Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

GRUPA +60

CRTICA NAKON SUSRETA 60+ (7. 11. 2018.)

Hitova: 597
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

60+17.11.2018(10).jpg „Gladna nahraniti, dvoumna savjetovati, žedna napojiti, neuka poučiti, siromaha odjenuti, grješnika opomenutu…“ samo su neka od djela milosrđa koja smo razmatrali na susretu 60+ održanom 7. studenoga 2018. godine u župnoj dvorani.

Kao i svaki susret, i ovaj smo započeli molitvom koju je predvodio pater Marijan. Nakon kratkog uvodnog promišljanja o vjeri kroz djela, potvrde svojih razmišljanja potražili smo u video uratcima Salesiane iz serije „14 djela milosrđa“. Pogledali smo video uratke „Gladna nahraniti“, „Putnika primiti“, „Za žive i mrtve Boga moliti“. Potaknuti filmovima i sami smo nastojali uočiti prisutnost milosrđa u naši životima.

Trudimo se gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti, putnika primiti. Često se propitkujemo jesmo li pozvani nekoga opominjati. Znamo da kad netko psuje da ga trebamo opomenuti, žalosnoga utješiti, uvredu lako oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi. Zaključili smo da nije jednostavno biti milosrdan i vjeru živjeti djelima. Naša dobra djela ne treba miješati s milosrđem, jer biti milosrdan znači darovati sebe, a ne od svog suviška. Biti milosrdan znači nepoznata putnika primiti, a ne prijatelja koji ti dolazi u posjet. Gladna nahraniti znači dati svoj zalogaj, a ne onaj koji ti je suvišak….

Dobra volja i želja za činjenjem dobra ne nedostaje, ali jesmo li milosrdni?! Trudit ćemo se i nastojati svakodnevno vjeru živjeti i djelima kako djelima dobra tako i djelima milosrđa.

Susret smo završili zahvalnom molitvom.

VJERA I DJELA

 

14 djela milosrđa

Sedam tjelesnih djela milosrđa

 

Sedam duhovnih djela milosrđa

 

1.          Gladna nahraniti

2.          Žedna napojiti

3.          Siromaha odjenuti

4.          Putnika primiti

5.          Bolesnika i utamničenika pohoditi

6.          Roba otkupiti

7.          Mrtve pokopati

 

1.  Dvoumna savjetovati

2.  Neuka poučiti

3.  Grješnika opomenuti

4.  Žalosna i nevoljna utješiti

5.  Uvredu oprostiti

6.  Nepravdu strpljivo podnositi

7.  Za žive i mrtve Boga moliti