Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

FSR (OFS)

Kratko izvješće sa Skupštine FSR-a 4. 12. 2018.

Hitova: 369
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Skupštini je prisustvovalo 20-etak braće i sestara, te naš duhovnik fra Franjo Jesenović. Skupštinu smo počeli sa molitvom i čitanjem iz Pravila i generalnih konstitucija, kao podsjetnik na našu franjevačku karizmu i dužnost. 

Podijeljeni su informativni listići za slijedeće razdoblje (19.12.-FSR animira klanjanje poslije večernje mise; 20.12.-nastup FSR-a na Koprivničkoj bajci u večernjim satima; 15.1.-molitveni susret poslije večernje mise; 5.2-slijedeća Skupština u 16 i 30 sati. Sestra Jasna Huzjak održala je predavanje na temu  'Odgovornost za život u bratstvu':

U Franjevačkoj obitelji jedna od najvećih vrijednosti jest bratstvo. Franjin osjećaj bratstva prema svakom čovjeku nosi uporište u tome, da  svaki čovjek u sebi nosi sliku Stvoritelja.  On braću gleda kao dar, te govori 'Gospodin mi je podario braću'.  Bratski život smatra se znakom našeg odnosa s Bogom. Ako je između nas pravo i iskreno bratstvo, onda to znači da smo u dijalogu i zajedništvu s Bogom. Življenje bratstva u franjevačkom redu karakterizira:

  • EVAOĐENSKA LJUBAV: Braća se moraju međusobno ljubiti i susreti među braćom moraju biti topli i puni ljubavi.
  • MEĐUSOBNO PRIHVAĆANJE: Bez obzira na različitosti: fizičke, intelektualne, interesne, braća moraju prihvaćati tu različitost.
  • MEĐUSOBNO POŠTOVANJE: Braća međusobno moraju iskazivati poštovanje, iskrenost i ljubav. Među braćom ne smije biti srdžbe.
  • RASPOLOŽIVOST: Iskazuje se dijeljenjem svih stvari.
  • POTPUNA JEDNAKOST: Braća bez obzira na obrazovanje i službu, moraju međusobno biti jednaki, jedni drugima poslužitelji.
  • BRATSKI DIJALOG: Za ostvarenje bratskog života treba se naviknuti stišati vlastiti glas, kako bi se slušao onaj Božji, koji nam može doći i preko najmanjeg brata.
  • BRATSKI SUSRET: Braća se trebaju češće susretati, gdje će međusobno slaviti Boga i poticati jedan drugog na življenje u Evanđelju. Bratstvo mora biti otvoreno svim ljudima. Svatko tko dođe u bratstvo, bio prijatelj, neprijatelj, lopov, razbojnik, mora biti primljeni s dobrotom. Sv.Franjo poziva braću da nikoga ne osuđuju niti omalovažavaju. Braća se ne smiju svađati, već dapače moraju biti  blagi, ponizni, puni razumijevanja i poštovanja prema svima. Prema Franji braća se međusobno trebaju odnositi s poštovanjem, kao i prema svim stvorenjima koje on naziva svojim sestrama i braćom. U Pjesmi stvorova, kao i u Sestrica smrt, Franjo se prema stvorenjima (vjetar, snijeg, ...), odnosi kao prema braći i sestrama.

Poslije predavanja imali smo rad po grupama vezanim uz ovu teme uz ova pitanja: Kako vidite vlastito bratstvo? Koje kvalitete posjeduje? Koje su slabosti našeg bratstva i u čemu treba biti bolje? Što mislite da bi pomoglo napretku?