Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

MARKO OTVORENO ISMIJAO ‘GOLU’ KUMU NA OLTARU: Ovo je jedini način da zaustavimo čobanluk u Crkvi!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Autor: Vjera Utorak, 26. ožujak 2019.

'Je li mi žao? I nije. Pa zašto bih više morao trpjeti to iživljavanje, to svođenje tijela na meso, to krajnje neukusno, gotovo bludno prenemaganje u Božjem hramu?'

Pater Marko Glogović za mjesečnik Book poslao je otvoreni apel o golotinji u crkvi i dao genijalne ideje svećenicima kako spriječiti čobanluk koji svake godine u vrijeme krizme ispliva pred Raspetim Jaganjcem na oltaru.

Pa tako piše p. Marko….

Progovorit ću sada, odnosno propisati, o temi koja neke kršćane boli, neke ljuti, a neke zabavlja. Neki su od nas iskreno zabrinuti, neki uopće ne vide problem, a poneki opet u svetom gnjevu malo lude ili malo padaju u depresiju. Riječ je o golotinji u crkvi. Presnažan izraz? Oni koji posljednjih godina i desetljeća prisustvuju podjeli sakramenata svete potvrde odnosno krizme, znaju vrlo dobro o čemu pišem.

Opširnije...

Inicijativa 40 dana za život - jedno iskustvo

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ova korizmena kampanja je posebno milosna za koprivničku inicijativu. U prvih osam dana molitve ispred koprivničke bolnice izmijenjivalo se oko 25 molitelja koji su uredno popunjavali svih 12 predviđenih sati (od 5:30 - 17:30). Neugodnih iskustava nije bilo već samo onih pozitivnih - prolaznici koji su često ohrabrivali i blagoslivljali molitelje Radost u malim stvarima - dok moliš ispred bolnice, traži radost u malim stvarima. Nekad je to neki svećenik ili časna sestra u prolazu koji zastanu ili razgovaraju s moliteljima i time javno svjedoče naklonjenost klera inicijativi. Nekad je ta radost u osmijehu majke koja nosi novorođenče i zajedno sa svojim suprugom koji joj pomaže svjedoči da su i oni "za život". Koprivnico koja se kupaš u rijeci Milosti a da nisi svjesna toga, kreni, teci i sudjeloj u korizmenom obraćenju Hrvatske. Pokaj se za grijeh pobačaja, odvaži se i idi za Isusom. Hvaljen Isus i Marija!

Inicijativa 40 dana za život Koprivnica

KLANJANJE 20.03.2019.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pozdravljam te Isuse, u ovoj tako čudesnoj korizmenoj tišini, u kojoj me pozivaš na obraćenje, ali u susretu  sa Tobom. Pozivaš me u moju i  Tvoju tišinu srca, u kojoj ću spoznati svoje grijehe, krive putove, krive postupke, u kojoj me želiš učiniti novom i darovati mi novo obraćeno srce, obući me u nove izbjeljene haljine. Da Isuse, želim uči u Tvoju tišinu. Želim u ovoj korizmi više slušati svoje dubine, kojima Ti progovaraš. To ne mogu u buci ovoga svijeta. Zato me evo do Tvojih nogu da ti rečem, pomozi mi Isuse da postanem bolja, da budem poslušna Tebi, jer samo Tebi je unaprijed znani moj put. I ovih dana sam imala prilike čuti, kako je to radio sv Josip, uz kojeg si rastao, napravio prve korake, koji te učio raditi, koji Te tražio s Majkom kad si izgubio. Znam da nema moje promjene bez tvoje milosti, bez Tvojeg i mojeg susreta. Priznajem Isuse, da sam i ja odgovorna za ponašanje brata pored sebe. I njegovo ponašanje govori toliko toga o samoj meni. A kad sam ja umorna, opterećena, povrijeđena, kada je netko pogazio moje dostojanstvo, Ti me tako očinski i blago pozivaš: Dođi dijete moje, reci mi što te muči? Zagledaj se u moje lice, moj pogled je uvijek tebi upućen. Daj mi svoju ruku da te podignem, da obrišem tvoje suze, da ustaneš  i da mirno nastaviš dalje. Zato te pozivam,  da nađeš vremena za mene u toku dana, kojeg sam ti darovao. Da se povučeš barem na kratko u svoju tišinu, u svoje srce, da me osjetiš da sam ti blizu. Da ti rečem ne boj se, TU SAM pored tebe, ja tvoj ISUS.....uroni u moju prisutnos, to te i sada pozivam. Da Isuse moj,  žeđa te duša moja i lice moje Te traži. Zato želim uroniti u Tvoje nepresušne dubine Očeve Ljubavi i uživati u dodiru te Ljubavi, koji si mi večeras pripremio. I ja sam ti ona žedna Samarijanka koja te susrela na zdencu. Daj mi Isuse svoje žive vode, da oživi moje tijelo i moj duh………..

