Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Vjera i Svjetlo, svibanj ,2018

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

vis1(8).jpg Crkva je svjesna da se u svakome od osoba s invaliditetom krije Krist o čemu svjedoče Njegove riječi: " Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće,meni učiniste" (Mt 25,40) organizirala je prvo Duhovsko bdijenje za osobe s invaliditetom Varaždin, Varaždinske biskupije, 19. svibnja 2018 u varaždinskoj katedrali.

 

O DOĐI, STVORČE, DUŠE SVET

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

O dođi, Stvorče, Duše Svet,

pohodi duše vjernika,

poteci višnjom milosti

u grudi štono stvori ih.

 

Ti nazivaš se Tješitelj,

blagodat Boga svevišnjeg,

studenac živi, ljubav, plam

i pomazanje duhovno.

 

Darova sedam razdaješ,

ti, prste desne Očeve,

od vječnog Oca obećan,

ti puniš usta besjedom.

 

Zapali svjetlo u srcu,

zadahni dušu ljubavlju,

u nemoćima tjelesnim

potkrepljuj nas bez prestanka.


 

Dušmana od nas otjeraj

i postojani mir nam daj,

ispred nas idi vodi nas,

da svakog zla se klonimo.

 

Daj Oca da upoznamo

i Krista sina njegova.

I u te Duha njihova

da vjerujemo sveudilj.

 

Sva slava Ocu vječnomu

i uskrslomu Sinu mu,

sa tješiteljem Presvetim

nek bude sad i uvijeke. Amen

 

KLANJANJE 16. 05. 2018.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Pozdravljam te Isuse i poklanjam ti večeras čitavu sebe. Pozdravljam tebe  koji si izišao iz Oca, rodio se kao čovjek, hodao ovom zemljom, liječio bolesne i u živoj riječi koja je Duh, objavio nam našega Oca i rekao nam kakav On.. Pozdravljam te Isuse, koji si na križu otkupio svijet, onda umro, uskrsnu i uzašao Ocu, da bi nam poslao Duha Svetoga. Sve se to događalo, da bi ja upoznala odakle sam došla na ovu zemlju, kuda ja to idem i što mi je činiti da uživam u Božjem kraljevstvu. Hvala Ti Isuse, što si na tom mojem putu, ti moj put, koji vodi u Život.

DUH SVETI JE VRHUNSKA SILA SVIJETA

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Što to drži atome cvijeta da se tako savršeno slože u bojama, mirisu, obliku? Odakle cvijet i voćka crpe sve ono blago i ljepotu koju ni tvornice ne mogu napraviti ni čovjek imitirati? Tko drži ljudski organizam tako savršeno da se ne raspadne? Tko vodi hod zvijezda? Tko poučava životinje kako će preživjeti i razmnožiti se? Ili: što to drži na okupu boje neke slike da prenose umjetnikovo nadahnuće? Materija je inertna, mrtva, sklona raspadanju. Tko je to drži u savršenim oblicima prirode, minerala, organizama, ljudskog djela? Tko?    
Gradove, umjetnička djela, kuće, tvornice, strojeve složio je ljudski duh služeći se nekim drugim Duhom koji materiju oko nas drži u zakonima. Ljudski je Duh složio slova knjige, slike, odijela, hranu, glasove pjesama, note, kola, govor, strojeve, razgovor. A tko je omogućio ljudskom duhu takva ostvarenja? I koji je duh stvorio čovjeka?    Očito je da je to neka Sila jača od materije i od čovjeka? Da je predivna, svemoćna, stvarateljska, dobra, sveta. Koja je to Snaga?    
To je Duh Sveti po kojem nam je udahnuta duša pri rođenju i kojega posebno primamo kod krštenja i drugih sakramenata, te osobito u molitvi. Duh Sveti je stvarateljska osoba, vrhunska sloboda, mir. On osposobljava čovjeka za stvaranje. On je najjača sila svijeta. On je Ljubav i sve vodi tiho, delikatno, polagano, ali sigurno k cilju. Tko njega prima postaje sposoban da pobjeđuje sve nedaće života.          
Tomislav Ivančić

O Bože, tako mi je lijepo ovdje biti!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predragi moj čitatelju, želim s tobom uroniti u Ljepotu stvaranja, Ljepotu Života, koja se neprestano rađa oko nas. Možda se sada pitaš, pa gdje je ta Ljepota? Kuda je nestala Ljepota u mojem životu? Ne brini, možeš se ponovno opredijeliti i vratiti na taj put, koji vodi do izvora tvojeg života. On je ponajprije u tebi, središtu tebe, u tvome srcu. Taj nepresušni izvor Ljubavi i Ljepote, je i izvan tebe, u svemu lijepome što te okružuje. Dopusti da te povedem do tog mjesta i ovim svojim skromnim zapažanjem, ali istinitim.

