem vijeku naročito pobožno razmišljati redovnici serviti.

Opširnije...