Inicijativa 40 dana za život od Pepelnice do Cvjetnice

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

  Koprivnica po peti puta zaredom sudjeluje u ovoj međunarodnoj ekumenskoj inicijativi koja počiva na tri stupa: molitva i post, miroljubivo molitveno bdijenje pred bolnicama, te osvješćivanje lokalne zajednice. Cilj inicijative je zauzimati se za pravo na život od začeća, prvenstveno molitvom i pružanjem konkretne potpore. Dosad se, od 2014. godine, u nju uključilo 29 hrvatskih gradova, sudjelovalo je više od 10 000 molitelja, pružana je moralna, duhovna i materijalna pomoć trudnicama, a ono što je najvažnije, sigurno se zna da su spašena 58 života. Inicijativa ima potporu pape Franje koji je čak susreo predstavnike inicijative iz Hrvatske. Organiziran je niz popratnih seminara i duhovnih programa koji se redovito održavaju: Oprostom oslobođene-duhovni program za žene ranjene pobačajem, Vikend srca Marijina za supružnike koji ne mogu imati djece, javne tribine na teme vezane uz inicijativu, edukacije za mlade Prava ljubav čeka, a osnovano je i savjetovalište za trudnice u Zagrebu, dok je drugo planirano u Splitu. Među zemljama uključenim u inicijativu, Hrvatska se istakla kao zemlja u kojoj je u proteklih nekoliko godina inicijativa postigla najveći rast. U sklopu kampanje, od 11. do 14. travnja održat će se u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu duhovne vježbe Oprostom oslobođene za žene ranjene iskustvom pobačaja.

Ukoliko i ti želiš biti dio ove inicijative dođi i zastani barem na jednu deseticu krunice pred koprivničkom Općom bolnicom svakoga dana od 5:30-17:30.

Dan nerođenog djeteta (25. ožujka)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Dan nerođenog djeteta (25. ožujka)

Svakog 25. ožujka u više zemalja svijeta obilježava se Dan nerođenog djeteta, a kao spomen na Isusovo začeće, odnosno kroz posebnost Isusova začeća nastoji se gledati svaki novi život u svojoj neponovljivosti i blagoslovljenosti od Boga.

Sama je ideja obilježavanja toga dana rođena 1993. god. u Salvadoru, a pet godina poslije tadašnji argentinski predsjednik prvi je Dan nerođenog djeteta uveo za svoju zemlju. Papa Ivan Pavao II. snažno je podržao tu ideju, pa su uskoro i druge zemlje Latinske Amerike slijedile primjer Argentine. Dan nerođene djece obilježava se i u SAD-u i u Europi – u Austriji, Slovačkoj i Španjolskoj, a kod nas se, iako nema službenog obilježavanja, to čini na neke druge načine, posebno preko raznih pro-life udruga i njihova konkretnog angažmana.

Opširnije...

Crtica nakon susreta 60+ (27. veljače 2019.)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Drugi ovogodišnji susret skupine 60+ održan je 27. veljače. U našoj župnoj dvorani s početkom u 16:30 okupili smo se kako bismo upoznali velike religije svijeta.

Nakon uvodne molitve u temu nas je uveo vjeroučitelj Miroslav Ričko koji je pripremio iscrpno predavanje.

Upoznali smo osnove islama, židovstva, budizma i  hinduizma.

Slikom i riječju vjeroučitelj Ričko nam je približio simbole, molitve i običaje ovih velikih religija. 

Saznali smo da riječ „islam“ doslovno znači „pokornost“, tako da je musliman „onaj koji se pokorava Bogu“. Islam se uglavnom temelji na Muhamedovim spisima, koji su zabilježeni u Kuranu, svetoj knjizi islama. Polumjesec je simbol islama, a Ramazan i Kurban bajram  najveći su islamski blagdani. Islamska bogomolja je džamija. Danas na svijetu živi oko 1,3 milijarde muslimana. Islam je rasprostranjen po cijelome svijetu.


