Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

DOGAĐANJA U ŽUPI

MISIJSKA NEDJELJA

Hitova: 725
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
Jedan mladi svećenik odlučio je poći u misije. Njegovi nadređeni trebali su preispitati njegovu nakanu i provjeriti je li podoban za to. Njegov poglavar rekao mu je da dođe u njegov ured sutra u 6 ujutro pa da će s njim obaviti jedan razgovor o njegovoj odluci. Mladić se pojavio sutradan točno u 6 i sjeo u ured svog poglavara, no poglavar se nije pojavio sve do 10 sati. Nakon ta četiri sata pojavio se u uredu i bez nekog pozdrava ili dobrodošlice ili isprike što ga je morao čekati četiri sata, upitao mladića: "Je li ti znaš kako se zoveš?"
Mladi svećenik je mirno odgovorio da zna. Potom ga je upitao je li zna napisati svoje ime. Mladić je ponovno mirno odgovorio potvrdno. Zatim ga je poglavar pitao je li zna čitati. Mladić je i dalje ostao miran i odgovarao na sva pitanja koja mu je poglavar postavljao, a sva pitanja bila su takvog sadržaja. Nakon sat vremena ispitivanja, poglavar je izašao iz ureda i napisao preporuku za mladog svećenika vijeću koje je trebalo odobriti njegovu molbu. Poglavar je napisao da je mladi svećenik spreman za misije, a kao obrazloženje je naveo da je ispitao njegovu strpljivost tako da ga je pustio četiri sata da ga čeka i nije se slomio niti postao nervozan. Nije ga obeshrabrilo ni to što nije dobio dobrodošlicu. Zatim ga je puni sat ponižavao, no on nije pokazivao znakove nervoze niti ljutnje. Poglavar je utvrdio da je mladić spreman biti misionar i navjestitelj Evanđelja drugim ljudima.
Budući da je danas misijska nedjelja, Crkva nam na srce stavlja da molimo za misionare po cijelome svijetu. I sam sam imao prilike biti misionarom u amazonskom dijelu Perua, stoga mi je ova nedjelja posebno draga. Ja nisam morao proći ispit poput mladića iz ove priče, no kad sam čuo ovu priču bila mi je vrlo znakovita jer sam i sam iskusio koliko su važne vrline koje su testirane u ovoj priči. Sjetio sam se svog iskustva prilagodbe na shvaćanje vremena kod Peruanaca, posebno kod onih koji žive u prašumi. Kad bi se s nekim dogovarao za susret u određeno vrijeme, uvijek sam morao čekati po nekoliko sati, ta osoba se nikad nije pojavila na vrijeme. Prvi mjesec mi je to užasno smetalo, drugi mjesec sam počeo tolerirati, a treći mjesec sam i ja tako počeo raditi. To je takozvana Hora Peruana (Peruansko vrijeme).
Isto tako bilo je i trenutaka kada bih vidio da nisam baš dobrodošao. Bijelac, muškarac i iz Europe nije baš simbol dobronamjernosti u tim zemljama gdje se dogodila kolonizacija, iskorištavanje, ponižavanje i genocid od strane kolonizatora. U situacijama kada ti netko želi dati do znanja da si nepoželjan i da ti ne vjeruje, potrebno je puno strpljivosti, ali i blagosti kako bi te takva osoba prihvatila i shvatila da nemaš loše namjere.
Za uspješne misije potrebno je shvatiti da smo gosti u njihovoj zemlji i da smo dužni odnositi se s poštovanjem prema svemu njihovu. Tek kada uoče da ih poštuješ, možeš očekivati da će ti otvoriti vrata svojega svijeta i pustiti te unutra. Susret s drugom kulturom na drugom kraju svijeta jednak je susretu s nekom drugom osobom iz moga susjedstva ili obitelji.
Prvo: Želiš li dobiti poštovanje od drugih jer se trudiš činiti dobro, potrebno je to i zaslužiti i proći kroz testiranja dobronamjernosti  koja nam mogu izgledati kao ponižavanja.
Drugo: Osoba koja te želi pustiti u svoj život neće to učiniti na "lijepe oči". Možda će i prvi susret biti mučan i težak. No to nas ne smije obeshrabriti.
Treće: Različitosti među ljudima, može biti izvor frustracija, no činjenica je da smo svi različiti i da svatko od nas ima neku naviku ili specifičnost koja nam može smetati kod drugoga. Možemo to prihvatiti ili svu svoju energiju potrošiti na ispravljanje i popravljanje drugoga  da bude onakav kakav meni odgovara.
Stoga, misijska nedjelja uz naglasak na one koji navješćuju Evanđelje u ponekad i ekstremnim uvjetima, želi nam reći da smo svi mi pozvani biti misionari, geografija je manje bitna. Svi smo mi pozvani izlaziti iz svoje udobnosti i ustaljenih okvira razmišljanja kako bi mogli susresti drugoga. Biti stranac nije lijepo, a niti ugodno. No, Isus je to učinio i pozvao nas da tako činimo. Ivanovo evanđelje kaže za Isusa: "K svojima dođe i njegovi ga ne primiše."  Isus je napustio ono mjesto gdje je bio od vjekova i gdje mu je zasigurno bilo bolje i ljepše, kako bi susreo čovjeka, a taj susret mogao se u potpunosti dogoditi samo ako se Bog otvori, dopusti da bude ranjiv i dijeli sudbinu onoga koga želi susresti. Sve se to dogodilo u Isusu koji je postao siromah ovoga svijeta, predmet izrugivanja, predmet napada farizeja, licemjera i takozvanih pravednika.
Poniznost je bitan preduvjet za misije ali i općenito za kršćanski život. Kada ste pokušali u određenoj situaciji biti ponizni, zanijekati sebe, uzeti na sebe svoj križ, izložiti se riziku neuspjeha, ..., osjetili ste u sebi neki otpor i neku nelagodu. To je naš JA koji se uvijek želi prikazati u najboljem svjetlu. Naš JA ne želi pokazati slabe točke ili ranjivost. Naš JA će se uvijek odupirati našim pokušajima da živimo evanđelje. Stoga je zadatak nas kršćana uvijek pobjeđivati svoj JA i rušiti onaj lažni identitet koji JA stvara i uvjerava nas da smo ono što zapravo nismo.
Misijska nedjelja nas poziva da nasljedujemo Krista, prvog, jedinog i pravog misionara koji nam je pokazao način misionarenja. Stoga, misionarenje nije ništa drugo nego služenje i primjerom služenja navješćivati Isusa koji je također služio i nosio blagu vijest svim ljudima i riječima i primjerom života.
fra Petar Horvat