Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Filter

VJERONAUK U ŠKOLI

Najezdom bezbožne komunističke diktature katolički vjeronauk je po završetku II. svjetskoga rata izbačen iz hrvatskih javnih škola premda je od početka školstva na našim prostorima poučavanje o Bogu i vjeri bilo sastavni dio školskoga sadržaja. Opredjeljenjem za demokratski model brige za opće dobro, građani Republike Hrvatske su na prvim slobodnim izborima 1990. godine izabrali život slobodnih ljudi koji prihvaćaju svoje dužnosti i ostvaruju svoja prava. Jedno od tih prava, pravo na slobodu vjeroispovijesti te na javno iskazivanje vlastitoga mišljenja i vjerskog opredjeljenja, omogućeno je građanima Republike Hrvatske uklapanjem konfesionalnog modela vjeronauka u javne škole koji je ponovno uveden školske godine 1991/92. kao izborni predmet.

Blaženi Miroslav Bulešić svećenik - mučenik (1920. - 1947.) spomendan 24. kolovoz

Rođen je 13. svibnja 1920. u Čabrunićima u Istri. Osnovnu školu polazio je u Juršićima, a potom se školovao u sjemeništima u Gorici i Kopru. Studirao je od 1939. do 1943. u Rimu na sveučilištu Gregoriana, a za njegovo školovanje zauzeo se blaženi Alojzije Stepinac. Za svećenika je zaređen 11. III. 1943. u župnoj crkvi u Svetvinčentu. Bio je upravitelj župe u Baderni do 1945. To su bila teška ratna vremena kada su Istrom harale tri vojske-partizanska, fašistička i njemačka.

Može li misa biti “modernija”?

PITANJE: Vjernik sam i redovito idem na misu nedjeljom. Sam s misom »nemam problema«, no vama postavljam pitanje: Nije li došlo vrijeme da Katolička Crkva promijeni nešto u misi? Ne bi li se moglo nešto »reformirati« u nedjeljnim misama?

Sveti Rok

16. kolovoza slavi se sveti Rok (1295–1327), hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.
Rok je rođen u južnoj Francuskoj. Prije nego je navršio 20 godina ostao je bez roditelja. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Rokov je kršćanski odgoj bio dubok, nije se zadovoljavao površnošću, već je velikodušno i nesebično darovao i žrtvovao sve.
Na svome hodočašću u Rim, Rok se posvetio dvorenju okuženih bolesnika u bolnici, a učinio je s Božjom pomoću i nekoliko čudesnih ozdravljenja.

Fra Bonaventura Duda

Svestrani intelektualac i cijenjeni teolog, fra Bonaventura Duda (1924.-2017.), preminuo je u četvrtak 3. kolovoza u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva.
Posljednji pozdrav fra Dudi, članu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, ispred zagrebačke nadbiskupije uputio je na Mirogoju pred više stotina okupljenih građana i pripadnika Crkve, pomoćni biskup zagrebački, monsinjor Ivan Šaško.

Preobraženje Gospodinovo - Božje lice

6. kolovoza Crkva slavi blagdan Preobraženja Gospodinova, koji na poseban način svjedoči istinu o Kristu kao Božjem Sinu, onom koji nam je po trenucima svoga preobraženja na brdu Taboru otkrio djelić nebeske slave, i za koju se nadamo da ćemo je i mi jednom uživati.

Sveta Terezija Benedikta od Križa ( Edith Stein) 9. kolovoza

"U samostan se ne dolazi da bi se pobjeglo od svijeta, nego da svijet nosimo Bogu." Sv. Terezija Benedikta od Križa - Edith Stein
Edith Stein (redovničko ime: Terezija Benedikta od Križa) rođena je u ortodoksnoj židovskoj obitelji. Već je u trinaestoj godini izgubila vjeru i postala ateist.
Godine 1913. prešla je na sveučilište u Göttingen kako bi slušala predavanja Edmunda Husserla, začetnika fenomenologije. Husserl je također bio Židov, ali obraćenik na Protestantizam,