KORIZMA - PRILIKA ZA OBNOVU VJERE

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Korizmeno vrijeme koje započinjemo Pepelnicom vrijeme je priprave za Uskrs. Svaka korizmena nedjelja potiče nas na pozorno slušanje Božje riječi koja nam je putokaz na putu obraćenja.

Kao kršćani koji u Krista vjeruju, osjećamo svoju grešnost i nesavršenost. Ovo vrijeme posebna je prilika da se vježbamo i rastemo u kršćanskom duhu. Evanđeoski odlomci koje čitamo u Korizmi pomažu nam da se sjetimo značenja našega krštenja i da obnovimo vjeru u Krista Spasitelja.

Biblija nas uči da je čovjek ranjen u samome sebi, u svojoj biti, u svome srcu. Grijeh je uzrok svih patnja. Došao je preko drugih ljudi. I spasenje dolazi preko drugih. U tome je tajna života.

Nije pitanje što moramo i trebamo. Radi se o tome da vidimo što možemo ili više ne možemo. Ljudski je to da se bojimo. Isus nas uči da nađemo snage za iskreno suočavanje sa svojim slabostima.

Opširnije...

Izborna skupština FSR-a

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

U nedjelju 10. ožujka u Mjesnom bratstvu Koprivnica Franjevačkog svjetovnog redu održana je Izborna skupština na kojoj su izabrana sljedeća braća i sestre:

- ministar: b. Marko Bunić

- zamjenica ministra: s. Vesna Bunić

- tajnica: s. Jasna Huzjak

- blagajnik: b. Neven Magdić

- vijećnici: s. Andrea Femec i b. Zoran Martinaga

U ime Područnog vijeća izborima je predsjedao područni vijećnik b. Tomislav Tulezi i, umjesto Konferencije područnih duhovnih asistenata, naš duhovni asistent p. Franjo Jesenović.

Mudrost šalice kave… !

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Grupa bivših studenata, sada sa uspješnim karijerama, dogovorila se za ponovni susret. Odlučili su posjetiti i sada umirovljenog profesora, koji ih je za vrijeme studija uvijek oduševljavao svojim mudrostima. U razgovoru dotaknuli su se problema u njihovim životima, nastalih zbog stresa, neuređenih odnosa i nedostatka slobodnog vremena. Profesor ih je slušao s punom pažnjom i suosjećanjem. "Čini mi se da vam treba šalica kave", rekao je i povukao se u kuhinju. Vratio se s velikim loncem iz kojeg se pušila kava i cijelim asortimanom šalica. Sve su bile drugačije. Bilo je tu porculanskih, plastičnih, staklenih, papirnih, kristalnih, keramičkih. Neke su izgledale skupocjeno, kao da su stigle s dvora posljednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrnjene i polupane. Zamolio ih je da si svako izabere jednu šalicu. Kad su svi bivši studenti imali šalicu u ruci, kao i u studentskim vremenima, profesor je počeo s razmišljanjem.

"Opazio sam, da ste najprije uzeli lijepe i skupocjenije šalice, da bi na kraju ostale samo one jednostavne i jeftine. To, da za sebe želite samo najbolje, je uzrok vaših problema i stresa. Šalica iz koje pijete, ništa ne dodaje kvalitetu ukusa kave. Ona je samo skuplja i ponekad skriva što u stvari pijemo. Svako od vas se zaželio samo dobre kave. Niste se zaželjeli šalice. Ali ste ipak svjesno izabrali najbolju. A uskoro ćete početi uspoređivati svoje šalice s drugima. Sada prijatelji, molim, razmislite o tome." Kad se uhvatite u vrtlog stresa i nezadovoljstva, sjetite se da je kava poput života. A posao, novac i položaj u društvu poput šalice. Šalica ne definira, niti mijenja kvalitetu života koji živimo. Ponekad, koncentrirajući se samo na šalicu, propustimo uživanje u kavi. Pijete kavu, a ne šalicu. Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega. I zapamtite! Bog nam pripremi samo dobru kavu i ne bira šalice. Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju! I pritom žive jednostavno, misle iskreno, govore ljubazno, vole velikodušno!"