Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Članci

KORIZMA - PRILIKA ZA OBNOVU VJERE

Hitova: 383
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Korizmeno vrijeme koje započinjemo Pepelnicom vrijeme je priprave za Uskrs. Svaka korizmena nedjelja potiče nas na pozorno slušanje Božje riječi koja nam je putokaz na putu obraćenja.

Kao kršćani koji u Krista vjeruju, osjećamo svoju grešnost i nesavršenost. Ovo vrijeme posebna je prilika da se vježbamo i rastemo u kršćanskom duhu. Evanđeoski odlomci koje čitamo u Korizmi pomažu nam da se sjetimo značenja našega krštenja i da obnovimo vjeru u Krista Spasitelja.

Biblija nas uči da je čovjek ranjen u samome sebi, u svojoj biti, u svome srcu. Grijeh je uzrok svih patnja. Došao je preko drugih ljudi. I spasenje dolazi preko drugih. U tome je tajna života.

Nije pitanje što moramo i trebamo. Radi se o tome da vidimo što možemo ili više ne možemo. Ljudski je to da se bojimo. Isus nas uči da nađemo snage za iskreno suočavanje sa svojim slabostima.

Kušnja i napast su prilike da čovjek ojača, da postane neovisniji, slobodniji, zreliji. Kroz iskustvo ograničenosti događa se doživljaj dobrote i drugih ljudi i samoga Boga od kojega dolazi svako dobro. Ako nas je taj Bog toliko ljubio da je htio s nama iskusiti besmisao smrti, onda postoji nada da će se ispuniti obećanje koje nije ispunjeno za vrijeme našega kratkog postojanja na ovom svijetu.

Isus je odbacio svjetovne kriterije vrijednosti, popularnosti i uspješnosti. Svim svojim učenicima je zapovjedio da svakom čovjeku priznaju njegovu vrijednost, pomažući mu da se osjeća vrijednim i jednakopravnim članom ljudske zajednice.

To je Isusova istina o čovjeku. To je Isusova posveta i ostavština čovječanstvu.

Što su napasti? Napast je iluzija da je sve dopušteno i ništa nije zabranjeno. Dobro je ono što čovjeku trenutno služi. Sve se dovodi u pitanje, pa i samoga Boga. Kako se s napastima boriti? Evanđelje predlaže poslušnost Božjoj riječi i

vjernost koja vodi u istinu.

Pustinja je mjesto odvojenosti od svijeta i mjesto samoće. Pustinja je mjesto gdje se možemo susresti s još većim izazovom, sa samim sobom. U samoći se otkriva tamna strana naše nutrine. Pustinja je mjesto borbe. Rješenje je sve podložiti Božjoj ljubavi.

Skidanje maski na kraju pokladnog vremena je simbolična gesta koja ima duboko značenje.

Korizma je vrijeme kada treba prestati s glumom i pretvaranjem i otkriti svoje pravo lice. Treba se otkriti u pravom svjetlu sebi i drugima. Možda bismo rado sačuvali svoju masku. Pod maskom smo slobodni svašta činiti, neodgovornije postupati i slobodnije griješiti.

Život je ipak preozbiljna stvar da bismo se zavaravali i prikrivali pravo stanje stvari. Teško je priznati vlastitu grešnost, ali je nužno stati pred Kristovo lice i obnoviti svoje ljudsko i kršćansko dostojanstvo u skrušenoj ispovijedi i kajanju. Ne čekajući kraj Korizme, nego već danas se odreći sotone i svih djela njegovih i odlučno prionuti ostvarenju svoga poslanja u svijetu.

Korizma nas svake godine iznova poziva na veće zalaganje i pridruživanje Kristu. On je Spasitelj. Otkrij mu svoj pravi identitet. Nemoj se skrivati. Usudi se povjerovati mu, stati pred njega, skinuti masku i započeti život u istini.

Korizma je idealno vrijeme da malo preispitamo gdje su te naše slabe točke. Kako to učiniti? Molitvom, vježbanjem u dobru, postom i odricanjem. Ni kod Isusa nije išlo drugačije. I ne zaboravimo: biti Božji, ili kako Biblija kaže: „Bogu jedinom služiti“ znači sačuvati svoje dostojanstvo, a htjeti bez Boga, znači ostati sam, unesrećiti se i pasti u ovisnost bilo koje vrste. A ovisan čovjek je uvijek nečiji rob. Bog ne želi roba, nego prijatelja. Kad smo sami gubimo, kad smo s Bogom pobjeđujemo. Na nama je izbor.

fra Martin Jaković, OFMconv