DUH SVETI

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Gospodine Isuse, dok si na posljednjoj večeri bio za stolom sa apostolima rekao si Filipu: “Toliko sam vremena sa vama i ti me još ne poznaješ” (Iv 14,9). Taj si prijekor uputio i Filipu i ostaloj desetorici.     
Kako to da te tvoji izabranici, oni koje si sam pozvao, vjerni pratioci nisu poznali? Kako to da su ostali slijepi? Tri su godine bili s tobom, slušali tvoje riječi, gledali tvoja djela, malo prije se nahranili tvojim tijelom i tvojom krvlju. I nisu te razumjeli, nisu prepoznali tko si Ti. Zašto Gospodine?     
Znači, mogu godinama biti s tobom, a da te ne upoznam. Čovjek može primiti sve sakramente i ostati slijep u duhu i mrtav u srcu. Rizik je to koji me straši.     
Što je manjkalo apostolima? Manjkao im je Duh Sveti, Duh istine koji će skinuti mrenu s njihovih očiju kako bi u tebi mogli vidjeti Boga.    
I nama nedostaje Duh Sveti, jer smo ga svojim egoizmom, svojom sebičnosti protjerali i nismo ga ponizno, ustrajno i s vjerom tražili. Toliko smo vremena s tobom Gospodine i još te ne poznamo. Kao i apostoli, tako i mi želimo ići za tobom, čuli smo toliko tvojih riječi, služili tolike mise, toliko smo puta pričest primili. I što smo shvatili? Što se u nama promijenilo?    
I nama manjka nešto bitno, nešto što će maknuti zavjesu koja te skriva našim očima. Ti si nam tako blizu, a mi te ne vidimo…    … kao učenici na putu u Emaus. U svom životu putujemo zajedno s Tobom, ali nam manjka svjetlo da vidimo tvoje lice i živimo u Tvojoj prisutnosti.    
Manjka nam Duh Sveti, manjka nam ljubav. Ti si molio Oca za dar Duha Svetoga i Otac te uslišao poslavši Duha Svetog na Duhove.     
Tebe, Gospodine Isuse, Otac uvijek uslišava. Moli i za nas Duha Svetoga. Duha davaoca života. Daj nam Duha Svetoga i osjetit ćemo Božji dah, kucaj Njegova Srca i duboku radost Presvetog Trojstva.


Biskup krčki Ivica Petanjak: “Nemojte se sramiti istaknuti križ u svojim kućama i apartmanima”

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

“Svjesni smo da o dobroj turističkoj sezoni najvećim dijelom ovisi materijalno stanje i napredak cijelog našeg društva i države. Zato se radujemo dolasku svakoga gosta. No, nikad ne smijemo izgubiti iz vida da je svaki gost prije svega osoba, stvorena na sliku i priliku Božju, te kao takav zavređuje naše poštovanje i ljubav. Jednakom ljubaznošću pristupajmo imućnijim kao i onim gostima koji su skromnijeg imovinskog stanja. Svaki susret može biti obostrano obogaćenje, ako se događa u dobronamjernosti i otvorenosti, te i rad s turistima može pridonijeti osobnoj izgradnji.” „Naši gosti žele pronaći mir i okrijepu za tijelo, ali i za duh. Sigurno ste već doživjeli kako pojedini turisti i tijekom godišnjeg odmora zauzeto žive svoj kršćanski poziv te ga javno očituju stilom odijevanja, načinom prehrane te molitvom u određenim dijelovima dana kao i u raznim drugim prigodama. Neka nam u tome budu poticaj i nadahnuće da se i mi nikad ne sramimo svoje vjere nego da uvijek budemo spremni javno i odvažno posvjedočiti svoju pripadnost Kristu i Njegovoj Crkvi”, potiče biskup.

„U tome smislu zašto u našim kućama i apartmanima turisti ne bi pronašli križ kao kršćansko obilježje i kao znak da znaju kamo su došli. Taj znak i nama samima treba biti podsjetnik tko smo i kako se kao vjernici Krista raspetoga i uskrsnuloga trebamo ponašati. Znak križa može biti snažno sredstvo navještaja Kristova evanđelja, a naš način života i uslužnost potvrda naše vjere”, ističe biskup.

