Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

DOGAĐANJA U ŽUPI

Sveti Antun, opat

Hitova: 901
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Slikovni rezultat za Sveti Antun, opatOvaj svetac koji je postao patrijarh monaštva umro je u 105. godini života.

Sveti Antun, opat kojega cijela Crkva slavi 17. siječnja, rodio se u vrijeme progona cara Decija negdje oko 250. godine. O njegovu životu znamo ponajviše zahvaljujući životopiscima sv. Atanaziju, a potom i sv. Jeronimu i Augustinu, crkvenim ocima. Antun je podrijetlom iz Kome u srednjem Egiptu.
Bogatstvo i plemenitost njegovih roditelja bili su dobra podloga da Antun napreduje u mudrosti i duhovnom životu, pa su ga mnogi pitali za savjet. Takav je ugled imao jer se neprestano hranio čitanjem Svetoga pisma koje ga je sve više pozivalo na savršenost.


U dobi od 18 ili 20 godina ostao je bez roditelja i morao se brinuti za kuću i sestru. Čuo je u jednoj službi Božjoj, nedugo nakon smrti roditelja, svetopisamsku riječ: 'Ako želiš biti savršen, hajde prodaj sve što imaš i podaj siromasima, pa dođi i slijedi me, i imat ćeš blago na nebu!'
Antun je to doslovno poslušao i proveo u djelo. Imanje koje je naslijedio, dao je suseljanima, a ostatak prodao i novac razdijelio potrebnima. Samo je dio ostavio za sestru.
Potom je čuo riječ: 'Ne brinite se tjeskobo za sutrašnji dan!' Na taj odlučni poziv Božji, odgovorio je time da je sestru povjerio pouzdanim djevicama na odgajanje, a sam se posvetio asketskom životu. Molio je i izgrađivao se u duhu. Ljudi su ga cijenili i u njemu gledali Božjeg prijatelja. Voljeli su ga kao brata i sina.
Tko se zaputi na Božje putove, zlo ga kao teškog neprijatelja želi omesti. Tako je i sveti Antun pustinjak imao teške napasti tijekom dugih 20 godina, ali je kao pravi nasljedovatelj Isusa Krista, Pobjednika zloga, sve nadvladao i zablistao slavom pravednika. Kad je car Maksencije napao kršćane, Antun je otišao k njima da ih hrabri.
Začudo, nitko se nije usudio dirati toga Božjeg čovjeka. Antun se 311. vratio u pustinju, ali ne više sam. S njim su došla i druga braća željna živjeti poput Antuna. Doskora ih je bilo oko 6.000. Tako je Antun, i ne htijući, postao patrijarh monaštva. Umro je 356. godine u dobi od 105 godina.