„Kao dobri domaćini, razveselite svoje goste i poslužite svoje turiste, ali u svemu svojem zalaganju nađite vremena i za sebe, za susret s Isusom u molitvi kako biste bogate duše i otvorena srca mogli svojom dobrotom i velikodušnošću oplemeniti goste koji su vam poslani da neko vrijeme budu vaši ukućani. Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov”, ističe biskup Petanjak.

Molitva za darove i plodove Duha Svetoga

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Gospodine, Bože moj, Ti svojim Duhom proničeš sve, pa i dubine moga srca. Daruj mi mudrost da Tvoju Riječ mogu primiti u svakodnevnom životu, razum da spoznam Tvoj put, da te uvijek mogu slijediti. Daj mi znanje da uvijek tražim ono što je gore, da ne potratim svoj život tražeći samo ono što je svjetsko. Ispuni moj um darom savjeta da pronađem istinu koju ću darivati drugima, ispuni me pobožnošću da Te ljubim, moj Bože, svim svojim srcem i da Ti se klanjam u Duhu i Istini. Daj mi jakosti da stojim čvrsto i hrabro kad dođu đavolski napadi svijeta i tijela. Na kraju, obdari me i strahom Božjim da nikada ne odem od Tebe, već da Ti ostanem blizu uvijek, u vrijeme radosti i u vrijeme tuge. Uvijek i u svemu daruj mi svoje misli, Spasitelju, da mogu kročiti prema Tvome kraljevstvu čineći Tvoju svetu volju. Amen.

Svjetski dan medija

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija utemeljen je prema smjernicama iz dekreta Drugog vatikanskog sabora „Inter mirifica“. Bit je proslave ovoga dana promišljati o medijima u našim vjerničkim zajednicama te potaknuti vjernike da duhovno i materijalno pomognu razne crkvene medijske projekte. Prvi takav dan proslavljen je 1967. i svake se godine slavi na VII. vazmenu nedjelju koja ove godine pada na 13. svibnja. Glavni ton daje mu Papina poruka koja je ove godine posvećena obitelji. Papa ističe kako je obitelj temeljna škola komunikacije, škola molitve i opraštanja.
"Obitelj je, više od bilo čega drugog, mjesto gdje se, u svakodnevnom zajedničkom životu, stječe iskustvo vlastitih i tuđih granica, nailazi na male i velike probleme što ih nosi suživot s drugim osobama, slaganje s drugima. Ne postoji savršena obitelj. Ne trebamo se bojati nesavršenosti, slabosti pa čak ni sukoba, već trebamo naučiti kako se s njima konstruktivno nositi.
Zbog toga obitelj u kojoj nastavljamo jedni druge voljeti unatoč našim ograničenostima i grijesima postaje škola opraštanja. Opraštanje je samo po sebi proces komunikacije. Kroz izraženo i prihvaćeno kajanje moguće je ponovno uspostaviti i unaprijediti komunikaciju koja je prekinuta. Dijete koje nauči u obitelji slušati druge, razgovarati s drugima s poštovanjem i izražavati svoj stav ne poričući tuđi, bit će u društvu graditelj dijaloga i pomirenja.
Zaključno, obitelj nije tema rasprave ili teren na kojem se vode ideološka prepucavanja, već je to okruženje u kojem se uči komunicirati u iskustvo bliskosti, okruženje u kojem se ostvaruje komunikacija, "komunikacijska zajednica". Obitelj je zajednica koja zna pružiti pomoć, koja slavi život i koja je plodonosna. Kada to shvatimo ponovno ćemo moći vidjeti kako je obitelj i nadalje bogat izvor čovjekoljublja, a ne samo problem ili institucija u krizi. Mediji katkad nastoje predstaviti obitelj kao neku vrstu apstraktnog modela kojeg treba prihvatiti ili odbaciti, braniti i napadati, a ne kao živu stvarnost; ili pak kao tlo za ideološke sukobe, a ne kao mjesto gdje svi možemo naučiti što znači komunicirati u ljubavi koju se prima i daruje. Prenositi svoja iskustva znači shvatiti da su naši životi međusobno isprepleteni kao jedna stvarnost, da su glasovi mnogi i da je svaki od njih jedinstven. Obitelji treba promatrati kao bogatstvo, a ne kao problem za društvo. Najljepša je obitelj ona koja zna komunicirati, polazeći od vlastitog svjedočenja, ljepotu i bogatstvo odnosa između muškarca i žene, te između roditeljâ i djece. Ne borimo se zato da branimo prošlost, već naprotiv, strpljivo i s povjerenjem, radimo na izgradnji bolje budućnosti za svijet u kojem živimo.“